Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Evren Neden Bu Kadar Boş?

3 dakika
1,928
Evren Neden Bu Kadar Boş? Listelist
Tüm Reklamları Kapat

It's Okay to Be Smart ve PhDComics işbirliğiyle hazırlanan ve bizim tarafımızdan altyazılandırılan bu videoda, Evren'in neden bu kadar geniş bir boşluktan oluştuğuna bir bakış atacağız.

Evren Neden Bu Kadar Boş?

Güneş etrafında dönen bir gezegen, Samanyolu merkezinin etrafında dönen bir yıldız, diğer ellisiyle birlikte kümelenmiş bir galaksi, hepsi birden diğer yüz galaksi grubuyla beraber süper kümemizde dans ediyor .. yani .. bu kadar büyük işte. Uzaklaşmaya devam edersek, süper kümelerin süperüstü kümeler oluşturduğunu görmeyiz. Süper kümelerin ince ipliklerle birbirine bağlandığını söyleyebiliriz. Birbirine dolanmış bu iplikler uzaydaki en büyük yapıları oluştururlar. Milyonlarca ışık yılı ile ayrılan süper küme ipliklerinin hiç bir değeri yoktur.

Ama neden?

Tüm Reklamları Kapat

Niye başka bir yapısı olmasın ki? Mesela, orasında burasında yıldızları olan devasa bir mega-galaksi olabilirdi. Onu geçtim, Evren neden herhangi bir yapıya sahip olsun ki?

Öncelikle, tüm maddelerin mükemmel derecede düzgün ve her yere eşit derecede yayıldığı bizimkinden farklı bir evren hayal edin. Tıpkı bizim evrenimizdeki gibi kütleçekim nedeniyle her madde diğerine çekiliyor. Eğer bu evren sonluysa, yani maddenin bittiği yerde bir sınır varsa, o zaman her şey merkeze doğru çekilip bir yerde toplanır. Şanslıyız ki böyle bir evrende yaşamıyoruz.

Peki ya bu düzgün ve türdeş Evren'in hiç bir sınırı yoksa, sonsuza kadar yayılır mıydı? Bu sonsuz bulutun içindeki bir parçacık hiçbir şey hissetmezdi! Kütleçekimini her yönde aynı şiddette hissederdi de diyebiliriz. Tüm evren donmuş bir halde olurdu.

Ama bizim Evren'imiz ne eşit bir biçimde yayılmış ne de bir yere toplanmış. Evren'imiz çok farklı ölçeklerdeki yapılarla doludur. Evren'in nasıl bu hale geldiğini anlamak için haydi zamanı geriye saralım.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları evrimleşen Evren'i simule ettiklerinde bizimkine benzer bir Evren için, bugün gördüğümüz yapıları oluşturacak ilkin bazı küçük kümelerin gerektiğini buldular.

Peki bu mikroskobik kümeleri oluşturan nedir? Evren'in şu anda genişlemesinden anlıyoruz ki Evren önceden daha yoğundu. Zamanda yeterince geriye gitseydik, Evren'in yıldızların içindekine benzer çok kalın bir plazmayla dolu olduğunu görürdük. Ama en küçük ölçeklerde kuantum mekaniğinin belirsizliği bu parçacıklar arasına bazı rastlantısallık serpiştirerek düzgün maddelerdense küçük kuantum kümeleri oluşturur. Sonra... Evren o kadar hızlı genişler ki sadece birkaç atom büyüklüğünde olan kümeler, saniyenin çok çok küçük bir diliminde bir ışık yılı boyunca uzar ve bu küçük kuantum dalgalanmalar artık Evren'in her yerinde görülür. Buna enflasyon (şişme evresi) denir.

Evren'imizdeki en büyük şeyler en küçük şeyler sayesinde meydana geliyor. Big Bang'den sonraki milyarda birlik saniye diliminde ne olduğunu nasıl bileceğiz ki? Görünüşe göre elimizde bir bebeğin fotoğrafı var.

Evren'deki en eski ışıklardan olan kozmik mikrodalga arkaplan ışıması, Büyük Patlama'nın 400,000 yıl sonrasına ait bu erken dönem dalgalanmaların bir özetini gösteriyor. Bazı bölgeler biraz daha sıcak, bazı bölgeler biraz daha soğuk. Bu kümelerin büyüklüğü ve şiddeti tam da kozmik şişmenin öngördüğü gibi. Bu yayılmış haldeki madde kümeleri, karanlık maddenin de biraz yardımıyla, birleşerek gezegenleri, yıldızları ve galaksileri oluşturur. Ama şişme evresinden sonra, karanlık enerji sayesinde Evren genişlemeye devam eder.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Bir yandan karanlık enerji her şeyi ayırırken diğer yandan kütleçekimi bunları bir araya getirmeye çalışır. Ama kütleçekimi de bir yere kadar çekebilir. En büyük ölçekte karanlık enerji kazanır ve her şey birbirinden ayrılır. Eğer evrende daha çok karanlık enerji olsaydı her şey daha fazla yayılırdı; buna karşın karanlık enerji daha az olsaydı, kozmik ağımız daha sıkı olurdu.

Karanlık enerjinin bilinmeyen geleceğine bağlı olarak kütleçekimi birkaç milyar yılda süperüstü kümeler oluşturabilir ya da karanlık enerji her şeyi yırtıp parçalayabilir. Kütleçekimi ile genişleme arasındaki çekim savaşlarının şekillendirdiği bir evrende yaşıyoruz. Galaksilerin, galaksi kümelerinin ve ipliklerin uçsuz bucaksız büyüklüğü en küçük atomaltı titreşimlerce belirlendi. Süperüstü kümelerimiz olmayabilir ama bu hikayenin ta kendisi aslında süperüstü!

Destek Olun

Bu video, It's Okay to Be Smart tarafından hazırlanmış, Evrim Ağacı tarafından altyazılandırılmıştır. Eğer içeriği beğendiyseniz, orijinal kaynağa destek olmak için, lütfen YouTube kanalına gidip videolarını beğenmeyi unutmayın.

It's Okay to Be Smart kanalının bu videosunu orijinal dilinde ve İngilizce alt yazılı olarak buradan seyredebilirsiniz:

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 3
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: YouTube | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 18:43:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5413

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
I. O. t. B. Smart, et al. Evren Neden Bu Kadar Boş?. (27 Aralık 2017). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5413
Smart, I. O. t. B., Demiryay, M., Bakırcı, Ç. M. (2017, December 27). Evren Neden Bu Kadar Boş?. Evrim Ağacı. Retrieved November 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/5413
I. O. t. B. Smart, et al. “Evren Neden Bu Kadar Boş?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Mehmet Demiryay, Evrim Ağacı, 27 Dec. 2017, https://evrimagaci.org/s/5413.
Smart, It's Okay to Be. Demiryay, Mehmet. Bakırcı, Çağrı Mert. “Evren Neden Bu Kadar Boş?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Mehmet Demiryay. Evrim Ağacı, December 27, 2017. https://evrimagaci.org/s/5413.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close