Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Ev Kedilerinin Neden Beyaz, "Çorap" Gibi Patileri Var?

2 dakika
4,262
Ev Kedilerinin Neden Beyaz, "Çorap" Gibi Patileri Var? Treehugger
Tüm Reklamları Kapat

Bir ev kedisi görürseniz, sahiplerinin "çorap" olarak adlandırdığı bembeyaz patilerle karşılaşmanız oldukça muhtemeldir. Ancak bu beyaz patiler, ev kedilerinin vahşi ve evcil olmayan kuzenleri olan yaban kedilerinde nadiren rastlanan bir şeydir. Peki evcil kedilerin patileri neden beyazdır?

Görünen o ki bu hikâye yaklaşık 10.000 yıl öncesine, yani insanların ve kedilerin beraber yaşamaya başladığı zamanlara dayanıyor.

Missouri Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nden Feline Genetik Laboratuvarı başkanı Profesör Leslie Lyons, evcilleştirmenin kedilerde oldukça yaygın olan "çoraplara" ve farklı, belirgin kürk desenlerinin oluşmasına yol açtığını belirtiyor.  Lyons, bu konuda şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

İnsanlar çiftçilik yapmaya ve yerleşik hayata geçmeye başladıklarında, tahıl depoları ve çöp yığınları oluşmaya başladı.

Aslına bakarsanız, her iki taraf için de oldukça iyi bir haberdi bu: İnsanlar daha az kemirgenle uğraşacak ve kediler daha kolay besin bulacaktı. 

Ev kedilerinin vahşi, evcilleştirilmemiş atası olan Felis silvestris türü; Afrika ve Avrasya'da yaşamaya devam ediyor. Hatta bir kısmı Sicilya'da aktif bir yanardağ olan Etna Dağı'nın etrafında bile hayatta kalabiliyor. Bu kedigiller yavruyken minik dostlar, yetişkinken ise gizli yırtıcılar oluyorlar. Bu nedenle kamuflaj sağlayan bir kürk ile doğan bireyler hayatta kalma ve üreme konusunda daha şanslı.

Antik Mısır'dan Beyaz "Çoraplı" Bir Kedi.
Antik Mısır'dan Beyaz "Çoraplı" Bir Kedi.
Exemplore

Ancak her Felis silvestris, yaşam alanıyla uyumlu bir kürk ile doğmuyor. Lyons bu konuda şöyle söylüyor:

Her zaman böyle genetik mutasyonlarla karşılaşabiliyoruz.

Eski zamanlarda kedi severlerin neden böyle bir tercihte bulunduklarına dair herhangi bir kanıt bulunmuyor. Ancak Lyons'a göre, günümüz evcil kedilerinde görülen kürk çeşitliliği, tarımla uğraşan atalarımızın kedileri kürklerindeki şekillere göre tercih ettiğini gösteriyor. Yaşadıkları ormanda veya çöl ortamında, beyaz patileri olan bir kedi kamufle olmakta zorlanır ve avcılar için daha kolay bir av olurdu.

Tüm Reklamları Kapat

İnsanlar kedilere ilgi duymaya başladığında, bu beyaz patiler de onların dikkatini çekti. Lyons, bu konuda şöyle söylüyor:

Muhtemelen 'Şu yavru kediyi çok şirin buldum çünkü beyaz patileri var, hayatta kalmasını sağlamaya çalışacağım.' diyen insanlar oluyordu.

Ayrıca insanlar muhtemelen sakin ve uysal olan kedileri tercih ediyordu. Her ne kadar davranışsal özellikler kürkün rengiyle ilgisiz gibi görünse de bilim insanlarının tam olarak anlamadığı nedenlerden dolayı, en uysal bireyler seçilip bunlar yavrular doğduğunda bu beyaz çoraplar belirginleşme eğilimindeydi. Dahası; bu durum atlar, domuzlar, fareler, inekler ve sıçanlar için de geçerli. Lyons bu konuda şöyle söylüyor:

Bu belirgin kürk renkleri ve şekilleri, kedi daha embriyo aşamasındayken belirginleşir. Kedi kürküne rengini veren hücreler, başlangıçta daha sonra hayvanın sırtını oluşturacak nöral krest hücreleri olarak görünür. Sonrasında bu hücreler vücut boyunca aşağı doğru hareket eder. Bu hücreler kedinin ön tarafında birbiriyle buluşacak kadar ilerleyebilirse tamamen siyah bir kedi gibi düz renkli bir yavru dünyaya gelecektir. Eğer süreç bu şekilde ilerlemezse kedigillerin ayağı, yüzü, göğsü ve karnı beyaz olacaktır.

Böylece, bir daha beyaz çorap giyen bir kedicik gördüğünüzde, bu kendilerine has özelliğin genetik mutasyonların, evcilleştirmenin ve gelişimsel biyolojinin bir sonucu olduğunu bileceksiniz. Ancak bir kediye bunu söylemeye çalışırsanız, muhtemelen boş boş gezmeye devam etmeden önce size küçük bir bakış atacaktır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
53
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 28
  • Tebrikler! 18
  • Güldürdü 9
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Bilim Budur! 5
  • İnanılmaz 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Grrr... *@$# 1
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Live Science | Arşiv Bağlantısı
  • G. Currin. Why Do So Many Cats Have White 'Socks' On Their Paws?. (29 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 22 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Live Science | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/09/2024 01:01:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12665

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Proton
Aminoasit
Önlem
İyi
Sivrisinek
Mühendislik
Bakteriler
Allah
Diş Sorunları
Koku
Tarih
Ağrı
Radyasyon
Ornitoloji
Sanat
Doğum
Teknoloji
Evrim Kuramı
Uçma
Mavi
Sağlık Bakanlığı
Uzay Aracı
Çevre
Hayatta Kalma
İstatistik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. Currin, et al. Ev Kedilerinin Neden Beyaz, "Çorap" Gibi Patileri Var?. (22 Temmuz 2023). Alındığı Tarih: 17 Eylül 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12665
Currin, G., Bilim, R., Kayalı, Ö. (2023, July 22). Ev Kedilerinin Neden Beyaz, "Çorap" Gibi Patileri Var?. Evrim Ağacı. Retrieved September 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12665
G. Currin, et al. “Ev Kedilerinin Neden Beyaz, "Çorap" Gibi Patileri Var?.” Edited by Ögetay Kayalı. Translated by Rasyonalist Bilim, Evrim Ağacı, 22 Jul. 2023, https://evrimagaci.org/s/12665.
Currin, Grant. Bilim, Rasyonalist. Kayalı, Ögetay. “Ev Kedilerinin Neden Beyaz, "Çorap" Gibi Patileri Var?.” Edited by Ögetay Kayalı. Translated by Rasyonalist Bilim. Evrim Ağacı, July 22, 2023. https://evrimagaci.org/s/12665.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close