Eşeysiz Üreyen Kerevit Hızla Yayılıyor: Evrim, Klonlama ve Dünya'nın İşgali!
Kötü bir canavar filmi senaryosu gibi geliyor olabilir: 10 bacaklı mutant bir yaratık, eşeysiz olarak üreyebiliyor ve Almanya'daki bir laboratuvardan kaçarak sessiz sedasız küresel bir işgal sürecine başlıyor. Sadece 20 yıl içinde klonları Avrupa'ya ve Afrika'ya yayılıyor, ekosistemleri alt üst ediyor ve yerel türleri tehdit ediyor.
Ne yazık ki bu, bir film senaryosu değil ve bir çeşit tatlısu türü olan benekli kerevit (İng: "marbled crayfish", Lat: Probambarus virginalis) türünün yaptığı tam olarak bu! Üstelik bu kerevitin, 1995 yılında bir akvaryum deneyinde yanlışlıkla yaratıldığı düşünülüyor. Bu kabuklu hayvanın genomu üzerinde yapılan bir analiz, beklenmedik bir köken bilgisini keşfetmemizi sağladı. Bu keşif, türün nasıl yayıldığını ve çok sayıda çevresel şarta nasıl adapte olduğunu anlamamızı sağlayabilir.
Bu kerevitin beklenmedik evrimi, aynı zamanda daha meşhur bir klon canavarını yenmemiz için de bir strateji sunabilir: kanseri! Free University of Brussels'da bir evrimsel genetikçi olan Jean-François Flot, şöyle diyor:
Benekli kerevitin işgalci yayılımı, birçok açıdan kanserin eşeysiz bir şekilde konak canlıda yayılmasına benziyor.
Benekli kerevit, eşeysiz olarak üreyen tek on bacaklı kabuklu hayvan türüdür. Türün bütün bireyleri dişidir ve bu dişiler, bir sperm tarafından döllenmemiş yumurtayı kullanarak kendilerinin kopyalarını üretirler. Bu türün, Almanya'daki bir akvaryum ticareti sırasında iki diğer kerevitin çiftleşmesi sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir. 1995 yılında Almanya'da ilk defa keşfedildiğinden beri benekli kerevit Avrupa'nın tamamına ve Afrika'nın içlerine doğru, sayısı giderek artan bir şekilde yayılmıştır. Alman Kanser Araştırmaları Merkezi'nde bir moleküler genetikçi olan Frank Lyko, şöyle diyor:
Her şeyi yiyorlar! Çürümüş yaprakları, salyangozları, balık yumurtalarını, ufak balıkları, ufak böcekleri...
Berlin'deki Humboldt Üniversitesi'nde evrimsel biyolog olan ve türün Madagaskar Adası da dahil olmak üzere, gezegenimize hızla yayılışını takip eden Gerhard Scholtz da ekliyor:
Kerevitler, oldukça sorunlu bir zararlıdırlar.
Avrupa Birliği'nin bu konudaki tavrı net: Türün satılması, barındırılması, dağıtılması veya doğaya salınması yasak!
5 yıl kadar önce Lyko, şimdi resmi adı Probambarus virginalis olarak bilinen "benekli kerevit" ile ilgilenmeye başladı. Çünkü Lyko, eşeysiz olacak şekilde yeni evrimleşmiş olan bu türün eşeysiz üreyen doğasının, normal hücrelerin kanserli olacak şekilde değişip, kendi klonlarını yaratmasına benzediğini fark etti. Özellikle de bu türün genomunu çalışmak istedi; çünkü bu değişime neden olan epigenetik faktörleri tespit etmek istiyordu. Bu faktörler arasında DNA'ya bağlanan moleküller de bulunmaktadır. Bu moleküller, tümör büyümesine ve kanser yayılımına yardımcı olurlar.
Bu nedenle Lyko ve ekip arkadaşları, Dünya'nın farklı yerlerinden topladıkları 12 civarında benekli kerevitin genomlarını diziledi ve Madagaskar Adası'ndan topladıkları 24 civarında diğer türün de genetik analizlerini yaptılar. Türün 3.5 milyar nükleotit uzunluğunda bir genomu olduğunu gösterdiler. Bu, insan genomundan bile büyüktür. Buna rağmen söz konusu kerevitin gen sayısı insanlarla hemen hemen aynıdır ve 21.000 civarındadır. Bu sonuçlar, Nature Ecology & Evolution dergisinde yayımlandı.
Bu, 10 bacaklı kabuklular olarak bilinen dekapodlara ait dizilenen ilk genom! Bu grup içinde karidesler, ıstakozlar, tekeler, yengeçler ve kerevitler bulunur. Fransa'nın Sophia-Antipolis kentinde bulunan Ulusal Tarım Araştırmaları Ensitütüsü'nde evrimsel biyolog olan Etienne Danchin şöyle diyor:
Bu araştırma, ekolojik ve ekonomik olarak son derece önemli olan bu grubun eşsiz özelliklerini keşfetmemizi ve karşılaştırmalı genomik çalışmaları yapmamızı mümkün kılacak yolu açıyor.
Shotz ise şöyle diyor:
Bu araştırma aynı zamanda bu genomların nasıl ortaya çıktığı ve çevre korumacılarının bu tip işgalci türleri daha iyi nasıl takip edebileceğine dair ipuçları sunuyor.
Bazı erken sonuçların ortaya koyduğu üzere, benekli kerevitin, normalde alışık olduğumuz 2 set yerine, 3 set kromozomu bulunuyor. Toplamda 92 kromozomu olduğu gösterildi. Her set kromozom, pullu kerevit (P. fallax) türüne ait. Bu 3 setten 2 tanesi tıpatıp aynı; ancak üçüncü seti de inceleyen Lyko ve ekibi, benekli kerevitin muhtemelen Dünya'nın farklı yerlerinden getirilen pullu kerevitlerin bir akvaryumda çiftleşmesi sonucu oluştuğunu tespit ettiler. Bunlardan birinin muhtemelen anormal bir yumurtası veya spermi bulunuyordu. Bu anormal yumurta veya spermin içinde, tek set kromozom yerine, iki set kromozom bulunuyordu. Farklı türden olan kerevitler, aynı akvaryumda bir araya getirildiklerinde, vahşi doğada asla olmayacak bir çiftleşme de mümkün olmayan bir çiftleşme yaşanmış oldu. Böylece yeni bir "tür" doğmuş oldu.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Ama Schotz, genomik yığılmanın bir akvaryumda olduğuna ikna olmuş değil. O, bu ebeveynlerin vahşi doğada çiftleşmiş olabileceğini iddia ediyor:
Türün akvaryum şartlarında oluştuğu tamamen spekülasyon. Ama Avrupa ve Afrika'dan toplanacak benekli kerevitlerin analizi, tüm bu kerevitlerin kopya olduğunu gösteriyor. Dünya çapında birebir aynı genoma sahipler!
Bu kabuklunun kökeninden daha önemli olan şey, bu klonların bu kadar farklı doğa şartlarında (sıcaklık, tuzluluk, asidite, vs.) nasıl adapte oldukları... Klonların normalde dezavantajlı olması beklenir; çünkü yeni ortamlara adapte olabilecek genetik çeşitlilikten yoksundurlar. Danchin şöyle söylüyor:
Bu araştırma, hayvan türlerinin, cinsiyet olmaksızın ve tamamen klonlamaya dayalı bir şekilde ürüyor olsalar bile, çok geniş coğrafi alanları işgal edebileceğini gösteriyor.
Benekli kerevitin üç set kromozomu, farklı doğa şartlarına adapte olmasında anahtar bir özellik olabilir. Danchin, çok başarılı bir bitki paraziti olan bir nematodu inceliyor. Bu nematod da eşeysiz ürüyor ve 3 set kromozomu var.
ABD Orman Servisi'nin Oxford, Mississippi'de bulunan Güney Araştırma İstasyonu'nda su ekologu olan Susan Adams bu olasılığa katılıyor. Diğer organizmalar üzerinde yapılan çalışmalar, fazladan bir kromozom setine sahip olmanın yavru sayısını arttırabildiğini ve klonların yeni ortamlara adapte olabilmesini mümkün kıldığını gösteriyor. Şöyle diyor:
Daha yüksek adaptasyon yeteneği, işgal başarısını da arttırıyor.
Adams ise son olarak şunu diyor:
Bir diğer avantaj da şu: Bir klon, sadece tek bir bireyle başlayarak, kendi başına bir popülasyon inşa edebilir. Bu kadar nadir bir evrimsel olayın, birinin akvaryumunda başladıktan sonra, küresel ve ekolojik ne tip etkiler yaratacağını düşünmek oldukça ilginç...
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 19
- 12
- 9
- 7
- 5
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Science | Arşiv Bağlantısı
- J. Gutekunst, et al. (2018). Clonal Genome Evolution And Rapid Invasive Spread Of The Marbled Crayfish. Nature Ecology & Evolution, sf: 567-573. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 13/12/2024 00:14:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5335
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Science. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.