Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Erken Dönemde Gelişen Artrit, Erkeklerin Üreme Yeteneğini Azaltıyor Olabilir!

4 dakika
2,965
Erken Dönemde Gelişen Artrit, Erkeklerin Üreme Yeteneğini Azaltıyor Olabilir!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Annals of the Rheumatic Diseases'de yayınlanan bir araştırmanın bulduğuna göre romatoid artrit veya diğer enflamatuvar artrit türlerinden biri, üremenin en yoğun olduğu yıllardan önce veya bu yıllarda gelişecek olursa, erkeklerin üreme verimliliğini azaltabilir.[1]

Bulgular, inflamatuar artritin daha az çocuk sahibi olma, daha yüksek kısırlık oranları, istemsiz çocuksuzluk ve düşük sperm kalitesi gibi doğurganlık sorunları ile ilişkili olduğunu gösteriyor.

Romatoid artrit, psoriatik artrit, jüvenil idiyopatik artrit ve ankilozan spondilit (omurga, eklemler ve tendon-kemik eklemlerinin iltihabı) gibi hastalıkları içeren inflamatuar artrit; daha önceden yapılan araştırmalar sonucunda erkek kısırlığı, erektil disfonksiyon ve yetersiz testosteron ve/veya sperm üretimi (hipogonadizm) ile ilişkilendirilmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak inflamatuar artritin erkeklerin çocuk sahibi olma yeteneği üzerindeki etkisi büyük ölçüde bilinmemekteydi.

Bunu daha fazla araştırmak için araştırmacılar, inflamatuar artrit teşhisi konan erkekler arasında doğurganlık oranını veya erkek başına düşen çocuk sayısını tanı anındaki yaşlarına göre karşılaştırdı. Bu karşılaştırma için 3 grup kullanıldı: 30 veya daha genç; 31 ile 40 arası (en yüksek üreme yılları olarak kabul edilir) ve 41 yaş ve üstü. Katılımcılar, Eylül 2019 ile Ocak 2021 arasında Hollanda genelinde 8 farklı hastaneden seçildi.

40 yaşından büyük ve daha fazla çocuk yapmayacağını belirten 628 kişi, inflamatuar artrit teşhisi konmadan önce ve sonra sahip oldukları tıbbi ve doğurganlık sorunları hakkında bir anket doldurdu.

Araştırmacılar ayrıca, her erkek için; toplam gebelik sayısını, istenen aile büyüklüğünü, çocuksuz erkeklerin oranını ve doğurganlık sorunlarına yönelik tıbbi değerlendirmelerin sonuçlarını karşılaştırdı.

Tüm Reklamları Kapat

Mevcut yaş, eğitim durumu, kardiyovasküler hastalık öyküsü, bir eşin kısırlığı gibi potansiyel olarak etkili faktörlere göre ayarlandıktan sonra, 30 yaşından önce herhangi bir türde inflamatuar artrit teşhisi konan erkeklerin, diğer iki yaş grubundaki erkeklere göre önemli ölçüde daha az çocuğu olduğu ortaya çıktı.

Bu erkeklerin ortalama 1.32 çocuğu vardı ve bu oran 31 ile 40 yaşları arasında teşhis edilenler için 1.56 ve 41 ya da daha büyük olduklarında teşhis edilenler için 1.88 idi. 30 yaşından önce veya 30 yaşında teşhis konan erkeklerin de, 31 ve 40 yaşları arasında (1,73) veya daha yaşlı erkeklere (1,98) göre daha az gebelik oranı (1,45) vardı.

Hollanda'da her 4-5 erkekten 1'i çocuksuzdur. Katılımcılar arasından 143 kişinin (%22'nin biraz üzerinde) çocuğu yoktu ve yaklaşık üçte ikisinin (99 kişi veya %69) çocuksuz olma nedeni, çocuk istemiyor olmalarıydı. Bir kez daha, çocuksuz erkeklerin yüzdesi, 30 yaşından önce veya 30 yaşında teşhis edilenlerde (34 erkek veya %45), 31-40 yaşları arasında teşhis edilenlere (27 erkek veya %39) ve 40'lı yaşlarında teşhis edilenlere göre önemli derecede daha yüksekti (59 erkek veya %17).

Dahası, çocuk istemesine rağmen çocuğu olmayan erkeklerin oranı 3 grup arasında önemli ölçüde farklıydı: 30 yaş altı grupta 16 kişi (%12), 31-40 yaş arası grupta 15 kişi (%10) 40'lu yaşlarındaki grupta 13 kişi (%4). Çocuk istemediği için çocuğu olmayanlar da farklı orandaydı: 30 yaş altı grupta 29 kişi (%25), 31-40 yaş grubunda 24 kişi (%18) ve 40'lı yaş grubunda 46 kişi (%15).

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Ancak gönüllü olarak çocuk sahibi olmayanlar arasında, "Hastalığım, çocuk sahibi olma isteğimi azalttı." ifadesi, en genç yaşta teşhis konan erkekler tarafından diğer iki yaş grubundakilere göre daha yüksek derecelendirildi.

30 yaşlarında veya 30 yaşından önce (%17) ve 31-40 yaşlarında (%10) teşhis konulan erkeklerin sayısı, daha büyükken teşhis edilen erkeklere göre (%5.5) son çocuk sayılarından memnun olmadıklarını söylediler. Bu erkeklerin yaklaşık üçte biri, daha az çocuk sahibi olmalarının birincil neden(ler)i olarak teşhislerini ve/veya bununla ilişkili tıbbi tedaviyi gösterdi.

Daha büyük yaş grubuyla karşılaştırıldığında, doğurganlığın en yüksek olduğu yıllardan önce veya bu yıllarda teşhis konanların önemli ölçüde daha fazlası, doğurganlık sorunları için tıbbi olarak değerlendirildiğini ve bunun sonucunda sperm kalitesinin düşük olduğunu bildirdi.

Arzu edilen çocuk sayısı, teşhis konan erkeklerde en yüksek üreme yıllarından önce ve sırasında daha düşük olsa da, bu, genel olarak 3 grup arasında önemli ölçüde farklılık göstermedi ve Hollanda'nın genel nüfusu için erkek başına bildirilen rakama benzedi. Ancak, araştırmacılar şöyle diyor:

İstenen ve nihai çocuk sayısı arasındaki fark, üreme yılları öncesinde ve sırasında teşhis edilen erkeklerde önemli ölçüde daha büyüktü; bu, düşük doğurganlık oranlarının öncelikle azalan doğurganlık potansiyelinden etkilendiğini ve ebeveynlik arzusunun azalmasından etkilendiğini gösteriyor.

Bu gözlemsel bir çalışmadır ve bu nedenle kesin bir sebep oluşturamaz. Ve araştırmacılar, ankete düşük yanıt oranı (1841 erkekten 628'i) dahil olmak üzere çeşitli uyarılara dikkat çekerken, üreme verimliliği sorunları olan erkeklerin bu tür araştırmalara katılmaya daha istekli olabileceğini, dolayısıyla örneklemin yanlı olabileceğini de vurguluyorlar.

Kısırlık oranları, 30 yaşından önce veya 30 yaşında teşhis edilen erkeklerin partnerleri arasında da daha yüksekti.

Tüm Reklamları Kapat

Yine de araştırmacılara göre, bulunan bulgular için bazı makul biyolojik açıklamalar var. Tümör nekroz faktörü (TNF) gibi inflamatuar artrit ile ilişkili immün yanıtta yer alan birkaç inflamatuar protein, testis stabilitesini ve sperm üretimini düzenlemede anahtar rollere sahiptir.

Artriti tedavi etmek için kullanılan ilaçların da bir rolü olabileceğini öne sürüyorlar. Hipogonadizm ve düşük sperm kalitesi gibi yan etkiler sıklıkla kullanılan immünosupresif maddelerle ilişkilendirilmiştir.

Kısırlık kliniklerine giden, istemeden çocuğu olmayan erkekler arasında, 4'te 1'inin cinsel işlevi etkileyebilecek ilaçlar, 10'da 1'inin ise doğurganlığın bozulmasıyla ilişkili ilaçlar aldığı tahmin edilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılara göre, tanılarıyla ilişkili birkaç psikososyal faktör de düşük doğurganlık oranına katkıda bulunmuş olabilir. Şöyle diyorlar:

Teşhis ve tedavisi ile ilgili sorunlar veya endişeler nedeniyle ve tıbbi tavsiyeye (veya eksikliğine) dayanarak, inflamatuar artritli erkekler ve eşleri gönüllü olarak çocuksuz kalmaya veya ebeveyn olma planlarını ertelemeye karar verdiler. Bu psikososyal faktörler, üreme çağının zirvesinden önce teşhis edilen erkekler için özel bir öneme sahipti.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ L. F. Perez-Garcia, et al. (2021). Impaired Fertility In Men Diagnosed With Inflammatory Arthritis: Results Of A Large Multicentre Study (Ifame-Fertility). Annals of the Rheumatic Diseases, sf: annrheumdis-2021-220709. doi: 10.1136/annrheumdis-2021-220709. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:32:47 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10820

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Akman, et al. Erken Dönemde Gelişen Artrit, Erkeklerin Üreme Yeteneğini Azaltıyor Olabilir!. (13 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10820
Akman, S., Bakırcı, Ç. M. (2021, August 13). Erken Dönemde Gelişen Artrit, Erkeklerin Üreme Yeteneğini Azaltıyor Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/10820
S. Akman, et al. “Erken Dönemde Gelişen Artrit, Erkeklerin Üreme Yeteneğini Azaltıyor Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 13 Aug. 2021, https://evrimagaci.org/s/10820.
Akman, Sude. Bakırcı, Çağrı Mert. “Erken Dönemde Gelişen Artrit, Erkeklerin Üreme Yeteneğini Azaltıyor Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, August 13, 2021. https://evrimagaci.org/s/10820.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close