Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Erkek Deniz Yılanları, Öldürmek İçin Değil, Çiftleşmek İçin İnsanlara Saldırıyor!

4 dakika
17,266
Erkek Deniz Yılanları, Öldürmek İçin Değil, Çiftleşmek İçin İnsanlara Saldırıyor! Nerdist
Aipysurus laevis türü deniz yılanları.
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Tropik mercan kayalığı bölgelerinde dalış yapan dalgıçlar, yıllardır herhangi bir kışkırtıcı davranışta bulunmadıkları halde son derece zehirli deniz yılanlarının saldırılarına uğruyorlardı. Deniz yılanları onlara doğru hızlıca yüzüp uzuvlarına ve paletlerine sarılıyor, hatta ısırıyordu. Avustralya'nın ulusal bilim ajansı CSIRO'da çalışan Tim Lynch ve çalışma arkadaşları, Büyük Bariyer Resifi ve Keppel Adaları'nda 1990’lardan beri raporlanan karşılaşmaları inceledi.

Dalgıçların yılanlarla olan karşılaşmalarında, yılanlar hızlı zikzaklar çizerek dalgıçlara yaklaşıyordu. Bu hareket, yavaşça süzülen meraklı yılanların davranışından kolayca ayırt edilebilir. Bu tür bir yaklaşma davranışı, araştırmacıların kafasında soru işaretleri oluşturdu: Serbestçe dolaşan bir yılan, kendisini rahatsız etmeyen, av olamayacak kadar büyük bir insandan, devasa resifin içinde kolayca kaçabilecekken, neden ona yaklaşır ve hatta ısırır? Oysaki deniz yılanlarının akrabaları olan karasal yılanlar üzerinde yapılan kapsamlı araştırmalar, bu hayvanların yaklaşan bir insanla yüzleşmekten çok kaçmayı tercih ettiğini gösteriyor. Mantıken, çoğu hayvan da bu davranışı sergiler. Peki deniz yılanları neden tam tersini yapıyor?

Zeytin deniz yılanı (Aipysurus laevis).
Zeytin deniz yılanı (Aipysurus laevis).
Independent

Cinsel Motivasyon

Araştırmalar, bu saldıranların büyük çoğunluğunun Aipysurus laevis türü deniz yılanlarından kaynaklandığını gösterdi. Olayların arkasında yatan gerçeği keşfetmek için 27 aylık bir mevsimsel zamanlamayı ve saldıran yılanlarla ilgili verileri topladılar. 158 karşılaşmanın 74'ünde Lynch'e bir deniz yılanı yaklaştı ve bunların çoğu, Mayıs ve Ağustos ayları arasındaki çiftleşme mevsiminde gerçekleşti. Erkeklerin dalgıçlara yaklaşma ve bazı çiftleşme davranışları sergileme olasılığı, özellikle çiftleşme mevsimi boyunca dişilerden önemli ölçüde daha fazlaydı. Lynch, erkeklerin vücutlarını paletlerin etrafına sarmaları gibi çiftleşme mevsiminde meydana geldiği bilinen davranışları tanımladı. Araştırmacılardan Richard Shine, bunu şöyle açıklıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Erkekler, çiftleşme pozisyonuna girerken muhtemelen etkili bir şekilde tutunmak için, kur sırasında dişilerin etrafında dolanır.

Erkekler, ayrıca dillerini Lynch'e doğru uzatma eğilimindeydiler. Bununla birlikte, en çarpıcı davranış, erkeklerden yüzerek uzaklaşırken Lynch'i su altında hızla kovaladığı 13 olayda meydana geldi. Lynch bu olayların erkek yılanların başarısız bir çiftleşme girişiminin içinde olduklarını sanmalarından kaynaklandığını düşünüyor:

Dişiler çiftleşme sırasında kovalamazlar, kaçarlar. Yani bir erkek yılandan uzaklaşmak, kur yapma davranışını taklit ediyor, bu da erkeği takip etmeye teşvik ediyor.

Dişilerin saldırıları ise eğer daha önce bir erkek yılan tarafından kovalanmışsa gerçekleşiyordu. Dişiler, genelde mesafeyi korumaya eğilimliydiler. Erkeklerle olan 58 karşılaşmanın 39'unda erkek deniz yılanları dalgıçlara yaklaşırken; bu sayı dişilerde 100 karşılaşmada 35 yakınlaşmaya düşüyordu. Erkekler, üreme mevsimi dışında nadiren gözlemlendi (58 karşılaşmanın yalnızca 12 tanesi üreme mevsimi dışında oldu). Dalıcıya yaklaşan dişilerin oranı, üreme ve üreme dışı mevsimler arasında önemli ölçüde farklılık göstermedi.

Dalgıçlar ve yalnız bir deniz yılanı.
Dalgıçlar ve yalnız bir deniz yılanı.
LiveScience

Yanlış Anlaşılma

Araştırmacılar, topladıkları birçok verinin ışığında deniz yılanlarının bu davranışlarının dalgıçları potansiyel eş adayları sanmalarından kaynaklandığını doğruladı. Bunun sebebi ise deniz yılanlarının suyun altında şekilleri tam ayırt edememesi olabilir. Richard Shine bunu şöyle açıklıyor:

Özellikle su sert veya kirliyse, suyun içini görmek havadan görmekten çok daha zordur. Deniz yılanları oldukça yakın zamanda kara yılanlarından evrimleşti, bu yüzden su altında iyi çalışan bir görsel sisteme sahip değiller.

Yeterince net olmayan görüşlerinden dolayı deniz yılanları çevrelerini anlama konusunda koku alma duyularına daha çok güvenirler. Dalgıçlara yaklaştıklarında dillerini çıkarmaları da bundan kaynaklanıyor olabilir. Bu dil çıkarmalara bizzat maruz kalan Lynch, erkek deniz yılanlarının sizin bir dişi yılan olmadığınızı anlamasının tek yolunun, sizi yalaması olduğunu söylüyor. Shine, bu konu hakkında şunları belirtiyor:

Tüm Reklamları Kapat

Deniz yılanları, dilleriyle sudaki kimyasalları toplar ve daha sonra kimyasallar damağın çatısındaki özelleşmiş bir bez tarafından analiz edilir. Bu, bir deniz yılanının onu tanımlamak için bir nesneye çok yaklaşması gerektiği anlamına gelir.

Araştırmacılar, bir deniz yılanıyla karşılaşan dalgıçların hızlıca kaçmaya çalışmak yerine, hareketsiz durarak yılanın onları dilleriyle incelemesine izin vermeleri gerektiğini belirtiyor. Böylece erkek yılanlar, bir çiftleşmenin ortasında olduklarını sanmazlar ve dalgıçlar da tehlikeli olabilecek durumlardan kaçınmış olurlar.

Ayrıca araştırmacılar, deniz yılanlarının ısırma eğilimde olmadıklarını belirtiyor. Tim Lynch, doktora çalışması sırasında birden çok kez ısırıldı, ama bunların hepsi koruyucu bir eldiven giyerek yılanları elleriyle tuttuğu sırada oldu. Deniz yılanları, su içinde ısırma eğilimde olmazken, sudan çıkarıldıklarında daha agresif davranışlar sergilemeye başlıyorlar; öyle ki raporlanan ısırmaların ölümcül olanları dahil büyük çoğunluğu, yılanları sudan çıkaran balıkçılara karşı oldu.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
37
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 45
  • Merak Uyandırıcı! 18
  • Tebrikler! 10
  • Bilim Budur! 10
  • Güldürdü 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: LiveScience | Arşiv Bağlantısı
  • T. Lynch, et al. (2021). Mistaken Identity May Explain Why Male Sea Snakes (Aipysurus Laevis, Elapidae, Hydrophiinae) “Attack” Scuba Divers. Scientific Reports. | Arşiv Bağlantısı
  • J. Romaine. Venomous Sea Snakes Attacking Scuba Divers May Be Just Trying To Mate. (23 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 24 Ağustos 2021. Alındığı Yer: The Hill | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 11:47:48 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10895

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
H. Baker, et al. Erkek Deniz Yılanları, Öldürmek İçin Değil, Çiftleşmek İçin İnsanlara Saldırıyor!. (24 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10895
Baker, H., Kaçıra, G., Türkoğlu, P. (2021, August 24). Erkek Deniz Yılanları, Öldürmek İçin Değil, Çiftleşmek İçin İnsanlara Saldırıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10895
H. Baker, et al. “Erkek Deniz Yılanları, Öldürmek İçin Değil, Çiftleşmek İçin İnsanlara Saldırıyor!.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 24 Aug. 2021, https://evrimagaci.org/s/10895.
Baker, Harry. Kaçıra, Göktuğ. Türkoğlu, Pedram. “Erkek Deniz Yılanları, Öldürmek İçin Değil, Çiftleşmek İçin İnsanlara Saldırıyor!.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, August 24, 2021. https://evrimagaci.org/s/10895.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close