Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Erkek Atletler Daha Hızlı, Kadın Atletlerse Daha Uzun Mesafe Koşabiliyor!

4 dakika
787
Erkek Atletler Daha Hızlı, Kadın Atletlerse Daha Uzun Mesafe Koşabiliyor! Pexels
Tüm Reklamları Kapat

Erkek sporcuların kadınlara kıyasla genel olarak daha fazla kas kütlesi ve daha yüksek maksimum oksijen tüketim (VO2) değerine sahip olmaları nedeniyle daha yükseğe sıçradıklarını, daha fazla ağırlık kaldırdıklarını ve daha hızlı koştuklarını görmeye aşinayız. Bu nedenle, ultra maratonlarda (yani genellikle zorlu doğa koşullarında 50, 100 ve 160 km gibi ütopik mesafelerde yapılan koşularda) kadın sporcuların erkek rakiplerini yakaladıklarını, hatta bazen onları geçtiklerini okumak oldukça şaşırtıcı gelebiliyor. Oysa bu, zannettiğimiz kadar şaşırtıcı değil.

Ultra maratonlarda kadın sporcuların başarılarıyla ilgili oldukça fazla haber vardır. Maggie Gutterl, 60 saatte 402 kilometre koşarak ister kadın ister erkek olsun, herhangi bir sporcunun yapabildiği en uzun mesafeyi katederek Backyard ultra maratonunu kazandı.[1], [2] Courtney Dauwalter ise 383 kilometrelik bir yarışı yaklaşık 57 saatte, ikinci sıradaki erkek atletten 10 saat önde tamamladı.[3] Camille Herron 160 kilometrelik bir ultra maratonun son kilometrelerini rahat rahat bira içerek bitirirken hem kadın hem de erkek rakiplerini geride bıraktı.[4], [5] Bu bireysel başarılar oldukça etkileyici olsa da acaba ultra maratonlarda bir kadın atlet hakimiyeti oluşuyor demek doğru mu?

Elimizdeki mevcut veriler, mesafe arttıkça kadın ve erkek sporcular arasındaki performans farkının da azaldığını gösteriyor.[6] 42 kilometrelik bir maratonda kadınların erkeklere kıyasla hızı %12 az iken, 160 kilometrelik ultra maratonda bu fark %4'e kadar düşüyor.[7] Ancak, 1970'ten 2024'e kadar ultra maratonu tamamlayanların sadece %20'sinin kadın olmasını ve küçük örneklemlerin var olandan daha fazla çeşitlilik varmış gibi bir illüzyon yaratmasının yanıltıcı ve tutarsız olabileceğini göz önünde bulundurmakta fayda var.

Tüm Reklamları Kapat

Ek olarak aerobik kondisyondan kas yorgunluğuna, mide sorunlarından yağ oranına kadar, harika bir ultra maratoncu olmak için cinsiyet dışında pek çok faktör vardır. Erkek sporcuların fizyolojisi maksimum oksijen alımı değerleri gibi bazı konularda kadınlara göre avantajlı olsa da kadınların da üstün olduğu alanlar da mevcuttur. Bunlardan birisi de kas lifleri ve yorulma ile ilgili olan farktır.

Yorulan Kaslar

İnsan iskelet kaslarının iki ana tipi vardır: bunlar yavaş kasılan ve hızlı kasılan olarak ikiye ayrılır. (Oksidatif tip-I: yavaş kasılan, glikolitik tip-II: hızlı kasılan) [8] Adlarından da anlaşılacağı gibi, yavaş ve hızlı kasılan kas liflerinin birbirinden farklı güç seviyeleri vardır. Yavaş kasılan kaslar daha az güç üretirken yorulmaları daha uzun sürer. Hızlı kasılan kaslar ise tam tersi şekilde daha fazla güç üretirken daha çabuk yorulurlar. Vücudumuzda her iki tip kas lifine de ihtiyacımız vardır, bu kaslarla çeşitli hareket türlerini gerçekleştiririz. Yavaş kasılan kas lifleri oturmamıza, ayakta durmamıza veya ultra maratoncular gibi saatlerce uzun ve yavaş koşmamıza izin verirken, hızlı kasılan kas lifleri ise arkadaşlarla buluşmamıza yetişmemize, voleybol oynamamıza veya depar atmamıza olanak sağlar. Ultra maraton sırasında yorgun kaslarla antrenman yapmak çok önemlidir, çünkü sporcuların bacaklarının saatlerce yorulmadan sporcuya güç vermesi gerekir.

Tıpkı insanlar gibi kas lifleri de enerjileri bittiğinde yorulur. İnsanların kahve veya muzdan enerji aldığı gibi, kas liflerinin enerji kaynağı da ATP'dir. Yavaş kasılan kas liflerinin yorulmasının daha uzun sürmesini mitokondri ve oksijen sağlar. Hücrenin enerji merkezi olan mitokondri glikozu ATP'ye dönüştürmeye yardımcı olur. Hücreler yeterli oksijene sahip olduğunda mitokondri ATP oluşturmak için oksijenli solunumu kullanır. Ancak hücrelerde yeterli oksijen yoksa oksijensiz solunuma geçilir, bu da mitokondri dışında gerçekleşmektedir. Oksijenli solunum oldukça verimli ancak bi o kadar da yavaştır, her bir glikoz molekülüne karşılık 38 ATP üretir. Buna karşılık, oksijensiz solunum verimsiz olsa da hızlıdır ve bir glikoz molekülü için 2 ATP üretebilir.

Uzun mesafeler için gerekli olan yavaş kas lifleri, bol miktarda mitokondri ve miyoglobin içerir. Bu sayede yavaş kas lifleri, saatlerce süren oksijenli solunum yoluyla ATP üretebilir. Bu da 160 kilometrelik ultra maratonlar için mükemmeldir. Kadın sporcular çoğunlukla erkek sporculardan daha fazla yavaş kas liflerine sahiptir ve bu da ultra maratonlardaki kadınların genel başarısının bir faktörüdür.[9]

Tüm Reklamları Kapat

Akıl Güçten Üstündür!

Kas liflerinde olan fizyolojik farklılıklar kadın sporcuların ultra maratonlarda olan başarısının tek nedeni değildir elbette. Bazı araştırmacılar, kadın sporcuların ultra maratonlardaki performans farkına destek olan psikolojik özelliklere sahip olduklarını keşfetmişlerdir. Bu özelliklerden biri de tempo tutma becerisidir. 2011 yılında 3000 atlet üzerinde yapılan bir çalışmada kadın sporcuların tempoyu erkek sporculara göre daha iyi koruduğu gözlemlenmiştir.[10]

Erkek sporcular kadınlara kıyasla genellikle daha riskli stratejiler benimseme eğilimindedir. Örneğin yarışa çok hızlı başlamak daha sonra maratonun başlarında çabucak yorulmalarına yol açar. Kadın sporcular ise tempoyu daha istikrarlı bir şekilde koruyarak bu dezavantajı önler.

Mitokondrilerden kas liflerine ve yarış stratejilerine kadar, kadın sporcuların mesafe uzadıkça performanslarının artmasının birçok nedeni vardır. Bununla birlikte, kadın koşucuları erkek meslektaşlarına göre dezavantajlı kılan faktörler de mevcuttur. Genel olarak kadınlar henüz ultra maratonlarda erkekleri geride bırakamamaktadır.

Son olarak sporcuların performansına sadece teknik faktörler etki etmez. Sporcu dayanışması, sponsorluklar ve seyirci gibi sosyokültürel etmenler de başarıda önemli rol oynar. Her geçtiğimiz yıl ultra maratonu tamamlayan kadın sporcu sayısı artmakta, bu durum diğer kadınları ve cinsiyet azınlıklarını çoğunlukla erkek sporcuların egemen olduğu bu spora katılmaya teşvik etmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
25
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 4
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Muhteşem! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: McGill | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 20:07:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17053

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. McKeown, et al. Erkek Atletler Daha Hızlı, Kadın Atletlerse Daha Uzun Mesafe Koşabiliyor!. (26 Mart 2024). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17053
McKeown, M., Basmacı, T., Alparslan, E. (2024, March 26). Erkek Atletler Daha Hızlı, Kadın Atletlerse Daha Uzun Mesafe Koşabiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17053
M. McKeown, et al. “Erkek Atletler Daha Hızlı, Kadın Atletlerse Daha Uzun Mesafe Koşabiliyor!.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Taha Basmacı, Evrim Ağacı, 26 Mar. 2024, https://evrimagaci.org/s/17053.
McKeown, Maya. Basmacı, Taha. Alparslan, Eda. “Erkek Atletler Daha Hızlı, Kadın Atletlerse Daha Uzun Mesafe Koşabiliyor!.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Taha Basmacı. Evrim Ağacı, March 26, 2024. https://evrimagaci.org/s/17053.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close