Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Erkekler İçin Doğum Kontrol Haplarını Üretmeye Bir Adım Daha Yaklaştık!

3 dakika
1,522
Erkekler İçin Doğum Kontrol Haplarını Üretmeye Bir Adım Daha Yaklaştık!
Tüm Reklamları Kapat

Dünya nüfusu son 60 yılda 2,6 kattan fazla arttı. Büyüme eğilimi hâlâ devam ediyor ve öngörüler gezegenimizde yaşayan insan sayısının 2022'de 8 milyarken 2037'de 9 milyara çıkacağını gösteriyor. Bu rakamlar aile planlamasının dikkate alınması gerektiğinin altını çiziyor; ancak maalesef son yıllarda doğum kontrolü konusunda sınırlı ilerlemeler kaydedilebildi. Belki de en önemlisi, erkekler için doğum kontrol hapları hâlâ geliştirilemedi!

Science dergisinde yayımlanan bir çalışmada, Baylor College of Medicine ve iş birliği yapan kurumlardaki araştırmacılar; hayvan modelleri üzerinde hormonal temelli olmayan, spermlere özgü yeni bir yaklaşımın insan erkeklerinde doğum kontrolü için umut verici bir seçenek sunduğunu gösterdi. Baylor'daki İlaç Keşif Merkezi direktörü ve Patoloji ve İmmünoloji Bölümü başkanı olan, bildirim yazarı Dr. Martin Matzuk şöyle diyor:

"Araştırmacılar erkekler için doğum kontrol yöntemleri geliştirmek üzere çeşitli stratejiler araştırıyor olsa da erkekler için hâlâ bir doğum kontrol hapımız yok. Bu çalışmada, hem erkeklerde hem de farelerde doğurganlık için gerekli olan bir protein olan serin/treonin kinaz 33'ü (STK33) inhibe edecek küçük bir molekül tanımlayarak yeni bir yaklaşıma odaklandık.

Önceki araştırmalar STK33 geninin testiste biriktiğini ve fonksiyonel sperm oluşumu için özellikle gerekli olduğunu gösterdi. Farelerde STK33 geninin devre dışı bırakılması, anormal sperm ve zayıf sperm hareketliliği nedeniyle farelerin kısır kalmasına sebep olur. Erkeklerde STK33 genindeki mutasyon, genin devre dışı bırakıldığı farelerde görülen sperm kusurlarının aynısından kaynaklanan kısırlığa yol açar. En önemlisi, bu mutasyonlara sahip farelerde ve erkeklerde başka hiçbir kusur bulunmamaktadır ve testis boyutları da normaldir. Baylor'da 30 yıldır öğretim üyesi olarak görev yapan ve Baylor'ın Stuart A. Wallace Kürsüsü Başkanı olan Matzuk ve Patoloji ve İmmünoloji Dalı Kıdemli Başkanı Robert L. Moody şöyle açıklıyor:

Tüm Reklamları Kapat

STK33 bu nedenle erkeklerde doğum kontrolü için asgari güvenlik kaygıları olan uygun bir hedef olarak kabul ediliyor. Şu anda STK33 inhibitörleri tanımlandı, ancak hiçbiri STK33'e özgü değil veya canlı organizmalarda STK33'ün işlevini kimyasal olarak bozma amacıyla kullanılmaya uygun değil.

Matzuk laboratuvarında çalışan bilim insanı Dr. Angela Ku, etkili inhibitörlerin bulunması hakkında şunları söylüyor:

Güçlü STK33 inhibitörlerini keşfetmek amacıyla milyarlarca bileşikten oluşan koleksiyonumuzu taramak için DNA Kodlu Kimya Teknolojisini (DEC-Tec) kullandık. Bizim ekibimiz gibi başka ekipler de daha önce güçlü ve seçici kinaz inhibitörlerini ortaya çıkarmak için bu yaklaşımı kullanmıştı.

Araştırmacılar, daha kararlı, güçlü ve seçici hale getirmek için başarılı bir şekilde modifiye edilmiş versiyonlarını ürettikleri güçlü STK33-spesifik inhibitörleri ortaya çıkardılar. Ku, "Bu modifiye edilmiş versiyonlar arasında, bileşik CDD-2807'nin en etkili olduğu ortaya çıktı." diyor. Matzuk laboratuvarında doktora sonrası araştırmacı olan ortak yazar Dr. Courtney M. Sutton ise şunları söylüyor:

Bu süreçten sonra, fare modelimizde CDD-2807'nin etkinliğini test ettik. Birkaç doz uyguladık, tedavi programını değerlendirdik ve ardından farelerde sperm hareketliliğini, sayısını ve dişileri dölleme yeteneklerini ölçtük.

CDD-2807 bileşiği kan-testis bariyerini etkili bir şekilde geçti ve sperm hareketliliğini, sayısını ve farelerin doğurganlığını düşük oranlarda azalttı. Sutton, bu konuda şöyle söylüyor:

Farelerin CDD-2807 tedavisinden kaynaklanan toksisite belirtileri göstermediğini, bileşiğin beyinde birikmediğini ve tedavinin STK33'ün devre dışı bırakıldığı farelere ve STK33 mutasyonu olan erkeklere benzer şekilde testis boyutunu değiştirmediğini görmekten memnuniyet duyduk. Ancak asıl önemli olan, doğum kontrol etkisinin geri döndürülebilir olması. CDD-2807 bileşiğinin kullanılmadığı bir dönemin ardından, fareler sperm hareketliliğini ve sayısını geri kazandı ve tekrar doğurgan hale geldi.

Biyokimya ve moleküler farmakoloji doçenti ve Baylor'daki Dan Lç. Duncan Kapsamlı Kanser Merkezi üyesi Dr. Choel Kim ise durumu şöyle açıklıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Makalemizde STK33 için ilk kristal yapıyı da sunuyoruz. Kristal yapımız, güçlü inhibitörlerimizden birinin STK33 kinazla üç boyutta nasıl etkileşime girdiğini gösterdi. Bu da nihai bileşiğimiz olan CDD-2807'yi daha iyi ilaç benzeri özellikler için modellememizi ve tasarlamamızı sağladı.

Baylor'da patoloji ve immünoloji ile biyokimya ve moleküler farmakoloji yardımcı doçenti olan ve aynı zamanda Teksas Kanser Önleme Araştırma Enstitüsü'nde akademisyen ve Baylor'daki Dan L Duncan Kapsamlı Kanser Merkezi'nin üyesi olarak görev yapan Dr. Mingxing Teng ise şunları söylüyor:

Bu çalışma, Baylor'un İlaç Keşif Merkezi'ndeki ekibimiz ve işbirlikçilerimiz tarafından gerçekleştirilen bir yetenek gösterisi oldu. Genetik olarak doğrulanmış bir doğum kontrol hedefi ile başlayarak, STK33'ün aynı zamanda kimyasal olarak doğrulanmış bir doğum kontrol hedefi de olduğunu gösterebildik.

Matzuk, son olarak şunları söylüyor:

Önümüzdeki birkaç yıl içinde amacımız bu STK33 inhibitörünü ve CDD-2807'ye benzer bileşikleri primatlarda daha fazla değerlendirerek geri dönüşümlü erkek kontraseptifleri olarak etkinliklerini belirlemek.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
28
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Bilim Budur! 2
  • Umut Verici! 2
  • Güldürdü 1
  • Muhteşem! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • M. Matzuk, et al. Reversible Male Contraception By Targeted Inhibition Of Serine/Threonine Kinase 33. (23 Mayıs 2024). Alındığı Tarih: 2 Kasım 2024. Alındığı Yer: Science doi: 10.1126/science.adl2688. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 00:11:42 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18899

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Kıral, et al. Erkekler İçin Doğum Kontrol Haplarını Üretmeye Bir Adım Daha Yaklaştık!. (15 Kasım 2024). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18899
Kıral, B., Alparslan, E. (2024, November 15). Erkekler İçin Doğum Kontrol Haplarını Üretmeye Bir Adım Daha Yaklaştık!. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/18899
B. Kıral, et al. “Erkekler İçin Doğum Kontrol Haplarını Üretmeye Bir Adım Daha Yaklaştık!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 15 Nov. 2024, https://evrimagaci.org/s/18899.
Kıral, Beyza. Alparslan, Eda. “Erkekler İçin Doğum Kontrol Haplarını Üretmeye Bir Adım Daha Yaklaştık!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, November 15, 2024. https://evrimagaci.org/s/18899.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close