Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Ergenler Sosyal Medyayı Daha Çok Kullandıkça Uyku Süreleri Düşüyor, Beyin Fonksiyonları Zayıflıyor!

2 dakika
527
Ergenler Sosyal Medyayı Daha Çok Kullandıkça Uyku Süreleri Düşüyor, Beyin Fonksiyonları Zayıflıyor! NeuroScienceNews
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 5 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

SLEEP 2024 yıllık toplantısında sunulacak yeni bir çalışma, uyku süresi, sosyal medya kullanımı ve yönetsel işlevler ile ödül işleme için önemli olan beyin bölgelerindeki beyin aktivasyonu arasında belirgin bir ilişki buldu.

Sonuçlar, gençlerde daha kısa uyku süresi ve daha fazla sosyal medya kullanımı arasında bir korelasyon olduğunu gösteriyor. Analiz, bu ilişkilerde alt ve orta frontal girus gibi frontolimbik beyin bölgelerinin dahil olduğunu işaret ediyor.

Engelleyici kontrolde (örneğin tepki vermeden önce düşünmek) kilit rol oynayan inferior frontal girus, gençlerin sosyal medya gibi ödüllendirici uyaranlarla etkileşimlerini nasıl düzenledikleri konusunda önemli bir rol oynayabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yönetici işlevlerde, ödüllerin değerlendirilmesi ve yanıtlanmasında kritik öneme sahip olan orta frontal girus, sosyal medyadan gelen anlık ödüller ile uyku gibi diğer öncelikler arasındaki dengeyi yönetmede hayati bir rol oynar.

Bu sonuçlar, ergenlik döneminde belirli beyin bölgeleri arasındaki karmaşık etkileşimi ve bunların dijital medya kullanımı bağlamında davranış ve uyku üzerindeki etkilerini gösteriyor.

Bilişsel psikoloji alanında doktora yapan Menlo Park ve Kaliforniya'daki SRI International'da araştırmacı bilim insanı Orsolya Kiss şöyle diyor:

Bu genç beyinler önemli değişiklikler geçirirken, bulgularımız yetersiz uyku ve yüksek sosyal medya etkileşiminin potansiyel olarak sinirsel ödül duyarlılığını değiştirebileceğini gösteriyor. Bu karmaşık etkileşim hem dijital katılımın hem de uyku kalitesinin beyin aktivitesini önemli ölçüde etkilediğini ve bunun ergen beyin gelişimi üzerinde açık etkileri olduğunu ortaya koyuyor.

Bu çalışma, Ergen Beyin Bilişsel Gelişim Çalışması'ndan (İng: "ABCD Study") 10-14 yaş arası 6.516 ergenden elde edilen veriler ışığında Uyku süresi Münih Kronotipi anketi ve eğlence amaçlı sosyal medya kullanımı Gençlik Ekran Süresi Anketi ile birlikte değerlendirilmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Çalışmada üç farklı model seti kullanılmış ve her seferinde öngörücüler (bir sonucu ya da değişkeni tahmin etmek için kullanılan veriler ya da değişkenler) ve sonuçlar değiştirilmiştir. Sonuçlar yaş, COVID-19 pandemisi zamanlaması ve sosyo-demografik özelliklere göre ayarlandı.

Kiss, bu sonuçların modern ergen yaşamının iki önemli yönü olan sosyal medya kullanımı ve uyku süresinin birbiriyle nasıl etkileşime girdiğine ve beyin gelişimini nasıl etkilediğine dair yeni bilgiler sunduğunu belirtti:

Bu etkileşimlerin yaşandığı beyin bölgelerini anlamak, dijital etkileşim ve uyku alışkanlıklarıyla ilişkili potansiyel riskleri ve faydaları belirlememize yardımcı oluyor. Bu sayede daha sağlıklı alışkanlıkları teşvik etmeyi amaçlayan daha kesin, kanıta dayalı müdahalelerin geliştirilmesine rehberlik edilmesi sağlanabilir.

Son olarak şu bilgiyi de verelim: Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi AASM, 13 ila 18 yaş arası gençlerin düzenli olarak 8 ila 10 saat uyumalarını, ayrıca ergen bireylerin yatmadan en az 30 dakika ila 1 saat önce tüm elektronik cihazlarla bağlantılarını kesmelerini tavsiye etmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Üzücü! 3
  • İnanılmaz 3
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:32:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17884

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Ergenler Sosyal Medyayı Daha Çok Kullandıkça Uyku Süreleri Düşüyor, Beyin Fonksiyonları Zayıflıyor!. (18 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17884
Derin, U. (2024, June 18). Ergenler Sosyal Medyayı Daha Çok Kullandıkça Uyku Süreleri Düşüyor, Beyin Fonksiyonları Zayıflıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17884
U. Derin. “Ergenler Sosyal Medyayı Daha Çok Kullandıkça Uyku Süreleri Düşüyor, Beyin Fonksiyonları Zayıflıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 18 Jun. 2024, https://evrimagaci.org/s/17884.
Derin, Ufuk. “Ergenler Sosyal Medyayı Daha Çok Kullandıkça Uyku Süreleri Düşüyor, Beyin Fonksiyonları Zayıflıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, June 18, 2024. https://evrimagaci.org/s/17884.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close