Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Daha Önce Hiç Görmediğiniz İnsanları Rüyanızda Görebilir misiniz?

Daha Önce Hiç Görmediğiniz İnsanları Rüyanızda Görebilir misiniz? BahaiTeachings
5 dakika
3,219
Tüm Reklamları Kapat

Daha önce beyninizin tamamen yeni bir insan hayal edemeyeceğini duymuş olabilirsiniz. Bu fikre inananlar, rüyalarımızda daha önce gördüğümüz insanların bir "karışımından" oluşan yeni insanlar gördüğümüzü iddia ediyor. Peki bu iddiayı nasıl ispatlayabiliriz veya ispatlayabilir miyiz?

Ne yazık ki bu ilgi çekici soruyu deneysel olarak cevaplamak mümkün değil. Bu hipotezi deneysel yolla test etmek için rüyada görülen kişinin bir "portresine" ve rüyayı gören kişinin bu portrenin sahibine herhangi bir şekilde denk gelip gelmediğine dair bilgiye ihtiyacımız var. Hemen fark edilecek birkaç nedenden dolayı bunları sağlamak oldukça zor.

İlk olarak, genelde rüyalarımız odaklanılan kişinin yüz veya vücut hatlarını ayırt edebileceğimiz kadar canlı olmazlar. Tanıdığınız birini rüyanızda gördüğünüzde gerçekten o kişinin yüz hatlarını mı görüyorsunuz, yoksa bir şekilde rüyadakinin tanıdığınız kişi olduğunu "biliyor" musunuz?

Tüm Reklamları Kapat

İkinci neden ise rüyalarımızı genelde çok kısa süre hatırlamamızdır. Uyandığımız andan itibaren rüyalarımızı unutmaya başlarız, bu da rüyada görülen bir kişinin veya yüzün doğru bir şekilde hatırlanmasını imkânsız hale getirir. Daha da kötüsü, bir şeyi net olarak hatırlayamadığımızda beynimiz deneyimdeki boşlukları, geçmiş deneyimleri veya yaşanmış benzer olayları kullanarak doldurmaya çalışır. Yani gerçekten var olmayan eşsiz bir insanı rüyanızda görseniz bile, uyandığınızda bu kişinin özelliklerini hatırlamıyorsanız beyniniz eksik olan boşlukları tanıdığınız insanların özellikleriyle dolduracak!

Üçüncü zorluk; her insanın her gün işe veya okula gidip gelirken, televizyon veya film izlerken onlarca, hatta belki yüzlerce insan görmesidir. Görülen bu insanların çoğu bilinç düzeyinde bize yabancıdır, ancak yine de yüzleri ve silüetleri beynimiz tarafından algılanır ve işlenir. Bu nedenle de rüyanızda gördüğünüz birini daha önce hiç görmediğinizi söylemek imkânsız hale gelir.

Daha birçok başka neden yüzünden bu teori, anlamlı bir şekilde test edilebilir değildir. Yine de rüyaların doğası ve beyin hakkındaki bilgilerimizden yola çıkarak bazı tahminlerde bulunabiliriz. Elimizdeki bilgilere göre, beynin rüya esnasında yeni yüzler yaratmaktansa daha önce görülen yüzleri bir nevi "dönüştürmesi" kuvvetle muhtemeldir.

Uyanıkken düşüncelerimiz iç ve dış dünyadan alınan girdilerden etkilenir. Bu girdiler görülen insanlar, duyulanlar, etkileşimler ve anılar olabilir. Buna karşın uyku esnasında beyin dışarıdan çok az girdi alır, bu da rüyaların tek kaynağı değilse bile ana kaynağının anılar olduğu anlamına gelir.

Tüm Reklamları Kapat

Peki bunu nereden biliyoruz? İlk olarak uyku ve rüyaların ana amacına odaklanalım. Her ne kadar uykunun birçok işlevi olduğu raporlansa da bunların en önemli ve en çok incelenmişlerinden birisi yeni anıların pekiştirilmesidir. Hafızanın işlevi, üç aşamadan oluşur: Edinme, pekiştirme ve hatırlama. Edinme esnasında yeni bilgiler silik izler olarak hipokampüse depolanır. Çoğunluğu uykuda gerçekleşen pekiştirmede ise bu silik kayıtlar güçlendirilir ve halihazırda var olan ağlara ve uzun dönem hafızaya entegre edilmek üzere kortekse aktarılır.[1], [2] Edinme ve pekiştirme sırasında aynı nöral devreler rol oynadığından bazı araştırmacılar rüyaların (özellikle de kişinin yaşanmış bir olayı tekrar yaşadığı rüyaların) hafızadaki pekiştirme sürecinin bir parçası olduğunu öne sürmüştür. Bu hipotez evrensel olarak kabul edilmiş olmasa da bazı araştırmacılar rüyaların pekiştirme esnasında oluşan korteks aktivitesinin bir yan etkisi olduğunu ve biyolojik hiçbir anlamının olmadığını savunmaktadır.

Yeni edindiğimiz hatıralar uzun süreli saklanacakları kortekse gönderilirken halihazırda var olan hatıra devreleri de aktifleşir. Çünkü bu esnada beyin, yeni bilgiyi var olan bağlamlara entegre etmeye çalışmaktadır. Örneğin arkadaşlarınızla bir konsere gittiğinizde, bu yeni anı beyne kaydedilirken aynı arkadaşlarınızla daha önce yaptığınız aktivitelere dair anılar da etkinleşebilir. Eski ve yeni anılar aynı anda aktifleşirken insanlar, mekanlar, deneyimler ve duygular bu devrelere eklenir ve yeni, garip anılar ortaya çıkarabilir. Böylece rüyanızda kompleks, farklı anıların bileşenlerinden oluşan deneyimler yaşayabilirsiniz. Uyku araştırmacısı Corrado Cavallero, durumu şöyle açıklıyor:[3]

Rüya görürken bir "yaratma" eyleminde bulunmayız, ortada daha çok bir "birleştirme" vardır. Bu birleşim orijinal bir şekilde oluşturulabilir ve bileşenleri eski uzun dönem anılardan alınmış olabilir.

Bu hipotez, rüyalarımızın içeriğinin büyük oranda günlük yaşantıları taklit ettiğini gösteren 1960 ve 70'lere dayanan çalışmalar tarafından da desteklenmektedir.[4], [5] Bu çalışmalardan birinde araştırmacılar 16 katılımcının rüyalarını analiz etmiştir. Katılımcılar rüyalarındaki fiziksel çevrenin, karakterlerin, aktivitelerin ve sosyal etkileşimlerin gerçek hayatta gerçekleşmeye müsait veya daha önce deneyimlenmiş olup olmadığını 1 ve 6 arasında bir ölçekte, her rüya için puanlamıştır. Çalışmada herhangi bir rüyanın elementlerinin yarısından fazlasının kişinin uyanık hayatında deneyimlediği versiyonlarının tıpatıp bir kopyası olduğu veya bunlara küçük değişikliklerle oldukça benzer olduğu tespit edilmiştir. Buna karşın, fiziksel çevrenin yalnızca %15'i ve karakterlerin yalnızca %5 civarı kişiye yabancıdır ve gerçek hayatta karşılaşılmaları ya çok düşük olasılığa sahip ya da imkansızdır. (Böyle bir rüyaya dokuz ayaklı bir insan görülmesi örnek verilebilir.)

Yani rüyaların büyük çoğunluğu kişilerin uyanık hayatındaki insanlar, mekanlar ve deneyimlerden türemiştir. Peki ya öyle olmayanlar, özellikle de yabancı insanlar? Onlar nereden geliyor?

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Çalışmanın başka bir bulgusu fiziksel çevre elementlerinden %42 kadarı ve karakter bileşenlerinden %37 kadarının kişiye yabancı olmalarına rağmen gerçek hayatta gayet sıradan olduklarını gösteriyor. (Mesela tanımadığınız bir çiftin soğuk bir havada kalın kıyafetlerle sokaktan geçmesi gibi.) Makalenin yazarları bu son kategorinin önemini şöyle açıklıyor:

Muhtemelen bize yabancı görünen ancak bunun dışında bariz olmayan detaylar, uyanık hayatımızda hatırlayamadığımız eski deneyimlerin anılarını temsil ediyor.

Yani az önceki örnekte, kişi bahsedilen çifti başka bir bağlamda gerçekten görmüş olabilir; ancak bu önemsiz bir olay olduğundan bu deneyimin anısı bilinç düzeyine erişememiş veya unutulmuştur. Bu çifte dair cılız bir hatıra, kişinin soğuk bir havada sokaktan geçişine dair başka bir anıyla birleşerek yeni bir deneyim ortaya çıkarmış olabilir.

Yani başlangıçta sorduğumuz sorunun cevabı şöyle verilebilir: Rüyalarımızın büyük çoğunluğu günlük yaşantımızdaki sıradan elementleri içerdiğinden rüyalarımızdaki yabancıların da, biz onları tanımasak bile, gerçek hayatımızdan olmaları mümkündür.

Elbette beyinlerimiz, daha önce gördüğümüz yüz ve bedenleri kullanarak "yeni" kişiler yaratma becerisine sahiptir ve uykudaki beyni bundan alıkoyacak hiçbir neden yoktur. Ancak rüyaların içeriğinin genelde günlük hayattan geldiği düşünüldüğünde, rüyalarımızdaki yabancıların gerçekte gördüğümüz insanların birer türevi olması daha muhtemeldir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
30
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 11
  • Tebrikler! 4
  • Muhteşem! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Umut Verici! 2
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Wu Tsai Neurosciences Institute | Arşiv Bağlantısı
  • ^ S. Diekelmann, et al. The Whats And Whens Of Sleep-Dependent Memory Consolidation - Search Results - Pubmed. Alındığı Tarih: 7 Şubat 2024. Alındığı Yer: PubMed | Arşiv Bağlantısı
  • ^ P. A. Lewis, et al. (2018). How Memory Replay In Sleep Boosts Creative Problem-Solving. Elsevier BV, sf: 491-503. doi: 10.1016/j.tics.2018.03.009. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ E. Dorus, et al. (1971). The Incidence Of Novelty In Dreams. Archives of General Psychiatry, sf: 364-368. doi: 10.1001/archpsyc.1971.01750160076014. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ C. Cavallero. (2009). The Quest For Dream Sources. Wiley, sf: 13-16. doi: 10.1111/j.1365-2869.1993.tb00054.x. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ R. Vallat, et al. (2017). Characteristics Of The Memory Sources Of Dreams: A New Version Of The Content-Matching Paradigm To Take Mundane And Remote Memories Into Account. PLOS ONE, sf: e0185262. doi: 10.1371/journal.pone.0185262. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2024 03:18:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15726

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Kas
Yumurta
Matematik
İspat Yükü
Doğa Olayları
Hız
Kilo
Viroloji
Biyocoğrafya
Sahte
Evrimsel Süreç
Dil
Gıda Güvenliği
Optik
Şiddet
Algı
Boyut
Epidemik
Yıldızlar
Fizyoloji
Doğum
Nörobilim
Maske Takmak
Renk
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Seigneur, et al. Daha Önce Hiç Görmediğiniz İnsanları Rüyanızda Görebilir misiniz?. (12 Şubat 2024). Alındığı Tarih: 28 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15726
Seigneur, E., Alparslan, E. (2024, February 12). Daha Önce Hiç Görmediğiniz İnsanları Rüyanızda Görebilir misiniz?. Evrim Ağacı. Retrieved April 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/15726
E. Seigneur, et al. “Daha Önce Hiç Görmediğiniz İnsanları Rüyanızda Görebilir misiniz?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Eda Alparslan, Evrim Ağacı, 12 Feb. 2024, https://evrimagaci.org/s/15726.
Seigneur, Erica. Alparslan, Eda. “Daha Önce Hiç Görmediğiniz İnsanları Rüyanızda Görebilir misiniz?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, February 12, 2024. https://evrimagaci.org/s/15726.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close