Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Enzimler, Yapay DNA'yı Gerçeğinden Ayırt Edemiyor!

3 dakika
822
Enzimler, Yapay DNA'yı Gerçeğinden Ayırt Edemiyor!
Görsel DALL-E 3 tarafından üretilmiştir.
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 10 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Genetik alfabemiz, sadece 4 harften oluşur. Bu 4 harf, DNA'nın yapıtaşları olan 4 nükleotite karşılık gelir. Bilim insanları; uzun zamandır bu alfabeye laboratuvarda oluşturulmuş yeni nükleotitler, yani yeni harfler eklemenin mümkün olup olmadığını merak ediyordu. Fakat bu yenilik, ancak enzimler değiştirilmiş DNA'yı tanıyabilirse anlamlı olacaktı.

Geçtiğimiz günlerde ise Kaliforniya Üniversitesi bünyesindeki Skaggs Eczacılık Bilimleri Okulu'ndan araştırmacılar, yapay DNA'nın potansiyelini ortaya çıkarmaya bir adım daha yaklaştı!

Araştırmacılar, protein sentezinde görev alan en önemli proteinlerden biri olan RNA polimeraz enziminin yapay bir ikili halkayı doğal olanla aynı şekilde tanıyabildiğini ve transkripsiyona uğratabildiğini keşfetti. Nature Communications'ta yayınlanan bulgular, bilim insanlarının özel proteinler yaratarak yeni ilaçlar hazırlamasına yardımcı olabilir. Makalenin yazarlarından Skaggs Eczacılık Okulu'nda ders veren Dr. Dong Wang, konu hakkında şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Dünya üzerindeki yaşamın sadece 4 nükleotitle bile ne kadar çeşitlenebildiği düşünülürse, daha fazla nükleotit kullandığımızda olabilecekleri düşünmek insanı baştan çıkarıyor. Elimizdeki genetik kodu genişletmek, laboratuvarlarda sentezleyebileceğimiz molekül çeşitliliğini büyük oranda artırabilir ve proteinlerin terapötik yönüne dair bakışımızda bir devrim yaratabilir.

Wang, çalışmayı Uygulamalı Moleküler Evrim Vakfı'ndan Dr. Steven A. Benner ve Salk Biyolojik Araştırmalar Enstitüsü'nden Dr. Dmitry Lyumkis ile birlikte yönetti.

DNA'yı oluşturan nükleotitler Adenin, Timin, Guanin ve Sitozin'dir. Bir DNA molekülünde nükleotitler, Watson-Crick geometrisi adı verilen bir düzende çiftler oluştururlar. Bu geometri, adını DNA'nın çift zincirli sarmal yapısını keşfeden bilim insanlarından almıştır.

Bahsedilen çiftler, Adeninin karşısına Timin ve Guaninin karşısına Sitozin gelecek şekilde oluşturulur. DNA'nın çift zincirli sarmal yapısı ise birçok Watson-Crick çiftinden oluşur. Wang, konu hakkında şöyle söylüyor:

Mevcut sistem, genetik bilgi kodlamak için oldukça etkin bir sistemdir. Bu nedenle ciddi translasyon veya transkripsiyon hataları oldukça nadir görülür. Araştırmamızdan öğrendiğimiz üzere, bu sistem aynı geometriyi kullanan başka baz çiftleriyle de işleyebiliyor.

Bu çalışma, standart genetik alfabenin yeni bir versiyonunu kullanıyor. Fazladan iki baz çifti içeren bu versiyona, Yapay Olarak Genişletilmiş Genetik Bilgi Sistemi (AEGIS) ismi veriliyor. Aslen Benner'ın geliştirdiği AEGIS, NASA destekli bir proje olarak Dünya dışı yaşamın nasıl gelişmiş olabileceğini anlamak üzere başlamıştı.

Tüm Reklamları Kapat

Bakterilerin RNA polimeraz enzimini izole edip yapay baz çiftleriyle etkileşimleri test edildiğinde, AEGIS'te bulunan yapay çiftlerin Watson Crick modelindeki doğal bazlara benzer bir geometri oluşturduğu gözlendi. Yani DNA transkripsiyonunda görev alan enzimler, doğal ve yapay baz çiftleri arasındaki farkı anlayamıyor! Wang konu hakkında şunları söylüyor:

Biyolojide yapısal özellikler işlevi belirler. Standart baz çiftlerine benzer bir yapıdaki yapay baz çiftleri, hücresel radarı atlatarak transkripsiyon sürecine dahil olabilir.

Bulgular, sentetik biyolojinin yapabileceklerini büyük oranda genişletmenin yanı sıra Watson ve Crick'in keşfi kadar eski bir hipotezi de destekliyor. Tautomeri hipotezi adı verilen bu hipoteze göre dört temel nükleotit, tautomerizasyon adlı süreç nedeniyle uyumsuz çiftler oluşturabilir veya aynı bileşime sahip farklı yapısal varyantlar arasında devinebilirler. İşte bu fenomenin, nokta mutasyonların veya DNA dizisindeki tek bir nükleotiti etkileyen genetik mutasyonların bir sebebi olabileceği düşünülüyordu. Wang, konuyu şöyle açıklıyor:

Tautomerizasyon, nükleotitlerin normalde oluşturmayacakları kombinasyonlarda çiftler oluşturmasını mümkün kılar. Replikasyon ve translasyon süreçlerinde hatalı eşleşmelerin tautomerizasyonu gözlenmiştir. Bu çalışmada ise tautomerizasyonun transkripsiyon esnasında da gerçekleştiğine yönelik ilk kanıtı sunuyoruz.

Araştırmacılar şimdi de gözlemledikleri etkinin başka sentetik baz çiftleri ve başka enzimlerde de görülüp görülmeyeceğini merak ediyor. Wang şunları söylüyor:

Steve ve Dmitry ile birlikte genişletilmiş alfabe transkripsiyonunun moleküler temelini ele alacak multidisipliner bir ekip kurmak için çok heyecanlıyız. Bu çalışmada test ettiklerimizden çok daha farklı yeni harf adayları olabilir, ancak alfabenin ne kadar genişletilebileceğini görmek için çok daha fazla çalışmamız gerekiyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
29
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

Bu yazımızda sözü edilen akademik makalenin yöntemi veya sonuçları ile ilgili bir sorunuz veya sorununuz mu var? Aşağıda, akademik makalenin yazarlarının iletişim adreslerini bulabilirsiniz.

Evrim Ağacı sadece bilimsel bir çalışmayı duyurmak ile mükelleftir; araştırmayı, araştırmacıları veya araştırmanın sonuçlarını savunmaz. Akademik bir makalenin sonuçlarını geçersiz kılmanın ana yöntemi, orijinal çalışmanın yöntemi, sonuçları veya tartışması ile ilgili hatalı noktaları tespit etmek ve bunu hakemli dergilerde yayınlamaktır. Bu yapılacak olursa, Evrim Ağacı o çalışmaları da memnuniyetle duyuracak ve/veya bu çalışmayı güncelleyecektir.

Makalenin Yazışmadan Sorumlu Yazarı:

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • J. Oh, et al. (2023). A Unified Watson-Crick Geometry Drives Transcription Of Six-Letter Expanded Dna Alphabets By E. Coli Rna Polymerase. Nature Communications, sf: 1-10. doi: 10.1038/s41467-023-43735-9. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 21:01:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16428

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlı Cansız
Doğa Yasaları
Beslenme Davranışı
Aşı
Diş Hekimi
Savunma
Avrupa
Sendrom
Su Ayısı
Kimyasal Evrim
Değişim
Goril
Deprem
Hastalık Dağılımı
Yayılım
Akıl
Bebek
Nötron
Toprak
Sağlık Bakanlığı
Yıldızlar
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Terapi
Canlı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Alparslan. Enzimler, Yapay DNA'yı Gerçeğinden Ayırt Edemiyor!. (25 Ocak 2024). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16428
Alparslan, E. (2024, January 25). Enzimler, Yapay DNA'yı Gerçeğinden Ayırt Edemiyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/16428
E. Alparslan. “Enzimler, Yapay DNA'yı Gerçeğinden Ayırt Edemiyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 25 Jan. 2024, https://evrimagaci.org/s/16428.
Alparslan, Eda. “Enzimler, Yapay DNA'yı Gerçeğinden Ayırt Edemiyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, January 25, 2024. https://evrimagaci.org/s/16428.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close