Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

En Güvenli Ulaşım Yolu Hangisidir? Hangi Araçla Yolculuk Yapmak En Tehlikelidir?

En Güvenli Ulaşım Yolu Hangisidir? Hangi Araçla Yolculuk Yapmak En Tehlikelidir?
5 dakika
26,817
Tüm Reklamları Kapat

Taşıtların güvenliği, zamana ve mekana bağlı olarak değişebilmektedir. Örneğin otomobil teknolojisinde yaşanan gelişimler sayesinde son birkaç on yıl içinde arabalardan kaynaklı ölümler dikkate değer miktarda azaltılabilmiş, spesifik bir kaza sırasında sürücü veya yolcuların ölüm riski önemli ölçüde azaltılmıştır. Yapay zeka destekli otomatik pilot ile yönetilebilen araçların gelişmesiyle birlikte, kaza ve ölüm oranlarının daha da azalması beklenmektedir. Benzer gelişmeleri, diğer ulaşım araçlarında görmek de mümkündür.

Benzer şekilde, ülkeye bağlı olarak da bir ulaşım yolunun güvenlik seviyesi değişebilir. Örneğin fiyatların artmasına bağlı olarak belirli standart özelliklerin masraflarını bile karşılayamama durumunda, birçok ülkede otomobille seyahat daha güvenli hâle gelirken, belirli ülkelerde bu gidişat ters yönde olabilir. Bununla paralel bir şekilde, ülkenin trafik kültürüne bağlı olarak da gelişmeler yavaş veya hızlı olabilir: Trafik kurallarına uymakta zorlanan bir coğrafyada, teknolojik gelişmelerin olumlu etkisi de kısıtlı olabilecektir. Öte yandan, uluslararası standartların katı bir şekilde uygulandığı havacılık sektörü gibi sektörlerde, bu sürecin bir parçası olmak isteyen her ülke, mecburen üst düzey kurallara uymak zorunda kalacaktır ve dolayısıyla bu ulaşım türünün arttırılmış güvenliğinden faydalanmış olacaktır.

En Güvenli Ulaşım Yolu: Uçaklar!

Her ne kadar ulaşım yolu ve taşıt güvenliği ülkeden ülkeye ve zamandan zamana değişebiliyor olsa da, içinde bulunduğumuz çağda, bazı örüntüler giderek belirgin hâle gelmektedir. Yani belirli araçlar diğerlerine göre bariz bir şekilde daha güvenlidir ve bazı diğer ulaşım yolları, alternatiflerine göre bariz bir şekilde tehlikelidir: Güvenli ulaşım ölçeğinin bir ucunda uçaklar, diğer ucundaysa motosikletler bulunmaktadır. Ancak aradaki farkın büyüklüğünü görebilmek için, öncelikle motosikletleri bir kenara koyarak, diğer ulaşım yollarını kıyaslamamız gerekmektedir:

Tüm Reklamları Kapat

Seyahat edilen her 1.6 milyar kilometre için yaşanan ölüm sayısı (2000-2009 yılları arası)
Seyahat edilen her 1.6 milyar kilometre için yaşanan ölüm sayısı (2000-2009 yılları arası)
Ian Savage

Yukarıdaki grafikten de görülebileceği üzere, 2000-2009 yılları arasında yolcuların kat ettiği her 1.6 milyar kilometrede, 7.28 araba yolcusu, 3.17 gemi yolcusu, 0.43 tren yolcusu, 0.24 metro yolcusu, 0.11 otobüs yolcusu ve 0.07 uçak yolcusu hayatını kaybetmiştir. Uçaklar, bariz bir şekilde en güvenli ulaşım yoludur. Bu, şu demektir: Dünya genelindeki arabalar, toplamda 1.6 milyar kilometre yol kat ettiğinde, bu yolculuğu yapanlar arasından 7.28 kişi hayatını kaybetmiştir. Dünya genelindeki uçaklar, toplamda 1.6 milyar kilometre yol kat ettiğinde, bu yolculuğu yapanlar arasından 0.07 kişi hayatını kaybetmiştir.

Bu, bir istatistik olduğu için, kişi sayısı tam sayı olmak zorunda değildir. Bir diğer deyişle, uçakla yapılan yolculuklarda 1 kişinin ölmesi için, Dünya'daki tüm uçakların toplamda 22.8 milyar kilometre yol kat etmesi gerekmektedir (bu, Dünya ile Plüton arasındaki mesafenin 7 katından fazladır). Arabalı yolculuklarda ise 1 ölüm görmek içinse Dünya'daki bütün arabaların toplamda sadece 219 milyon kilometre kat etmesi yeterli olacaktır. Bu istatistik yöntemi sayesinde, farklı ulaşım yollarının farklı miktarlarda kullanımını da dikkate alınmış olmaktadır.

İstatistiği İyi Anlayın!

Neden bu tür bir istatistiğin kullanıldığını da anlamak önemlidir: Birçok insan, örneğin uçak kazalarından kurtulma ihtimalinin çok düşük olduğunu bilecektir. Ancak spesifik bir uçağın düşüşünden kurtulma ihtimaliniz çok az bir öneme sahiptir. Önemli olan, kurtulma ihtimalinin çok düşük olduğu o olay yaşanana kadar, o ulaşım yoluyla toplamda ne kadar yol kat edilebildiğidir.

En nihayetinde ulaşım yollarını kullanma nedenimiz, bir yerden bir yere ulaşabilmektir. Hiçbir şekilde trafiğe çıkmayan birinin, ulaşım yollarında hayatını kaybetme ihtimali de olmayacaktır (veya göz ardı edilebilir düzeyde olacaktır). Ancak ulaşım yollarını kullanmayı seçiyorsak, ne kadar yol kat ettikten sonra ölümlü bir kazanın yaşanacağına bakmak önemlidir. Düşen bir uçaktaki 200 yolcunun hepsinin ölmesi trajik olsa bile, sadece bu mutlak sayılara bakmak (örneğin "Arabalı bir kazada en fazla 3-4 kişi ölüyor!" demek) yanıltıcıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Bütün yolcuların o ulaşım yoluyla kat ettikleri spesifik bir yol miktarında yaşanan ölüm sayısına bakmak gerekmektedir. Yukarıdaki grafikte verilen de budur. İnsanlar, arabalar içinde 1.6 milyar kilometre kat ettiklerinde, ortalamada 7.28 kişi ölmektedir. Dünya genelindeki uçaklarda ise aynı yol kat edildiğinde sadece 0.07 kişi ölmektedir. Bu bakımdan, kat edilen yol başına arabada ölme riski, uçakta ölme riskinden 104 kat fazladır.

En Tehlikeli Ulaşım Yolu: Motosiklet!

Motosikletler, yapıları gereği tehlikeye çok daha açık bir ulaşım türüdür. Hem güvenlik önlemlerinin çok daha kısıtlı olması hem de sürücülerin onları trafikte göz ardı edilmeye çok daha meyilli olmasından ötürü motosiklet kullanımı son derece risklidir. Bunu grafiğe dökmek istersek, aşağıdaki gibi bir sonuçla karşılaşırız:

Seyahat edilen her 1.6 milyar kilometre için yaşanan ölüm sayısı (2000-2009 yılları arası)
Seyahat edilen her 1.6 milyar kilometre için yaşanan ölüm sayısı (2000-2009 yılları arası)
Ian Savage

Görülebileceği gibi ilk grafiğe motosiklet eklendiğinde, diğer ulaşım biçimlerinde yaşanan ölümlü kazaların oranı önemsenmeyecek kadar azalmaktadır. Northwestern Üniversitesi ekonomistlerinden Ian Savage, şöyle yazıyor:[1]

Günde 24 kilometre yol kat eden bir motosiklet sürücüsünün ölüm riski, akıl almaz bir şekilde 860'ta 1 olarak ölçüldü. Kat edilen yol bakımındansa bir motosikletlinin ölme riski, otomobil ve hafif kamyonetlerden 29 kat fazlaydı. Şöyle düşünün: 1 yıl boyunca her gün uçakla 804 kilometre yol kat eden birinin ölme riski sadece 85.000'de 1'di.

Sonuç

Hayatımızda yaptığımız her tercih, bizim risk toleransımızı yansıtır. Bazı kişilerin risk toleransı yüksektir ve bu nedenle bir uçaktan paraşütle atlayabilirler. Bazı kişilerinse risk toleransı düşüktür ve bu nedenle araba kullanmaktan bile uzak dururlar. Ancak ne yaptığımızda ne tür bir riskle yüzleştiğimizi anlamak, daha rasyonel tercihlerde bulunmamızı sağlayabilir. 1970'li yıllardakine göre ulaşım, artık çok daha güvenli olsa da, bazı ulaşım türlerinin diğerlerine göre çok daha riskli olduğu hatırlanmalıdır. Ayrıca bu sayıların zamanla ve mekanla değişebileceği de unutulmamalıdır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
24
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 25
  • İnanılmaz 6
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Üzücü! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Güldürdü 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Umut Verici! 1
  • Korkutucu! 1
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2024 11:48:18 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11096

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Kas
Yumurta
Matematik
İspat Yükü
Doğa Olayları
Hız
Kilo
Viroloji
Biyocoğrafya
Sahte
Evrimsel Süreç
Dil
Gıda Güvenliği
Optik
Şiddet
Algı
Boyut
Epidemik
Yıldızlar
Fizyoloji
Doğum
Nörobilim
Maske Takmak
Renk
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. En Güvenli Ulaşım Yolu Hangisidir? Hangi Araçla Yolculuk Yapmak En Tehlikelidir?. (20 Ekim 2021). Alındığı Tarih: 28 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11096
Bakırcı, Ç. M. (2021, October 20). En Güvenli Ulaşım Yolu Hangisidir? Hangi Araçla Yolculuk Yapmak En Tehlikelidir?. Evrim Ağacı. Retrieved April 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11096
Ç. M. Bakırcı. “En Güvenli Ulaşım Yolu Hangisidir? Hangi Araçla Yolculuk Yapmak En Tehlikelidir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 20 Oct. 2021, https://evrimagaci.org/s/11096.
Bakırcı, Çağrı Mert. “En Güvenli Ulaşım Yolu Hangisidir? Hangi Araçla Yolculuk Yapmak En Tehlikelidir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 20, 2021. https://evrimagaci.org/s/11096.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close