Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Dagen H: İsveç’te Trafik Akış Yönünün Bir Gecede Değiştirildiği Gün!

Dagen H: İsveç’te Trafik Akış Yönünün Bir Gecede Değiştirildiği Gün! Fika Online
5 dakika
10,359
Tüm Reklamları Kapat

3 Eylül 1967 sabahı, İsveç’te tüm ülke çapında bir kaos hâkimdi. İsveç, artık yolun sol tarafında araç kullanmamaya karar vermişti! O gün, sabah saat tam beşte, tüm trafik durdu. Sonra yavaş bir şekilde, sürücüler araçlarını diğer tarafa yönlendirdiler. Tüm hayatları boyunca yolun “ters” tarafında araç kullanan milyonlarca sürücünün yeni kuralları uygulamaya başlamasıyla kaos, ülke genelinde ortaya çıktı. Günlük işe gidiş gelişler son derece yabancı hale geldi. İşin en zor kısmı, sürücülerin adeta "kas hafızasına" atadıkları şeylerin çoğunu tekrar öğrenmekti, ki bu da sürüşün çoğunu oluşturur.

1950'lerin başında hükümet tarafından, trafiğin artık sağdan akması için bir öneride bulunulduğunda İsveçliler bu fikre şiddetle karşı çıktı. 1955'te yapılan referandumda seçmenlerin yüzde 83'ü fikre karşı oy kullanmasına rağmen, hükümet tarafından, İsveç'i Avrupalı komşularının geri kalanıyla aynı yola sokacak değişiklik için kesin karar verildi.

Tüm Reklamları Kapat

Geçmişte Romalılar ve Yunanlılar, dolayısıyla Avrupa'nın çoğu, trafiği soldan akacak şekilde dizayn etmişti. Bu, atlıların sol elleriyle dizginleri tutmalarına ve sağ elleriyle kılıçlarını kullanarak, haydutlarla başa çıkmalarına izin veriyordu. Ancak atlar yerini arabalara, haydutlar ise sisteme daha entegre olmuş soygunculara bıraktıkça, bu gereksinim ortadan kalkmaya başladı.

Ülkeler Neden Şerit Değiştirdiler?

Amerika Birleşik Devletleri'nde soldan sağa geçiş, yük arabalarının yerini birkaç çift at tarafından çekilen büyük yük vagonları aldığında gerçekleşti. Vagonlarda sürücü koltuğu yoktu, bu yüzden sürücüler sol arka atın üzerine oturur ve tüm atları kontrol edebilmek için kırbaçlarını sağ ellerinde tutardı. Solda oturan sürücüler, karşıdan gelen vagonların tekerleklerinden uzak durabilmek için diğer vagonların sağlarından geçmeyi tercih ediyordu. Bunun da, yolun sağ tarafında sürdüklerinde daha kolay olduğunu fark ettiler.

Tüm Reklamları Kapat

İngiltere Neden Şerit Değiştirmedi?

Amerikalılara nazaran daha küçük vagonlara sahip olan İngilizler ise, geleneği devam ettirerek yolun solunda kaldılar. Böylece Britanya İmparatorluğu’nun bir parçası olan ülkeler sol el kuralını benimsedi. Kanada gibi bazı ülkeler ise sonunda Amerika ile sınır geçişlerini kolaylaştırmak için sağa geçiş yaptılar.

Günümüzde, kırmızı ile boyalı ülkelerde trafik sağ şeritten akıyor. Mavi ile boyalı ülkelerde ise sol şeritten.
Günümüzde, kırmızı ile boyalı ülkelerde trafik sağ şeritten akıyor. Mavi ile boyalı ülkelerde ise sol şeritten.

Dagen H: İsveç'te Şeritlerin Değiştiği Gün

İsveç'in de benzer nedenleri vardı. İsveç'in, kara sınırlarını paylaştığı Norveç ve Finlandiya da dâhil olmak üzere tüm komşularının trafiği sağdan akıyordu. En büyük ve acil sorun, sürüş güvenliğiydi. Trafiğin soldan akmasına rağmen, arabaların %90’ının direksiyonu aracın sol tarafındaydı, çünkü çoğu Amerika Birleşik Devletleri'nden ithal edilmişti. İşin ilginci, Volvo gibi birçok İsveçli otomobil üreticisi, iç pazar için bile, yolun sağ tarafında sürmek üzere tasarlanmış otomobiller üretiyordu; sol tarafa önem vermiyorlardı. Sonuç, çok fazla trafik kazasıydı.

1963'te İsveç hükümeti, ülkenin trafiğinin akış yönünün sağa geçeceğini halka bildirdi. 3 Eylül 1967 günü de, değişimin gerçekleşeceği tarih olarak belirlendi. O günden beri bu tarih, İsveç’te, "sağdan trafik saptırma" anlamına gelen "Högertrafikomläggningen"in kısaltması olan Dagen H veya H-Day olarak biliniyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Ülkeyi ve yaklaşık 8 milyon sakinini devasa değişime hazırlamak, maliyetli ve karmaşık bir işti. Trafik ışıklarının tersine çevrilmesi, yol işaretlerinin değiştirilmesi, kavşakların yeniden tasarlanması, yoldaki hatların yeniden boyanması, her iki tarafa kapı koyabilmek için otobüslerin modifiye edilmesi ve otobüs duraklarının yeniden konumlandırılması gerekiyordu. Bu değişikliklerin çoğu aylar öncesinden başlatıldı ve H-Day'den hemen önce tamamlandı. Yeni trafik sinyalleri, son saatlere kadar siyah plastikle kapatıldı. Aynı şekilde, yollara çizilen yeni çizgiler de siyah bantla kapatıldı. Ülke genelinde 360.000 civarında sokak tabelası tek bir günde değiştirildi.

Hükümet tarafından tasarlanmış logo.
Hükümet tarafından tasarlanmış logo.

Halkı bu büyük değişimle uzlaştırmak ve nasıl uygulanacağı konusunda eğitmek için büyük bir PR kampanyası yürütüldü. Geçişi temsilen, akıllıca uygulanmış bir ok ile büyük bir H içeren bir logo tasarlandı. Bu logo, süt kutularından, kadın iç çamaşırlarına kadar her şeyde görülmeye başlandı. Hükümet, sürücülere sağdan gitmeleri gerektiğini hatırlatmak için renkli eldivenler ve yeni farlar gibi özel ürünler tasarladı. İsveçli bir televizyon kanalı, insanların yaklaşmakta olan değişimi hatırlamalarına yardımcı olmak için en iyi şarkının yazılması için bir yarışma düzenledi. Ünlüler, Dagen H hakkında konuşmak için popüler televizyon programlarına çıktı, radyo ve gazete reklamları ve sokaklardaki büyük reklam panoları ile vatandaşlar bilgilendirildi.

Değişime giden saatlerde adeta bir şenlik havası vardı. Sabahın erken saatlerinde kalabalıklar toplanmaya başladı. Havai fişekler ve şarkılarla yeni bir güne başlayan İsveç’te sabah 04:50'de, şehir genelinde yapılan bir anons ile yeni yol işaretleri ortaya çıktı ve arabalar sağ tarafa yönlendirildi.

Dikkatli planlama sayesinde, büyük değişim, kaçınılmaz trafik sıkışıklığı ve birkaç ufak kazanın dışında sorunsuz gerçekleştirildi. Sokaklarda yaşanacak olası kan banyosu beklentisiyle toplanan bazı haberciler ve karşıtlar, neyse ki hayal kırıklığına uğradı. Değişikliğin hemen ardından gelen aylarda, trafikte alınan ekstra tedbirler sayesinde, trafik kazası oranları önemli ölçüde düştü. Halk yeni trafik yönüne tamamen alıştıktan yaklaşık üç yıl sonra kaza ve ölüm oranları normal düzeylerine geri döndü. Geçiş, resmen tamamlanmıştı.

Genel olarak, proje İsveçli vergi mükelleflerine 628 milyon Kron’a mal olsa da ekonomi tarihçisi Lars Magnusson’a göre bu rakam, projenin ölçeğiyle karşılaştırıldığında, oldukça küçük.

Böyle köklü bir değişimin günümüzde uygulandığını hayal edin. 3 Eylül 1967’de İsveç’te sadece bir televizyon kanalı ve bir radyo kanalı bulunuyordu. Ancak, günümüzde sosyal medya dâhil olmak üzere medya kanallarının çeşitliliği ile tüm nüfusa ulaşmak çok daha karmaşık bir konu olacaktır. İsveç’in mevcut ulaşım stratejistleri, Dagen H’nin bir eşdeğerinin bugün 1967’de olduğu kadar sorunsuz bir şekilde uygulanamayacağına inanıyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
43
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 40
  • Merak Uyandırıcı! 14
  • İnanılmaz 13
  • Güldürdü 5
  • Muhteşem! 4
  • Umut Verici! 4
  • Bilim Budur! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Rare Historical Photos. Dagen H, The Day Sweden Switched Sides Of The Road, 1967. (26 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 26 Ocak 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  • M. Savage. A ‘Thrilling’ Mission To Get The Swedish To Change Overnight. (18 Nisan 2018). Alındığı Tarih: 26 Ocak 2021. Alındığı Yer: BBC | Arşiv Bağlantısı
  • Real Scandinavia. This Day In History: Swedish Traffic Switches Sides – September 3, 1967. (26 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 26 Ocak 2021. Alındığı Yer: Real Scandinavia | Arşiv Bağlantısı
  • E. Flock. Dagen H: The Day Sweden Switched Sides Of The Road. (17 Şubat 2012). Alındığı Tarih: 26 Ocak 2021. Alındığı Yer: Washington Post | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/03/2024 13:40:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10037

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bellek
Genel Görelilik
Maske Takmak
İklim Değişikliği
Bilim İnsanları
Kök Hücre
Antibiyotik
Mers
Araştırmacılar
Nükleer Enerji
Evrim Ağacı
Böcek Bilimi
Çekirdek
Siyah
Avcı
Temel
Gıda Güvenliği
Uterus
Çevre
Amerika Birleşik Devletleri
Çiçek
Film
Karar Verme
Kuş
Demir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Z. Şeniş, et al. Dagen H: İsveç’te Trafik Akış Yönünün Bir Gecede Değiştirildiği Gün!. (31 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 19 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10037
Şeniş, Z., Bakırcı, Ç. M. (2021, January 31). Dagen H: İsveç’te Trafik Akış Yönünün Bir Gecede Değiştirildiği Gün!. Evrim Ağacı. Retrieved March 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10037
Z. Şeniş, et al. “Dagen H: İsveç’te Trafik Akış Yönünün Bir Gecede Değiştirildiği Gün!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 31 Jan. 2021, https://evrimagaci.org/s/10037.
Şeniş, Zeynep. Bakırcı, Çağrı Mert. “Dagen H: İsveç’te Trafik Akış Yönünün Bir Gecede Değiştirildiği Gün!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 31, 2021. https://evrimagaci.org/s/10037.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close