Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Egzotik Madde Gerektirmeyen Büküm Sürüşü (Warp Drive) Yöntemi Geliştirildi!

Işık hızına çok yakın hızlarda uzay yolculuğuna imkan verebilecek yeni bir büküm sürüşü konsepti geliştirildi!

8 dakika
2,909
Egzotik Madde Gerektirmeyen Büküm Sürüşü (Warp Drive) Yöntemi Geliştirildi! DALL-E 3
Bu görsel, GPT-4o'dan gücünü alan yapay zeka modeli DALL-E 3 tarafından oluşturulmuştur.
Tüm Reklamları Kapat

Önde gelen itki araştırmacısı fizikçiler tarafından yapılan yeni bir çalışmada, genel görelilik yasalarına meydan okumadan çalışabilecek, daha genel ve sabit hızlı olan ilk büküm sürüşü (İng: "warp drive") konsepti tanıtıldı. Araştırmacılar, çalışmalarından elde ettikleri bulguları, 29 Nisan 2024 tarihinde Classical and Quantum Gravity'de yayımlanan makalelerinde açıkladılar.[1]

Sabit Hızlı Işık Altı Büküm Sürüşü (İng: "Constant-Velocity Subluminal Warp Drive") olarak adlandırılan bu konsept, New York merkezli araştırma kuruluşu Applied Physics’in İleri İtki Laboratuvarı ve Alabama Üniversitesi Huntsville Departmanı fizikçileri tarafından geliştirildi. Yenilikçi konsept, egzotik maddeye olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor ve ışık hızına çok yakın hızlarda uzay seyahati için teorik bir itki yöntemi sunuyor. Fizikçiler, çalışmalarının, büküm sürüşünü gerçeğe dönüştürme yolunda yeni bir dönüm noktasını temsil ettiğini ifade ediyor. Ekip, şöyle söylüyor:

Bu heyecan verici yeni sonuç, fiziksel büküm sürüşü çözümlerini anlamaya yönelik önemli bir ilk adımdır ve enerji koşullarını sağlayan daha genel, sabit hızlı bir büküm baloncuğunun inşa edilebileceğini göstermektedir.

Çalışmayı yürüten bilim insanları, konseptlerini, ilk kez 1994 yılında Meksikalı teorik fizikçi Miquel Alcubierre tarafından önerilen ve onun adıyla anılan Alcubierre Metriği ya da diğer ismiyle Alcubierre Büküm Sürüşünden yola çıkarak geliştirdiler. Geliştirilen konsept, kayma vektörüne sahip sıradan maddeden oluşan kararlı bir kabuğun oluşturulabileceğini gösteriyor. Bu, uzay aracını içinde taşıyarak aracın yüksek hızlara ulaşmasına imkan verecek bir kütleçekim dalgası ya da bilinen adıyla "büküm baloncuğu" elde etmenin mümkün olabileceği anlamına geliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bu görsel, geliştirilen warp baloncuğunun neye benzeyebileceğini gösteriyor.
Bu görsel, geliştirilen warp baloncuğunun neye benzeyebileceğini gösteriyor.
Applied Physics

Alcubierre Metriğinin Teorik Temelleri ve Lentz'in Soliton Metriği

Geleneksel fizikte, Albert Einstein'ın görelilik teorisinin söylediği gibi ışık hızına ulaşmanın veya o hızı aşmanın gerçek hiçbir yolu yoktur. Ancak eğer ki ışık yıllarıyla ölçülen uzunluktaki herhangi bir yolculuk yapmak istiyorsak ışık hızını aşmanın bir yolunu bulmamız elzemdir. Bir maddeyi ışık hızının ötesinde hareket ettirip ettiremeyeceğimiz sorusunun cevabı, bildiğimiz modern fizik çerçevesinde her zaman büyük bir hayır olacaktır. Ancak her ne var ki, uzay-zaman dokusunun kendisi için böyle bir kural bulunmamaktadır.

1994 yılında Meksikalı teorik fizikçi Miguel Alcubierre, herhangi bir fiziksel yasayı çiğnemeden bir şeyin teorik olarak ışıktan daha hızlı hareket etmesine izin verebilecek gerçek bir büküm sürüşü konseptinin ana hatlarını çizdi. Model, egzotik madde kullanarak uzay aracının etrafında negatif enerjili bir büküm baloncuğu oluşturmayı içerir; böylece nesnenin önündeki uzay-zaman dokusu daralır, arkasındaki uzay-zaman dokusu ise genişler.

Bu baloncuğun merkezinde, nesnenin rahatça seyahat edebileceği, herhangi bir yolcunun hareket ediyormuş gibi hissetmeyeceği, fizik yasalarının aynen geçerli olduğu "düz" bir uzay-zaman bölgesi bulunur. Ayrıca uzay aracı, uzay-zamanda hareket etmediğinden ancak uzay-zamanın kendisini hareket ettirdiğinden dolayı Interstellar filminden de aşina olunabileceği üzere zaman genişlemesi gibi geleneksel görelilik etkileri geçerli olmayacaktır. Burada anlaşılması gereken şudur: ışıktan hızlı ilerleyen uzay aracı değildir, uzay aracının üzerine "bindiği" uzay-zaman dokusunun, yani "büküm baloncuğu"nun kendisidir. Sörf yaparken denizdeki dalgaların sörf tahtasını hareket ettirmesi gibi uzay aracı, bu kütleçekim dalgasına binerek yerini değiştirebilecektir. Bu örnekten de anlaşılacağı üzere, ışıktan hızlı giden uzay gemisi değildir; o an içerisinde bulunduğu uzay-zaman bölgesidir ve uzay ışık hızında, ışık hızının ötesinde veya herhangi bir diğer hızda genişleyebilir veya hareket edebilir.

Öte yandan ise uzay-zaman dokusunun esnekliği oldukça azdır, bu da bir büküm baloncuğu oluşturabilmek için uzayı bükmeyi sağlayacak türden büyük miktarlarda enerji gerektirecektir. Alcubierre, bu zorluğu aşmak için egzotik madde kullanmayı önermiştir. Her ne kadar egzotik madde teoride mümkün olsa da henüz varlığı ya da yokluğu kanıtlanabilmiş değildir. Egzotik madde gerektirdiği için Alcubierre Büküm Sürüşü, başlangıçta çoğu bilim insanı tarafından pek ciddiye alınmadı.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak aradan geçen yaklaşık 30 yılın ardından, 9 Mart 2021'de, Almanya'daki Göttingen Üniversitesinden fizikçi Erik Lentz tarafından yapılan devrim niteliğindeki bir çalışma her şeyi değiştirdi.[2] Lentz'in "hiper-hızlı soliton sınıfı" olarak adlandırdığı yöntem sayesinde egzotik madde ve enerji formlarının varlığına ihtiyaç duymadan uzayı bükmenin ve ışıktan hızlı yolculuk yapmanın teorik bir yolu ilk kez ortaya konuldu. Matematikte ve fizikte "soliton", sabit bir hızda hareket ederken şeklini ve enerjisini koruyan, kendi kendini güçlendiren bir tür tekil dalgayı ifade etmektedir. Bu konuda ise "soliton", ışıktan hızlı sabit bir hızı ifade etmektedir (durağan bir göl boyunca sürekli hareket eden tek bir dalgalanmayı düşünün).

Lentz, Einstein'ın farklı soliton konfigürasyonları için yazdığı denklemlerini, herhangi bir egzotik maddeye ihtiyaç duymadan, geleneksel enerji kaynaklarıyla çalışan bir denklem bulana kadar yeniden yorumladı. Lentz'in teorik hesaplamalarına göre, aşırı hızlı soliton çözümleri, genel görelilik dahilinde var olabilir ve tamamen pozitif enerji yoğunluklarından kaynaklanır. Bu çalışma, büyük bir yankı uyandırdı ve bilim camiasında büküm sürüşüne olan ilgiyi canlandırdı.

Sabit Hızlı Işık Altı Büküm Sürüşünün Alcubierre Metriği ile Uyumluluğu

Applied Physics ekibi, Alcubierre metriğinin, jeodezik taşınım (bir cisim ya da enerjinin uzay-zaman dokusunun eğriliği boyunca en kısa yol olan jeodezikler boyunca hareket etmesi) özellikleriyle tamamen uyumlu olduğunu ve bu yanıyla bugüne kadarki ilk sabit hızlı ışıkaltı fiziksel büküm sürüşü çözümünü sunduklarını belirtiyor. Buna ilaveten ekibin teorik büküm sürüşü konsepti, gözlemcilerin jeodezik taşımını sağlarken çeşitli enerji koşullarını da karşılayabiliyor.

Ekip, geliştirdikleri konsept ile iç kısmında değiştirilmiş bir kayma vektörüne sahip pozitif kütleli stabil bir madde kabuğu oluşturarak bir büküm baloncuğunun elde edilebileceğini belirtiyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Ekip, ileriye dönük olarak teorik çerçevelerini optimize etmek ve geliştirmek amacıyla yeni çözümleriyle ilgili daha fazla olasılığı araştırmayı planlıyor. Böylece gereken tüm fiziksel koşulların sağlandığından emin olacaklar. Ayrıca, mevcut büküm sürüşü araştırmalarında önemli bir faktör olarak öne çıkan fizikselliği bozmadan sürücüyü verimli bir şekilde hızlandırma sorusuna da odaklanacaklar.

Sabit hızdaki bir büküm baloncuğunun enerji koşullarının değerlendirmesini içeren bir grafik.  Hareket yönü +X ekseni boyunca olup baloncuk merkezinde Z ekseni boyunca kesit alınmıştır. Tüm referans çerçeveleri boyunca gözlemlenen minimum değerler gösterilmektedir. Pozitif değerler (mavi) ve sıfır değerler (beyaz) fiziksel olarak mümkünken, negatif değerler (kırmızı) bir ihlali ifade etmektedir. Birimler metreküp başına joule (J/m³) cinsindendir.
Sabit hızdaki bir büküm baloncuğunun enerji koşullarının değerlendirmesini içeren bir grafik.
Hareket yönü +X ekseni boyunca olup baloncuk merkezinde Z ekseni boyunca kesit alınmıştır. Tüm referans çerçeveleri boyunca gözlemlenen minimum değerler gösterilmektedir. Pozitif değerler (mavi) ve sıfır değerler (beyaz) fiziksel olarak mümkünken, negatif değerler (kırmızı) bir ihlali ifade etmektedir. Birimler metreküp başına joule (J/m³) cinsindendir.
Fuchs et al.

Büküm Üreticisi (Warp Factory)

Applied Physics, Sabit Hızlı Işıkaltı Büküm Sürüşü konsepti ile Warp Factory adını verdikleri bir yazılım aracı setini tanıttı.[3] Applied Physics, yabancı popüler bilim haberi sitesi The Debrief’e yaptığı açıklamada geliştirdikleri aracı şöyle açıklıyor:

Araç, büküm sürüşü tasarımları için bir gerçeklik kontrolü işlevi görerek araştırmacıların tasarımları kapsamlı ve otomatik bir şekilde analiz etmelerini ve fiziksel olmayan özellikleri çok daha verimli bir şekilde tanımlamalarını sağlıyor. Bu, büküm sürüşü teknolojisinin gelecekte inşa edilip çalıştırılabilecek tasarımlarına doğru evrimini yönlendirebileceğimiz anlamına geliyor.

Çalışma ekibi, büküm üreticisi aracının büküm sürüşü konseptlerini gerçeğe dönüştürme yolunda önemli bir kilometre taşını temsil ettiğini söylüyor. Araştırma kuruluşunun resmi web sitesinde yer alan bir açıklamada şunlar söyleniyor:[4]

Warp Factory, APL'de geliştirilen büküm baloncuğunu analiz etmek için oluşturulmuş bir yazılım araç setidir. Kullanıcıların Einstein'ın alan denklemlerini incelemelerine, enerji koşullarını değerlendirmelerine ve metrik ölçekleri hesaplamalarına olanak tanımaktadır. Ayrıca, uzay-zaman metriklerini ve bunlarla ilişkili gerilme-enerji tensörlerini görüntülemek için 2D ve 3D görsel sunarak karmaşık uzay-zaman metriklerinin incelenmesini ve anlaşılmasını kolaylaştırmaktadır.

"Sabit Hızlı Işık Altı Büküm Sürüşü" olarak adlandırılan bu model, egzotik maddeye ihtiyaç duymuyor. Applied Physics, Alcubierre Sürüşüne benzer bir tasarımla kayma vektörünü sıradan maddeden oluşan kararlı bir kabukla entegre ederek nesneleri ışık hızına yakın hızlarda hareket ettirebilen bir "büküm baloncuğu" konsepti geliştirdi.
Applied Physics

Sonuç

Yeni çalışmada ortaya konan konsept, ışık hızına çok yakın hızlarda uzayda seyahati gerçeğe dönüştürmenin yolunu açsa da böyle bir sürücünün inşa edilmesi ancak uzun vadede mümkün olabilecek gibi gözükmektedir çünkü uygarlık olarak mevcut teknolojimiz henüz bir büküm sürücüsü gibi kompleks bir cihaz inşa etmeye uzak haldedir.

Şimdilik, büküm sürüşü, Star Trek evrenine ait büyüleyici bir gerçeklik olarak kalmaktadır. Öte yandan önümüzdeki yıllar ya da on yıllarda yapılacak uzay gözlemleri, böyle bir teknolojik yeteneğin halihazırda var olabileceğini, belki de insanlık olarak bizden çok daha ileri teknolojiye sahip başka gelişmiş medeniyetlerin teknolojik araçları arasında yer alabileceğine işaret edebilir. Bu tür olasılıklar şimdilik tamamen spekülatif olsa da son yıllarda hız kazanan çalışmalar, bu teknolojinin bir gün gerçek olması yolunda ileriye yönelik önemli adımlar olarak görülmektedir. Applied Physics ekibi, web sitelerinde şöyle söylüyor:

Bu konsept önemli miktarda enerji gerektirse de fiziksel enerji kısıtlamaları dahilinde konvansiyonel madde kullanarak büküm oluşturulabileceğini göstermektedir. Applied Physics, insanlık Büküm Çağı'na adım atarken ilerleme kaydetmeye devam etmektedir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: The Debrief | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/10/2024 05:56:56 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18078

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Jinekoloji
Işık Hızı
Asteroid
Gen İfadesi
Skeptisizm
Aile
Abiyogenez
Karbon
Uygulama
Astronot
Genel Halk
Atmosfer
Fizik
Yayılım
Hava
Pandemi
Bitkiler
Kanser
Maskeler
Sıvı
Hormon
Matematik
Tüyler
Allah
Maske
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Hanks, et al. Egzotik Madde Gerektirmeyen Büküm Sürüşü (Warp Drive) Yöntemi Geliştirildi!. (16 Temmuz 2024). Alındığı Tarih: 18 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18078
Hanks, M., Köse, M., Uçar, D. Ş. (2024, July 16). Egzotik Madde Gerektirmeyen Büküm Sürüşü (Warp Drive) Yöntemi Geliştirildi!. Evrim Ağacı. Retrieved October 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18078
M. Hanks, et al. “Egzotik Madde Gerektirmeyen Büküm Sürüşü (Warp Drive) Yöntemi Geliştirildi!.” Edited by Damla Şahin Uçar. Evrim Ağacı, 16 Jul. 2024, https://evrimagaci.org/s/18078.
Hanks, Micah. Köse, Mücahid. Uçar, Damla Şahin. “Egzotik Madde Gerektirmeyen Büküm Sürüşü (Warp Drive) Yöntemi Geliştirildi!.” Edited by Damla Şahin Uçar. Evrim Ağacı, July 16, 2024. https://evrimagaci.org/s/18078.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close