Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Egzersiz, Gelişimi Tetikler mi?

Deniz Anemonlarında Hareket Etme Şeklinin Gelişim Açısından Önemli Olduğu Keşfedildi!

5 dakika
598
Egzersiz, Gelişimi Tetikler mi?
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

İnsanlar olarak aktif hayat tarzının bize vücudumuzun şekli hakkında bir miktar kontrol tanıdığını biliyoruz. Yürüyüşe çıktığımızda, adımlarımızı kontrol ettiğimizde ve spor salonuna gittiğimizde kas gelişimini sürdürüp vücut yağını azaltabiliyoruz. Fiziksel aktivitelerimiz, fiziksel görünüşümüzü şekillendirmede bize yardımcı oluyor. Peki ya benzer aerobikleri, önceki formlarımızda da sürdürsek? Embriyolarımızın da egzersiz yapması mümkün müdür?

EMBL'in Ikmi ekibindeki araştırmacılar, bu soruları denizşakayıklarına (anemonlara) yöneltti. Böylece, erken gelişim sırasında hareketlerin vücut şeklini nasıl etkilediğini anlamayı planlıyorlardı. Denizşakayıkları da, görünüşe göre, aktif bir hayat tarzı sürdürmenin faydalarını görüyorlar: Özellikle oval şekilli yüzen larvalardan hareketsiz borumsu poliplere dönüştüklerinde, hareketleri önem arz ediyor. Ölümsüz denizanaları ve gezegenimizin en zengin ve en karmaşık ekosistemi olan mercan resiflerinin başrolündeki canlılar da dâhil olmak üzere birçok sölenter türünün yaşam tarihinde, bu morfolojik dönüşüm temel bir geçiştir.

Gelişim esnasında starlet denizşakayığı larvası (Nematostella), belirli bir "jimnastik hareketleri modeli" uygular. Çok fazla veya çok az kas aktivitesi ya da kaslarının düzenlerinde ciddi bir değişim, denizşakayığını normal şeklinden saptırabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Current Biology'de yayımlanan yeni bir makalede Ikmi ekibi, bu tarz hareketlerin hayvan gelişimini nasıl etkilediğini araştırıyor.[1] Ekip; canlı görüntüleme, hesaplama metodolojisi, biyofizik ve genetik alanlarında uzmanlardan oluşuyor. Bu disiplinlerarası bilim insanı grubu, vücuttaki değişiklikleri takip etmek için iki ve üç boyutlu canlı görüntülemeyi sayısal özelliklere çevirdi.

Deniz anemonları
Deniz anemonları

Gelişmekte olan denizşakayıklarının, kas aktivitesiyle vücut basıncını düzenleyerek ve larva dokusunu şekillendirmek için hidroliği kullanarak hidrolik pompalar gibi davrandıklarını buldular. EMBL grup lideri Aissam Ikmi şöyle söylüyor:

İnsanlar, egzersiz yapmak için kas ve kemiklerden oluşan bir iskelet kullanırlar. Tersine, denizşakayıkları kastan oluşan bir hidro iskelet ve suyla dolu bir boşluk kullanırlar.

Gelişmekte olan denizşakayıklarının hareket etmesine yardımcı olan hidrolik kaslar, aynı zamanda nasıl geliştiklerini de etkiliyormuş gibi duruyor. Bilim insanları örüntü analizi veri hatlarını kullanarak; vücut kolon uzunluğu, çap, tahmini hacim ve hareketliliğini geniş veri dizilerinde ölçtüler. Bununla, Nematostella larvalarının doğal olarak kendilerini yavaş ve hızlı gelişen larvalar olmak üzere iki gruba ayırdığını keşfettiler. Şaşırtıcı bir şekilde, larvalar ne kadar aktifse gelişmeleri de o kadar uzun sürüyordu. Ikmi şöyle açıklıyor:

Çalışmamız, gelişmekte olan denizşakayıklarının morfolojilerini oluşturmak için özünde nasıl egzersiz yaptığını gösteriyor. Fakat görünüşe göre, eşzamanlı olarak hareket edip gelişmek için hidro iskeletlerini kullanamıyorlar.

Mikroskop ve Balon Yapmak!

Hollanda Hubrecht Enstitüsünden başyazar Anniek Stokkermans şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu araştırmayı yaparken çok fazla zorlukla karşılaştık. Bu hayvan oldukça hareketli. Çoğu mikroskop, hayvanın hareketlerine ayak uyduracak kadar hızlı kayıt altına alamıyor. Bunun sonucunda, özellikle hayvanı üç boyutlu incelemek istiyorsanız bulanık bir görüntü elde ediyorsunuz. Ayrıca, hayvan oldukça yoğun. Dolayısıyla çoğu mikroskop, hayvanın yarısını bile göremiyor.

EMBL Prevedel ekibinde uygulama mühendisi olan Ling Wang, daha derinlemesine ve hızlıca bakabilmek için, gelişmekte olan canlı denizşakayağının doğal hareketlerini üç boyutlu olarak izleyebilecek bir mikroskop inşa etti. EMBL grup lideri Robert Prevedel şöyle söylüyor:

Ling, bu proje için, temel teknolojilerimizden biri olan Optik Koherans Mikroskopiyi (OCM) özel olarak uyarladı. OCM'nin en önemli avantajı, hayvanların mikroskobun altında özgürce hareket etmesine izin vermesi ve bu esnada net ve detaylı bir üç boyutlu görüntü sağlaması. Bu, EMBL ekiplerinin ve disiplinlerin arasında birçok farklı arayüzü gösteren heyecan verici bir proje oldu.

Bu özel araçla araştırmacılar, doku ve vücut boşluğundaki hacimsel değişiklikleri ölçebildiler. Stokkermans şöyle açıklıyor:

Kendilerini büyütmek için denizşakayıkları, çevreden su alarak bir balon gibi şişerler. Sonrasında farklı tipteki kasları kasarak kısa vadeli şekillerini düzenleyebilirler. Bu tıpkı, şişmiş bir balonun bir tarafını sıkıp diğer taraftan genişlemesini izlemek gibi. Basınca dayalı bu yerel genişlemenin dokuyu germeye yardımcı olduğunu düşünüyoruz, bu nedenle hayvan yavaş yavaş daha uzun hale geliyor. Böylece, kasılmaların hem kısa vadeli hem uzun vadeli etkileri olabiliyor.

Balonlar ve Deniz Anemonları!

Hidroliği ve işlevlerini daha iyi anlamak için araştırmacılar, farklı disiplinlerdeki uzmanlarla işbirliği yaptı. EMBL Hiiragi ekibinden Prachiti Moghe, vücut deformasyonlarına neden olan basınç değişikliklerini ölçtü. Ek olarak Harvard Üniversitesinden matematikçi L. Mahadevan ve mühendis Aditi Chakrabarti, sistem düzeyindeki şekil değişikliklerini yönlendirmede hidrolik basınçların rolünü ölçmek için matematiksel bir model öne sürdü. Ayrıca hem normal hem de kusurlu kaslara sahip hayvanlarda görülen şekil ve boyut çeşitlerini taklit eden, bantlarla güçlendirilmiş balonlar tasarladılar. Ikmi şöyle söylüyor:

Hayvanlar âleminde, özellikle deniz omurgasızlarında, hidrostatik iskeletlerin yaygınlığı göz önüne alındığında çalışmamız, aktif kas hidroliğinin yumuşak vücutlu hayvanların tasarı temelinde geniş bir role sahip olduğunu gösteriyor. Tasarlanmış birçok sistemde hidrolik, uzay-zamanda uzun menzilli etkilerle basınç ve akımı mekanik işlerde kullanma yeteneği olarak tanımlanır. Hayvan çok hücreliliği akuatik çevrede evrimleştikçe erken dönem hayvanlarının, muhtemelen aynı fizikten yararlandığını ve hidroliklerin hem gelişimsel hem de davranışsal kararları yönlendirdiğini düşünüyoruz.

Ikmi ekibi daha önce diyet ve anten gelişimi arasındaki bağlantılar üzerine çalıştığından bu araştırma, vücut formlarının nasıl geliştiğini anlamaya yeni bir katman ekliyor. Bu araştırmanın nereye varacağını düşünen Stokkermans şöyle söylüyor:

Bu yeni bulgulara dair hala birçok sorumuz var. Nede farklı aktivite düzeyleri bulunuyor? Hücreler nasıl basıncı hissedip gelişimsel bir sonuca çeviriyor? Ayrıca borumsu yapılar, organlarımızın çoğunun temelini oluşturuyor. Bu yüzden, Nematostella için geçerli olan mekanizmaları incelemek, hidroliğin organ gelişimi ve işlevinde nasıl bir rol oynadığını daha iyi anlamamıza da yardım edecek.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 09/12/2024 00:43:54 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12535

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Veri Bilimi
Gün
Oyun
Orman
Doğal Seçilim
Mikrobiyota
Bilim Felsefesi
Nükleer Enerji
Rna
Çiftleşme
Ergen
Vaka
Öğrenme Teorileri
Koronavirüs
Habercilik
Sosyal Medya
Nörobilim
Nötron
Teleskop
Ara Tür
Bakteriler
Cinsellik Araştırmaları
Kedigiller
Kadın Sağlığı
Beslenme Davranışları
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Küçükkıvanç, et al. Egzersiz, Gelişimi Tetikler mi?. (10 Kasım 2022). Alındığı Tarih: 9 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12535
Küçükkıvanç, S., Bakırcı, Ç. M. (2022, November 10). Egzersiz, Gelişimi Tetikler mi?. Evrim Ağacı. Retrieved December 09, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12535
S. Küçükkıvanç, et al. “Egzersiz, Gelişimi Tetikler mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 10 Nov. 2022, https://evrimagaci.org/s/12535.
Küçükkıvanç, Sena. Bakırcı, Çağrı Mert. “Egzersiz, Gelişimi Tetikler mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 10, 2022. https://evrimagaci.org/s/12535.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close