Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Düzensiz Uyku Saatleri, Sizi Depresyona Sürükleyebilir!

3 dakika
4,404
Düzensiz Uyku Saatleri, Sizi Depresyona Sürükleyebilir!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yeni bir çalışma, düzensiz uyku saatlerinin, uzun vadede bir kişinin depresyon riskini, her gün birkaç saat az uyumak veya çoğu gece geç yatmak kadar arttırabildiğini gösterdi. İnsanların ertesi günkü ruh hallerine bakılan çalışmada, uyku saatleri günden güne değişen insanların, gece geç saatte yatan ya da sabah daha erken saatte uyanan insanlar gibi kötü bir ruh halinde olduğu görüldü.

Michigan Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden bir araştırma ekibi, NJP Digital Medicine dergisinde yayınlanan analizlerini, kariyerinin başında olan 2100’den fazla doktorun 1 yıl içinde uyku ve ruh hallerinin doğrudan ölçeklendirildiği veriye dayandırdılar. Tıp fakültesindeki teorik eğitimden sonraki hastane eğitiminde "intern" olarak adlandırılan doktor adaylarının hepsi, bu dönemin belirgin özelliği olan yoğun çalışma günlerini ve düzensiz bir çalışma rutini deneyimlediler. Günden güne değişen bu faktörler, intern adaylarının eskiden düzenli olan uyku düzenlerini değiştirdi.

Bu araştırma verileri; internlerin uykusunu ve diğer aktivitelerini, bileklerine takılan bir aletle (bir Fitbit ürünüyle) takip etti. Buna ek olarak, günlük ruh hallerini de telefonlarındaki bir uygulamaya kaydetmeleriyle de veriler toplandı. Çalışmaya katılan internlere, üç ayda bir depresyon ölçeği de uygulandı.

Tüm Reklamları Kapat

Bilek sensöründen gelen verilere göre uyku saatlerinin düzensiz olduğu anlaşılan internler, standart depresyon ölçeğinde daha yüksek puan almaya ve gündelik hayatta daha düşük enerjili olmaya yatkındı. Düzenli olarak geç saatlerde uyuyan veya en az uyuyan internlerin de depresyon ölçeğinde daha yüksek puan aldığı ve gün içinde düşük ruh halinde olduğu görüldü. Bu sonuçlar, uykunun günlük ruh hali ve depresyonun uzun vadedeki riskiyle arasındaki bağlantıyı daha da güçlendirmiştir. Michigan Sinirbilim Enstitüsü’ndeki araştırmanın baş yazarı ve araştırma uzmanı olan Yu Fang şöyle diyor:

Gelişmiş giyilebilir teknolojiler, uyku da dahil olmak üzere akıl sağlığının davranışsal ve psikolojik faktörlerinin üzerinde daha kapsamlı ve daha doğru olarak çalışmamıza izin veriyor. Bu çalışmalar sayesinde, bize keşfetmek için heyecan verici yeni bir bilim dalı doğdu diyebiliriz. Bizim bulduğumuz şeyler, sadece uyku alışkanlıklarında öz yönetimi amaçlamıyor; buna ek olarak, kurumsal planlama yapılarını da bilinçlendirmeyi hedefliyor.

Fang, Prof. Dr. Srijan Sen tarafından yürütülen ve on yıldan fazladır internlerin depresyon risklerini ve ruh hallerini inceleyen İntern Sağlık Çalışması’nın bir üyesidir. Bu çalışma, doktorların staj yılı başlamadan önceki iki haftalık verinin ve staj yılları boyunca dört aylık verilerin ortalamasını toplamıştır.

Bu çalışmada çalışma için araştırmacılar, Michigan Tıp Fakültesi’nde uyku bozuklukları bölümünde çalışan nöroloji profesörü Cathy Goldstein ile iş birliği yaptı. Cathy Goldstein, bu çalışmada kullanılan Fitbit, diğer aktivite takipçileri ve akıllı saatler gibi uyku sürecini tahmin eden cihazların milyonlarca kişi tarafından kullanıldığını söylüyor:

Bu aletler, ilk defa, kullanıcının çabalamasına gerek olmadan, bize uyku periyotlarını uzun süreli kaydetme imkânı verdi. İlk çalışmalar, FDA tarafından onaylanan aktigrafi cihazlarıyla uyuşsa bile, uyku tahmini yapan ticari ürünlerin isabetliliğini halen araştırmaktayız.

Eisenberg Depresyon ve Sinirbilim Profesörü olan Dr. Sen, yeni sonuçların, onun ve ekibinin internler arasındaki depresyonun riskinin yüksek oluşu ve buna ilişkin altta yatan diğer nedenlerle ilgili yaptığı çalışmaları temel aldığını söylüyor. Sen, şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu bulgular, uyku sürekliliğinin, depresyon ve iyi olma noktasında bugüne dek fazla değer görmemiş bir faktör olduğunu gösteriyor. Bu çalışma, ayrıca bizim daha önceden değerlendirmediğimiz, vücuda takılabilen aletlerin sağlıkla ilgili önemli detayların anlaşılması konusundaki potansiyelini de gözler önüne seriyor.

Ekip, bu çalışmadaki insanların nispeten daha genç grup (üniversite ve tıp fakültesinde okuyan, yaş ortalaması 27 olan bir grup) olduğunu belirtiyor ve daha geniş bir nüfusun temsilcisi olmadığını vurguluyor. Ancak, hepsinin benzer iş yükü ve programları olmasından ötürü, bu grup, bu hipotezleri test etmek için güzel bir grup. Araştırmacılar, bu bulguların farklı gruplarla uyuşup uyuşmadığını görmek için diğer araştırma gruplarının da benzer alet ve yaklaşımlar kullanarak nüfusun geri kalanı üzerinde çalışacaklarını umuyor.

Örneğin Fang, küçük çocukların ebeveynlerinin de üzerinde çalışılması gereken önemli bir grup olabileceğini düşünüyor. Gülerek, şöyle söylüyor:

Keşke benim 1 yaşındaki çocuğum da bu bulguları görse ve beni her gün sadece 8.30'da uyandırsa...
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
39
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 18
  • İnanılmaz 4
  • Muhteşem! 3
  • Umut Verici! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Üzücü! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:33:44 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10314

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. o. Michigan, et al. Düzensiz Uyku Saatleri, Sizi Depresyona Sürükleyebilir!. (30 Mart 2021). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10314
Michigan, U. o., Işık, B., Bakırcı, Ç. M. (2021, March 30). Düzensiz Uyku Saatleri, Sizi Depresyona Sürükleyebilir!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10314
U. o. Michigan, et al. “Düzensiz Uyku Saatleri, Sizi Depresyona Sürükleyebilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Beril Işık, Evrim Ağacı, 30 Mar. 2021, https://evrimagaci.org/s/10314.
Michigan, University of. Işık, Beril. Bakırcı, Çağrı Mert. “Düzensiz Uyku Saatleri, Sizi Depresyona Sürükleyebilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Beril Işık. Evrim Ağacı, March 30, 2021. https://evrimagaci.org/s/10314.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close