Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Düşük Fiziksel Fonksiyon, 65 Yaş Üstü Kişilerde Kardiyovasküler Rahatsızlıkları Öngörmekte Kullanılabilir!

4 dakika
674
Düşük Fiziksel Fonksiyon, 65 Yaş Üstü Kişilerde Kardiyovasküler Rahatsızlıkları Öngörmekte Kullanılabilir! YouTube
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yapılan bir araştırmaya göre; kısa bir fiziksel fonksiyon testine tabi tutulan 65 yaş üstü olan ve düşük fiziksel fonksiyona sahip bireylerde daha yüksek kalp krizi, kalp yetmezliği ve felç riski gözlemlendi. Araştırma, Amerikan Kalp Derneği'nin açık erişimli hakemli bir dergisi olan Journal of the American Hearth Association'da yayımlandı.[1]

Araştırmada kullanılan Kısa Fiziksel Performans Bataryası (SPPB); yürüme, hız, bacak gücü ve dengeyi içeren bir tür fiziksel fonksiyon ölçümüdür. Bu araştırmada, fiziksel uygunluktan farklı olan fiziksel fonksiyon incelendi. John Hopkins Üniversitesinin Baltimore'daki Halk Sağlığı ve Tıp fakültelerinde sırasıyla epidemiyoloji ve kardiyoloji bölümlerinde doçent doktor ve çalışmanın kıdemli yazarı olan Kunihiro Matsushita şöyle söylüyor:

Yüksek kan basıncı, yüksek kolestrol, sigara ve diyabet gibi geleneksel risk faktörleri, özellikle orta yaşlı insanlarda kardiyovasküler rahatsızlıklarla yakından bağlantılı. Ancak bu faktörlerin daha yaşlı insanlarda bu kadar belirleyici olmadığını biliyoruz. Bu yüzden geleneksel olmayan öngörücülere ihtiyacımız var. Geleneksel kalp hastalığı risk faktörlerinin haricinde, fiziksel fonksiyonun, yaşlı bireylerde kardiyovasküler hastalık geçmişi fark etmeksizin kişinin gelecek kardiyovasküler hastalıklarını öngördüğünü fark ettik.

Hala devam eden toplum temelli bir kohort çalışması olan Topluluklarda Ateroskleroz Riski (ARIC) çalışması, 1987-1989 yılları arasında 45-64 yaşlarındaki 15,792 katılımcıyı üye olarak aldı. Çalışmanın amacı ateroskleroz (arterlerde plak ve yağ birikimi) rahatsızlığının sebeplerini araştırmaktı ve 2012'den itibaren her yıl iki defa yapılan kontroller, telefon aramaları ve birebir klinik incelemelerini içeriyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Mevcut çalışma, 2011-2013 arası tüm katılımcıların 65 yaş üstü olduğu ARIC 5. Ziyareti'nden alınan sağlık verilerini referans değeri olarak belirledi. SPPB fiziksel fonksiyon testi ilk defa bu zaman toplandı. SPPB, yürüme hızı, elleri kullanmadan sandalyeden kalkabilme hızı ve ayakta dengede durma durumlarına göre bir skor üretmek için fiziksel fonksiyonu ölçtü.

Araştırmacılar, 2011'den 2019'a ortalama yaşı 75 olan 5,570 yetişkinin sağlık verilerini analiz etti. Bu yetişkinlerin %58'i kadın, %78'i beyaz yetişkin, %22'si siyahi yetişkindi. SPPB skorları kullanılarak katılımcıların fiziksel fonksiyonu, test performanslarına göre düşük, orta ve yüksek olmak üzere üç gruba bölündü.

Araştırmacılar SPPB skorlarının gelecek kalp krizi, felç, kalp yetmezliği ve üçünün birleşimiyle olan ilişkisini; yüksek kan basıncı, sigara, yüksek kolestrol, diyabet ve kardiyovasküler hastalık geçmişini de göze alarak inceledi. Araştırmada şunlar bulundu:

  • Katılımcıların %13'ü düşük, %30'u orta, %57'isi yüksek fiziksel fonksiyon skorlarına sahipti.
  • 8 yıllık çalışma boyunca, bir ya da daha fazla teyit edilmiş kardiyovasküler olay yaşayan 930 katılımcı vardı. Bunların 386'sına kalp krizi, 251 tanesine felç ve 529 tanesine kalp yetmezliği tanısı konuldu.
  • Yüksek fiziksel fonksiyon skoru olanlara kıyasla düşük fiziksel fonksiyonlular, en az bir kardiyavasküler rahatsızlık yaşamaya %47 daha meyillilerdi. Orta seviye skora sahip olanlar ise %25 daha yüksek risk altındaydılar.
  • Yaş, yüksek kan basıncı, yüksek kolestrol ve diyabet gibi geleneksel kardiyovasküler hastalık riskleri kontrol edildikten sonra da fiziksel fonksiyon ve kardiyovasküler hastalık arasındaki ilişki bozulmadı.
  • Fiziksel fonksiyon skoru, geleneksel kardiyovasküler risk faktörleri harici kardiyovasküler hastalık sonuçlarının risk öngörüsünü bireylerin kardiyovasküler hastalık geçmişine sahip olup olmaması fark etmeksizin geliştirdi.

John Hopkins Üniversitesi Halk Sağlığı fakültesindeki epidemiyoloji bölümünde sağlık bilimler yüksek lisans derecesiyle araştırma bilgi koordinatörü ve çalışmanın başyazarı olan Xiao Hu şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bulgularımız, klinik uygulamalarda yaşlıların fiziksel fonksiyon düzeylerini ölçmenin önemini vurguluyor. Kalp sağlığına ek olarak yaşlılar yüksek düşme ve engellilik riski de altındalar. Fiziksel fonksiyon değerlendirmesi aynı zamanda yaşlılardaki bu endişe verici riskler hakkında bizi bilgilendirebilir.

Yaşlılarda düşme ve düşme korkusu önemli bir sağlık sorunu. Yüksek yaralanma oranları ve yüksek sağlık hizmet giderleriyle bağlantılı. Ayrıca, yaşam kalitesi üzerinde de büyük ölçüde etkisi var. Kardiyovasküler hastalığı olan yetişkinlerde düşmeleri önleme ve yönetme başıklı bir 2022 tarihli Amerikan Kalp Derneği bilimsel açıklaması, yaşlı yetişkinlerde düşme riskini azaltmak için bazı öneriler sundu.[2] Bu öneriler arasında, ilaç ayarlamaları, tedavi planlarını yeniden değerlendirme, ilaçsız tedavi uygulama ve kalp ritmi bozukluklarını doğru şekilde yönetme bulunuyordu. Matsushita şöyle söylüyor:

Çalışmamız, ilerleyen yaşlarda fiziksel fonksiyonu korumanın önemini gösteren geçmiş araştırmalara yeni kanıtlar ekliyor. Ancak hala cevaplamamız gereken sorular var. Yaşlılar için fiziksel fonksiyonu korumaya yönelik en iyi yol nedir? Fiziksel fonksiyonu geliştiren müdahaleler kardiyovasküler hastalık riskini azaltır mı?

Çalışmada ayrıca bazı eksiklikler vardı. Araştırmaya katılanlar sadece beyaz ve siyahi bireylerdi. Diğer etnik gruplardan katılımcı bulunmuyordu. Çalışma, ayrıca, hareketlilik eksikliği yüzünden bir araştırma kliniğinde değerlendirilemeyecek bireyleri de hesaba katmadı. Farklı etnik gruplardan gelen ve çok daha az fiziksel fonksiyona sahip insanlar hakkındaki bulguları teyit etmek için ek bir araştırmanın yapılması gerekecek.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 10:34:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12481

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Küçükkıvanç, et al. Düşük Fiziksel Fonksiyon, 65 Yaş Üstü Kişilerde Kardiyovasküler Rahatsızlıkları Öngörmekte Kullanılabilir!. (5 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12481
Küçükkıvanç, S., Bakırcı, Ç. M. (2022, October 05). Düşük Fiziksel Fonksiyon, 65 Yaş Üstü Kişilerde Kardiyovasküler Rahatsızlıkları Öngörmekte Kullanılabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/12481
S. Küçükkıvanç, et al. “Düşük Fiziksel Fonksiyon, 65 Yaş Üstü Kişilerde Kardiyovasküler Rahatsızlıkları Öngörmekte Kullanılabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 05 Oct. 2022, https://evrimagaci.org/s/12481.
Küçükkıvanç, Sena. Bakırcı, Çağrı Mert. “Düşük Fiziksel Fonksiyon, 65 Yaş Üstü Kişilerde Kardiyovasküler Rahatsızlıkları Öngörmekte Kullanılabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 05, 2022. https://evrimagaci.org/s/12481.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close