Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Y Kuşağı, Birçok Konuda Yaşlılardan Daha Unutkan Olabilir!

Y Kuşağı, Birçok Konuda Yaşlılardan Daha Unutkan Olabilir! Huffington Post
2 dakika
15,626
Tüm Reklamları Kapat

Geçmişte yapılan araştırmalar unutkanlığı hep yaşlılıkla ilişkilendirmiştir. Gerçekten de arabanın anahtarını bulamadığımızda, “Yaşlanıyorum herhalde.” diye düşünürüz. Ama yapılan bir anket çalışması aksini gösteriyor!

The Trending Machine internet sitesinin 18 yaş üstü 800 kişi üzerinde yaptığı ulusal bir anket, 18-34 yaş arasındaki Y kuşağının aslında 55 yaş üstü kişilere nazaran hangi günde olduklarını (yüzde 15’e yüzde 7), anahtarları nereye koyduklarını (yüzde 14’e yüzde 8), işe veya okula öğle yemeklerini getirmeyi (yüzde 9’a yüzde 3) ve hatta banyo yapmayı (yüzde 6’ya yüzde 2) daha fazla unuttuğunu ortaya koydu.

Tüm Reklamları Kapat

Anket Sonuçları
Anket Sonuçları
BusinessWire

Genel olarak Amerikalıların beşte ikisi -veya yüzde 39’u- bir hafta içinde en az bir kez günlük eşyalarından birini unutmakta veya bulamamaktadır. 55 yaş üstü kişilerin unutma olasılığı çok daha fazla olan tek şey ise isimlerdir (yüzde 23’e yüzde 16).

Peki, bunun arkasında ne var?

Aile ve meslek hastalıkları terapisti Patricia Gutentag, The Trending Machine’de yayınlanan açıklamasında strese işaret etmektedir:

Tüm Reklamları Kapat

Stres genellikle unutkanlık, depresyon ve yanlış karar vermeye yol açar. Genç yetişkinlerde gittikçe daha fazla ADHD tanısı görüyoruz. Bu yaş aralığı, teknolojik aletlerle aynı anda birden çok işi bir arada yaparak ve bu sırada da çoğunlukla uykusuz kalarak büyüyor, tüm bunlar yüksek derecede unutkanlıkla sonuçlanıyor.

Cinsiyet açısından bakıldığında, The Trending Machine anketi erkeklere nazaran kadınların günlük eşyalarını unutması veya kaybetmesi olasılığının daha fazla (yüzde 31’e yüzde 43) olduğunu göstermektedir. Neden mi? Çünkü işle hayat arasında denge kurmaya çalışmanın oluşturduğu stres, finansal sorumlulukların artmasıyla birleştiğinde durum daha da kötüleşmektedir.

ABD’de yapılan ankette ayrıca daha rahat bir hayat tarzı sürdüren Batı bölgesinden alınan sonuçlara kıyasla Kuzeydoğu'da daha yüksek unutkanlık seviyelerinin gözlenmesi, bölgesel stres farklılıklarının olduğu anlamı da çıkarılabilir (yüzde 39’a yüzde 51).

Bu bulgulara rağmen, hafıza kaybı yaşlılar arasında yaygın bir şikayet olmaya devam etmektedir. Yaşlılara ön yargıyla bakan basmakalıp düşünceler de durumu değiştirmiyor. Son çalışmalardan biri, yaşlı insanlara unutkan olduklarını sadece söylemenin bile hafızalarını daha da kötüleştirdiğini göstermektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
29
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 18
  • İnanılmaz 11
  • Üzücü! 5
  • Muhteşem! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Grrr... *@$# 2
  • Korkutucu! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Huffington Post | Arşiv Bağlantısı
  • Huffington Post. Study Shows Millennials Are More Forgetful Than Seniors. (8 Şubat 2013). Alındığı Tarih: 14 Kasım 2018. Alındığı Yer: Huffington Post | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/03/2024 12:30:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7450

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ş. Ölez. Y Kuşağı, Birçok Konuda Yaşlılardan Daha Unutkan Olabilir!. (14 Kasım 2018). Alındığı Tarih: 28 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7450
Ölez, Ş. (2018, November 14). Y Kuşağı, Birçok Konuda Yaşlılardan Daha Unutkan Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved March 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7450
Ş. Ölez. “Y Kuşağı, Birçok Konuda Yaşlılardan Daha Unutkan Olabilir!.” Edited by Şule Ölez. Translated by Şule Ölez, Evrim Ağacı, 14 Nov. 2018, https://evrimagaci.org/s/7450.
Ölez, Şule. “Y Kuşağı, Birçok Konuda Yaşlılardan Daha Unutkan Olabilir!.” Edited by Şule Ölez. Translated by Şule Ölez. Evrim Ağacı, November 14, 2018. https://evrimagaci.org/s/7450.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close