Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Genç Kalmanın Sahte Çekiciliği: "Gerçek Yaşınız" Kimin Umurunda?

4 dakika
3,871
Genç Kalmanın Sahte Çekiciliği: "Gerçek Yaşınız" Kimin Umurunda?
Tüm Reklamları Kapat

Popüler çevirimiçi (online) testlerden birine göre, 'gerçek yaşım' asıl yaşımdan 5 yıl az görünüyor. Bu muhtemelen kutlamam gereken bir şey, değil mi? Daha genç her zaman daha iyi midir acaba? Konunun ne olduğuna göre değişir.

Şu bir gerçek ki, yaşlanmak en hafif tabiriyle bazı zorlukları beraberinde getirir. Tat tomurcukları daha etkisiz çalışır, dokunma hissimiz körelir, metabolizmamız yavaşlar, görüşümüz değişir, kas ve kemik kütlemizde eş zamanlı olarak bir azalma olur ve kronik hastalıklara yakalanma riskimiz artar.

Bu potansiyel zorluklara rağmen, bu olayların zamanı; yaşam tarzına göre, çevresel etkenlere göre ve daha düşük derecede genetik etkenlere göre büyük aralıklarda değişir. ('gerçek yaş' testlerinin bu kadar yaygın olmasının sebebi budur). Ama yaşın önemi sadece rakam olarak değildir.

Tüm Reklamları Kapat

İnsanların asıl yaşı arttıkça, mutlulukları da artar. Bu kısmen, genç yetişkinler iken başımıza gelenlere odaklanırken, yaşlandıkça dikkatimizin duygusal olarak anlamlı bulduğumuz şeylere kaymasındandır.

Diğer yandan, sağlığımızın akranlarımızınkinden çok daha kötü olduğunu gördüğümüzde, aslında kaç yaşında olduğumuzdan bağımsız olarak, hayatımızdan hoşnut olmuyoruz. Açıkçası, yaşımız hakkında ne hissettiğimiz ve bununla ilgili beklentilerimiz de önemli.

Yaşam süresini artıran davranışların ardındaki bilim tam olarak geliştirilmiş değil, ama şunu kesin olarak biliyoruz ki meyve sebze yiyen, egzersiz yapan, sevgi temelli ilişkiler kurup yaşayan ve anlamlı sosyal rollere sahip kişiler uzun dönemde daha mutlu ve sağlıklı olduklarına şahit oluyor.

Bundan hareketle, eğer doğru davranırsak; iyi beslenir, egzersiz yapar, sevgi dolu ilişkiler kurarsak; 70 yaşında beklediğimizden çok daha farklı görünebiliriz. Eğer birçok kişi bu şekilde davranırsa insanların 70 yaş algısı da değişecektir. Sağlıklı yaşam alışkanlıkları; asıl yaşımızdan bağımsız olarak, bize hissettirdiklerinden ötürü önemli, ve aynı zamanda yaşlanana kadar yaşamamızda ve o yaşa geldiğimizde mutlu olmamızda etken oldukları için de önemlidir.

Tüm Reklamları Kapat

Bunun yanında, 2013 Kasım'ında yayımlanan ve MacArthur Foundation Research Network tarafından desteklenen bir çalışma gösteriyor ki toplumun şaşırtıcı derecede büyük bir kısmında, asıl yaş, ilerleyen yaşlarda sağlık hakkında tahminde bulunmak için yetersiz. Görünen o ki, bir noktada asıl yaşımız önemini yitiriyor ve 'gerçek yaşımız' (nasıl hissettiğimiz vb) daha önemli oluyor.

Yaşlandıkça, psikolojik etkenler, yaşam tarzımızın etkisi ve sağlığımızla ilgili diğer etkenlerin yanında; asıl yaşımızın yaşamımızdaki olayların belirleyeni olarak değeri daha az dikkat çekicidir. Yakın zamanda, 'yetişkinliğe' giriş yaşı kurallara daha uygundu, ama ergenliğin bitip yetişkinliğin başlamasına baktığımızda evlilik zamanındaki kayma, ilk çocuğa sahip olunan yaştaki kayma, tahsili bitirme yaşı çok değişkenlik göstermeye başladı.

Benzer şekilde, ve muhtemelen kısmen erken yaşamdaki olayların gecikmesinden dolayı, yaşlılığın başlangıç zamanına dair fikirlerimiz de değişti. New York Times'ın yakın zamandaki bir makalesi Amerika'da ortalama emeklilik yaşının halâ 61 olduğunu, ve ister inanın ister inanmayın bunun on yıl öncesinden daha yüksek bir yaş olduğunu vurguladı. Fakat, bir kısmı Sosyal Sigorta dışında yeterli geliri olduğu için, bir kısmı yapabiliyorken yapmak istediği için, II. Dünya Savaşı sonrası doğan pekçok kişi ilk emeklilik planını yeniden gözden geçiriyor ve 66'sından sonra çalışıyor ya da çalışmayı planlıyor. Yani 65'i bitirmek, eskiden yaşlılığa emeklilik aracılığıyla geçiş yoluyken, şimdilerde o anlam yavaş yavaş kayboluyor.

Daha uzun süre çalışmak aslında yeni bir haber değil, ancak hayatımızın ne kadarını çalışarak harcayacağımızla ilgili yeni beklentilerin aciliyeti, gelecek odaklı düşüncelerinde hayatlarının ilk yarısında aile kurma ve çalışma işini tamamlayıp ikinci yarısında emekliliğe ayrılmayı planlayan genç nesiller üzerinde bir dalga etkisi yaratacaktır. Hayatın bu yeniden şekillendirilen aşamaları ileride asıl yaş ile hayat olayları arasındaki ilişkiyi kaldırabilir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Bu durumda; madem yaşlanmak her zaman kötü değil ve hayatın hangi evresinde olduğumuzu kesin olarak belirleyemiyor, asıl yaşın bizim için ne değeri var? Geçmişte olduğu kadar çok değerinin olmadığını söyleyebiliriz. Bu da bizi bir çıkmaza sokar. Yaşı baz almayacaksak yaşamımızla ilgili hangi ölçüyü kullanacağız? Bu 'gerçek yaş' testleri bize bir ipucu verebilir. Bazıları tam bir delisaçması olan çok sayıda test olsa da, bir kısmı nasıl hissettiğimizin, nasıl davrandığımızın, ve bazı durumlarda biyolojik etkenlerin o asıl yaşta birinin nasıl görünüyor olması gerektiği ile ilgili beklentileri ayırt ettiğine dair bir anlayış sunuyor.

Belki yeni ölçü doğumdan yana geçen yılları ölçmek yerine hislerimizi, tercihlerimizi, yaşam tarzı ile ilgili davranışlarımızı hesaba katan bir ölçü olacak. Bu ölçünün adı yaş olamaz tabii, ama psikososyal ve fiziksel sağlık arası bir yerde yatan bir değer olarak kabul edilebilir.

Böyle bir ölçü henüz var olmuş değil. Olana kadar, 'gerçek yaş' testlerini yapmaya devam edebiliriz. Size bu testleri, belli yaşlarda yaşamınızın nasıl olacağı ve neyin sizi gerçekten tanımlayacağı ile ilgili beklentilerinizi değerlendirmek için bir fırsat olarak kullanmanızı öneririm.

Şu gerçeği aklınızdan çıkarmayın ki, daha genç her zaman daha iyi demek değildir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Muhteşem! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Korkutucu! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Psychology Today | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/11/2024 01:13:53 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2031

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
D. C. Carr, et al. Genç Kalmanın Sahte Çekiciliği: "Gerçek Yaşınız" Kimin Umurunda?. (22 Mart 2014). Alındığı Tarih: 18 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2031
Carr, D. C., Kayadelen, Ö., Bakırcı, Ç. M. (2014, March 22). Genç Kalmanın Sahte Çekiciliği: "Gerçek Yaşınız" Kimin Umurunda?. Evrim Ağacı. Retrieved November 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2031
D. C. Carr, et al. “Genç Kalmanın Sahte Çekiciliği: "Gerçek Yaşınız" Kimin Umurunda?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Övgü Kayadelen, Evrim Ağacı, 22 Mar. 2014, https://evrimagaci.org/s/2031.
Carr, Dawn C.. Kayadelen, Övgü. Bakırcı, Çağrı Mert. “Genç Kalmanın Sahte Çekiciliği: "Gerçek Yaşınız" Kimin Umurunda?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Övgü Kayadelen. Evrim Ağacı, March 22, 2014. https://evrimagaci.org/s/2031.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close