Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dünya'nın En Sessiz Odası Sizi Delirtebilir mi?

2 dakika
67,779
Dünya'nın En Sessiz Odası Sizi Delirtebilir mi? YouTube
Tüm Reklamları Kapat

Dünya'nın en sessiz odası olarak bilinen yer, ABD'nin Minnesota eyaletinin Minneapolis kentindeki Orfield Laboratuvarında bulunmaktadır. Genellikle işitme cihazlarının testlerini yapmak için kurulmuş bir odadır. Odadaki ses şiddeti -9.4 desibeldir! Evet, yanlış okumadınız! -9 desibel!

Normalde, herhangi bir zamanda, "sessiz" olarak nitelediğiniz yerlerde bile ortalama 30-60 desibel düzeyinde ses bulunmaktadır. İnsan kulağının işitebileceği en düşük şiddet 0 desibel olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla -9.4 desibel, "gerçekten" çok ama çok sessiz demektir.

Desibel değerinin neden eksi olduğunu merak ediyorsanız: Desibel, insanlar tarafından belirlenen referans değerlere göre logaritmik bir oran vermektedir. Bu yüzden -9.4 değeri 0'ın altında bir ses düzeyi demek değildir. İnsanın duyabileceği en düşük düzeye 0 dB değerini veririz; ancak bunun altında da sesler elbette mevcuttur (sırf biz duyamıyoruz diye bir ses yok değildir). İşte -9.4 dB değeri, insanın duyabileceği minimum ses basıncının yaklaşık 3 kat altında demektir.

Tüm Reklamları Kapat

Ekosuz oda olarak bilinen bu oda içerisindeki hiçbir ses dalgası yansımamaktadır, ses kaynaklarından çıkan tüm ses dalgaları, özel yalıtım malzemeleri tarafından emilerek tamamen söndürülmektedir. Düşük frekanslı sesler, yalıtım malzemesinin kendisi tarafından emilerek sönümlenirler. Yüksek frekanslı sesler ise, odanın duvarlarında göreceğiniz üçgen şekilli yapılarca yakalanarak, sonsuza kadar duvarın içine doğru yansıtılırlar ve bu şekilde sönümlenirler.

Bunu şöyle anlatabiliriz: Bu odanın içerisi o kadar sessizdir ki, damarlarınızda akan kanın sesini bile duymanız mümkün olabilmektedir. Bunun haricinde kalp atışınızın göğsünüzden gelen sesini, kulaklarınızın içindeki kemiklerin kendi hareketlerinden ötürü çıkardıkları sesleri, kıyafetinizin kırışıklıklarından çıkan sesleri, ağzınızdaki tükürüğün hareketinin sebep olduğu sesleri duyabilirsiniz.

Oda, Sizi Delirtebilir mi?

Örneğin ilk etapta, insanların bu oda içinde 45 dakikadan fazla dayanamadığı iddia edildiyse de, buradan izleyebileceğiniz gibi Veritasium kanalından Derek Muller bu iddiayı test etmiş ve çürütmüştür.

İlk yapılan haberler, bu dayanılmazlığın sebebinin odadaki sessizliğin bir noktadan sonra beynin çelişkili sinyaller üretmesine ve halüsinasyonlar görmeye başlamasına bağlamıştır. Gerçekten de beynimiz, alışık olmadığı bu durumu düzeltmek için sanrılar görebilir; fakat bu odada bunun tetiklenmesi pek mümkün gözükmemektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Öte yandan bu tarz ekosuz odalarda beyin gerçekten de klostrofobik, yani dar bir hacme sıkıştırılmışlık korkusu hissedebilir; çünkü normal bir odada duvarlardan gelen yankı, beynimize "geniş bir alan içinde olduğu" mesajını verir. Eğer ekoyu kaldırırsanız, beyniniz de bulunduğunuz ortamı sıkışık ve dar olarak yorumlayacaktır; gözlerinizden gelen veriler geniş bir odada olduğunuzu gösterse bile!

Ancak gerçekten de insan beyni, bu kadar sessiz ortamlara adaptif değildir. İnsanın evrimi, belli düzeyde fon sesi olan ortamlarda olmuştur ve beynimiz de doğduğumuzdan sonra sürekli olarak sesli ortamlarda bulunmuştur. Bulunduğumuz en sessiz odalarda bile belli başlı sesler bulunur ve beynimiz buna adapte olur. Ancak bu odada, bu seslerden eser yoktur. Buna bağlı olarak odada bulunan kişilerde anksiyete (telaşlılık) görülmesi normaldir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
31
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 41
  • Muhteşem! 17
  • İnanılmaz 17
  • Bilim Budur! 11
  • Merak Uyandırıcı! 11
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 9
  • Umut Verici! 6
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • N. Direct. Inside The World's Quietest Room. (5 Nisan 2012). Alındığı Tarih: 18 Temmuz 2019. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
  • Veritasium. Can Silence Actually Drive You Crazy?. (18 Şubat 2014). Alındığı Tarih: 18 Temmuz 2019. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 16:56:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1232

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Dünya'nın En Sessiz Odası Sizi Delirtebilir mi?. (17 Mayıs 2013). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1232
Bakırcı, Ç. M. (2013, May 17). Dünya'nın En Sessiz Odası Sizi Delirtebilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved November 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1232
Ç. M. Bakırcı. “Dünya'nın En Sessiz Odası Sizi Delirtebilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 17 May. 2013, https://evrimagaci.org/s/1232.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Dünya'nın En Sessiz Odası Sizi Delirtebilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 17, 2013. https://evrimagaci.org/s/1232.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close