Dünya'nın En Ölümcül Hastalık Taşıyıcıları!
Aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz hayvanlar, insanlık tarihinin gördüğü en ölümcül hastalık taşıyıcı hayvanlarını göstermektedir. Aslında hiçbiri doğrudan hastalığa neden olmazlar; ancak hepsi ölümcül hastalıkların ana taşıyıcısıdırlar. Öyle ki, insan da dahil olmak üzere bildiğiniz diğer hiçbir hayvan, bu canlıların taşıdığı hastalıkların neden olduğundan daha fazla insanın ölümüne neden olmamıştır. Bildiğimiz tüm savaşların ve katliamların toplamı bile, bu hayvanların taşıdığı hastalıkların toplamda öldürdüğü insanlardan daha fazla insanın canını almamıştır ve muhtemelen hiçbir zaman da alamayacaktır.
Soldan sağa ve yukarıdan aşağı sırasıyla tanımak isterseniz:
1. Sarı Humma Sivrisineği (Aedes aegypti)
- Hastalıklar: Sarı Humma ve Deng Ateşi
- Etkilediği Kişi Sayısı: Yılda 50-528 Milyon insan
- Ölüm: Yılda 100.000 insan
2. Güney Ev Sivrisineği (Culex quinquefasciatus)
- Hastalıklar: Batı Nil Virüsü, filariyaz
3. Sıtma Sivrisineği (Anopheles gambiae)
- Hastalıklar: Sıtma
- Etkilediği Kişi Sayısı: Yılda 220 Milyon insan
- Ölüm: Yılda 1 Milyon insan
4. Oryantal Sıçan Biti (Xenopsylla cheopis)
- Hastalıklar: Veba, Sıçan Humması
- Etkilediği Kişi Sayısı: Günümüze kadar milyarlarca
- Ölüm: Günümüze kadar yüz milyonlarca
5. Kara Sinek (Simulium erythrocephalum)
- Hastalıklar: Onkosersiyazis (River-körlüğü)
- Etkilediği Kişi Sayısı: Günümüze kadar 37 milyon insan
- Sonuç: Günümüze kadar 300.000 kalıcı körlük
6. Kum Sineği (Lutzomyia longipalpis)
- Hastalıklar: Layşmanya
- Etkilediği Kişi Sayısı: Toplamda 22 milyon, her yıl 2 milyon insan
7. Öpücük Böceği (Rhodnius prolixus)
- Hastalıklar: Chagas hastalığı
- Etkilediği Kişi Sayısı: Toplamda 10 milyon, her yıl 400.000 insan
8. İnsan Vücut Biti (Pediculus humanus)
- Hastalıklar: Epidemik tifus ve Siper humması
- Ölüm: Her yıl 200.000 insan
9. Dermacentor variabilis
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
- Hastalıklar: Rocky Dağları Benekli Ateşi, Tularemi
10. Siyah Bacaklı Kene (Ixodes scapularis)
- Hastalıklar: Laym hastalığı, babesiyoz, anaplazmozis
- Etkilediği Kişi Sayısı: Her yıl on binlerce insan
11. Çeçe Sineği (Glossina morsitans)
- Hastalıklar: İnsan Uyku Hastalığı
- Ölüm: Bugüne kadar 2 milyon, her yıl 9000 insan
12. Asya Kaplan Sivrisineği (Aedes albopictus)
- Hastalıklar: Batı Nil Virüsü, Sarı Humma, St. Louis Ensefaliti, Dang Humması, Chikungunya humması
- Ölüm: Bugüne kadar on milyonlarca insan
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git- 9
- 5
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- Relax, I'm an Entomologist. The Most Dangerous Animals In The World. (10 Ekim 2014). Alındığı Tarih: 20 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Facebook | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 21:34:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2811
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.