Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dünya Batıdan Doğuya Doğru Dönüyorsa, Uçakla Bunun Aksine, Yani Doğudan Batıya Uçmak Neden Daha Uzun Sürüyor?

Dünya Batıdan Doğuya Doğru Dönüyorsa, Uçakla Bunun Aksine, Yani Doğudan Batıya Uçmak Neden Daha Uzun Sürüyor? Pixabay
6 dakika
29,446
Tüm Reklamları Kapat

Eğer Dünya etrafında uçakla 1 tam tur atacak olsaydınız ve bunu en kısa sürede yapmak isteseydiniz, doğudan batıya doğru mu uçmayı seçmeliydiniz, batıdan doğuya doğru uçmayı mı? Birçoklarının sezgisel cevabı ilki olacaktır: Dünya, batıdan doğuya doğru döndüğü için, doğudan batıya doğru uçmak daha hızlı olsa gerek! Sonuçta siz batıya doğru giderken, uçağın altında kalan yeryüzü de doğuya doğru hareket etmektedir ve varacağınız mekanı size yakınlaştırmaktadır, öyle değil mi?

Değil. Tam tersine, doğudan batıya doğru uçmak (yani Dünya'nın döndüğü yönün aksine uçmak), batıdan doğuya uçmaya (yani Dünya'nın döndüğü yönde uçmaya) göre daha yavaştır. Eğer ABD'nin doğu yakasındaki New Jersey'den bir Boeing 747 ile doğuya doğru yola çıkarsanız ve yerden 10.000 metre yüksekte, ABD'nin en batısında yer alan Kaliforniya'yı da aşıp, Pasifik Okyanusu'nun ortasındaki Hawaii'ye gidecek olursanız, Kuzey Amerika kıtasını neredeyse boydan boya geçmeniz 6 saat kadar sürecektir; sonrasında 5 saat kadar da okyanus üzerinde uçarak Hawaii'ye ulaşabilirsiniz. Yani toplamda 11 saatte, ABD'nin en doğusundan, en batısının da ötesine, Pasifik Okyanusu'nun ortasına ulaşabilirsiniz. Bu yolun tam tersini kat ederseniz, yolun sadece 8.5 saat sürdüğünü görürsünüz! Neler oluyor?!

Tüm Reklamları Kapat

Dünya çevresinde jet akımlarının şiddetli olduğu bölgeleri gösteren bir grafik: Jet akımları daima batıdan doğuya doğru eser ve dünyanın birçok bölgesinde görülür.
Dünya çevresinde jet akımlarının şiddetli olduğu bölgeleri gösteren bir grafik: Jet akımları daima batıdan doğuya doğru eser ve dünyanın birçok bölgesinde görülür.
Lyndon State College Meteorology via Wikipedia

Dünya'nın Dönüşünün Etkisi Sandığınız Gibi Değil!

İnsanların Dünya'nın dönüşüyle ilgili genellikle anlamakta zorlandıkları şey, Dünya'nın dönüşünün sadece ayaklarımızın altındaki kara parçalarıyla veya kayalık gezegenimizin kendisiyle ilgili olmadığıdır. Dünya üzerinde 100 kilometre kadar uzanan atmosferimiz de, Dünya ile birlikte, aynı yöne dönmektedir. Dünya döndükçe, yeryüzüne en yakın olan hava moleküllerini kendisiyle birlikte sürükler. Bu moleküller, bir üst katmandaki molekülleri aynı yönde sürükler, onlar kendilerinin üstündekileri sürükler, onlar da kendi üstündekileri... Bu, böyle devam ederek, atmosferin en üst tabakalarına kadar ulaşır. Atmosferin en üst katmanları birazcık daha gecikmeli dönüyor olsa da, atmosferin tamamı Dünya ile birlikte dönmektedir.

İşte tam da bu nedenle bir helikopter ile yeryüzünden birazcık yukarıda havada asılı duracak olursanız, Dünya'nın dönüşü nedeniyle pek bir yere gidemezsiniz. Çünkü içinde durduğunuz atmosfer de dönmektedir ve sizi sürüklemektedir. Benzer şekilde, olduğunuz yerde çok güçlü bir şekilde zıplayarak da yer değiştiremezsiniz; çünkü ayaklarınız yeryüzünü terk ettiği anda, Dünya'nın kendi dönüş hızı aynı zamanda sizin dönüş hızınızdır (çünkü siz, Dünya'nın bir parçasısınız). Dolayısıyla havada olduğunuz süre boyunca Dünya ne kadar yer değiştirdiyse, siz de o kadar yer değiştirirsiniz. Bağıl hız kavramıyla ilgili daha fazla bilgiyi buradan alabilirsiniz.

Bu durumda batıya seyahati daha yavaş veya doğuya seyahati daha hızlı kılan nedir?

Jet Akımları: Havadaki Bir Nehirde Yüzüyorsunuz!

Aradaki süre farkının bu kadar çok olmasının sebebi, gökyüzünün üstünde hızlı bir şekilde akıp giden hava nehri, yani jet akımlarıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Jet akımları yaklaşık olarak 160 kilometre genişliğindedir. Binlerce kilometrelik uzunlukta olabilir ve dünyanın her yerinde görülürler. Bir rüzgarın "jet akımı" olarak adlandırılabilmesi için saatte en az 100 kilometre hızla hareket etmesi gerekir.

Jet akımları genelde batıdan doğuya doğru, tıpkı karada bir nehirmişçesine dolambaçlı ve kıvrımlı bir yol takip eder.[1] Amerika kıtası üzerindeki bir jet akımı asla yerinde durmaz – kış aylarında daha çok güneye gider, daha sert eser; yaz aylarında ise kuzeye döner ve pek de sert esmez.[2]

Dünya'nın Dönüşü Gerçekte Nasıl Etki Ediyor?

Eğer Dünya dönmüyor olsaydı, rüzgarlar sadece kuzey-güney yönünde oluşurdu ve ekvator ile kutuplar arasında eserdi. Ancak Dünya batıdan doğuya döndüğü için, Coriolis Etkisi adı verilen fiziksel bir kuvvet oluşmaktadır. Dünya'nın dönüşünden kaynaklı oluşan sürtünme, hava akımlarını kuzey yarımkürede doğuya doğru, güney yarımkürede batıya doğru kaydırır.

Ancak bu kayma miktarı da her yerde eşit değildir. Dünya'nın hepsi aynı açısal hızda dönmektedir; ancak kutuplardan basık, ekvatordan şişkin, yassılaşmış küremsi bir şekle sahip olan Dünya'nın her parçasının bir arada dönebilmesi için, ekvatorda ve civarındaki yerlerin, kutuplara göre daha "hızlı" dönmesi gerekir. Buan bağlı olarak, ekvatora yakın olan Endonezya'nın Jakarta kenti saatte 1600 kilometre hızla dönerken, 45 derece enleminde bulunan Wisconsin gibi bir eyalet saatte 1125 kilometre hızla dönmektedir. İşte buna bağlı olarak jet akımları, düz bir patikada ilerleyemez ve aşağıdaki görselde gösterdiğimiz gibi kıvrımlı bir yolu takip eder.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Kuzey Yarımküredeki Jet Akımları
Kuzey Yarımküredeki Jet Akımları
Phys.org

Peki bunun uçaklarla ne ilgisi var?

Rüzgarın İçine Uçmak

Pilotlar, hızı iki farklı şekilde ölçerler. Birincisi hava süratidir, elinizi pencereden dışarı çıkarsanız rüzgarı ne kadar hızlı hissedeceğinizin ölçütüdür bu. İkincisi ise kara süratidir, bu da uçağın yerden yukarıda ne kadar hızlı gittiğinin ölçütüdür. Bir jet akımının içinde uçarken hava süratiniz hep aynı kalır ama kara süratiniz oldukça fazla değişiklik gösterebilir. Çünkü uçağınızın etrafındaki hava hareket halindedir.

Hawaii yolundayken hava süratiniz saatte yaklaşık 900 kilometre olacaktır. Ama o sırada jet akımları, uçağınıza karşı ("burun rüzgarı") saatte 225 kilometre hızla estiği için, aslında kara süratiniz yalnızca 675 km/saat civarındaydı.

Hawaii'den New Jersey'e uçarken jet akımları uçakla aynı yönde ilerler ve uçağınızı ileri doğru iter. O sırada halen 900 km/saat hava süratiyle uçuyorsunuz; ama peşinizdeki rüzgarın size katacağı 225 km/saat hızla birlikte kara süratiniz 1125 km/saat düzeyine çıkacaktır.

Bir uçağın doğudan batıya veya batıdan doğuya uçarken rotasının nasıl değiştiğini gösteren bir grafik: Uçaklar doğudan batıya doğru uçarken jet akımlarından kaçınırken tam tersi rotada jet akımlarını yakalamaya çalışır.
Bir uçağın doğudan batıya veya batıdan doğuya uçarken rotasının nasıl değiştiğini gösteren bir grafik: Uçaklar doğudan batıya doğru uçarken jet akımlarından kaçınırken tam tersi rotada jet akımlarını yakalamaya çalışır.
ChaosNil via Wikipedia

Pilotlar, Hızlı Gitmeyi Planlar!

Pilotlar uçak rotalarını planlarken jet akımlarının nereden estiğini bulmak için genellikle hava durumu tahminlerini kullanırlar. Doğudan batıya uçacaklarında jet akımlarının uçaklarına karşı uçup onlara kötü bir pruva rüzgarı ulaştırmaması için uğraşırlar. Tam tersi şekilde, batıdan doğuya uçacaklarında ise jet akımları uçaklarına bir kuyruk rüzgarı oluşturup onları daha hızlı hareket ettirebilsin diye jet akımlarını bulmaya çalışırlar. İyi bir plan ile yakıtlarını bile koruyabilirler.

Bir dahaki sefere doğudan batıya doğru uçarken, yolculuk sandığınızdan uzun sürerse şaşırmayın. Ama dönüş yolunda pilotunuzun muhtemelen bir jet akımını yakaladığını ve eve daha hızlı varacağınızı düşünerek heyecanlanabilirsiniz tabii.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
59
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 21
  • Tebrikler! 11
  • İnanılmaz 9
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 7
  • Bilim Budur! 4
  • Muhteşem! 2
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2024 20:29:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10257

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Psikoloji
Aslan
Kuyruksuz Maymun
Yas
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Kök Hücre
Önyargı
Tehdit
Lazer
Süt
Ufo
Dilbilim
Yapay Zeka
Ateş
Balıklar
Oyun
Sinir
Mikrobiyoloji
Sahtebilim
Elektrik
Koaservat
Şüphecilik
Pediatri
Periyodik Tablo
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Bailey, et al. Dünya Batıdan Doğuya Doğru Dönüyorsa, Uçakla Bunun Aksine, Yani Doğudan Batıya Uçmak Neden Daha Uzun Sürüyor?. (11 Mart 2021). Alındığı Tarih: 24 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10257
Bailey, S., Kaçar, Z. S., Bakırcı, Ç. M. (2021, March 11). Dünya Batıdan Doğuya Doğru Dönüyorsa, Uçakla Bunun Aksine, Yani Doğudan Batıya Uçmak Neden Daha Uzun Sürüyor?. Evrim Ağacı. Retrieved April 24, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10257
S. Bailey, et al. “Dünya Batıdan Doğuya Doğru Dönüyorsa, Uçakla Bunun Aksine, Yani Doğudan Batıya Uçmak Neden Daha Uzun Sürüyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 11 Mar. 2021, https://evrimagaci.org/s/10257.
Bailey, Skip. Kaçar, Zeynep Sude. Bakırcı, Çağrı Mert. “Dünya Batıdan Doğuya Doğru Dönüyorsa, Uçakla Bunun Aksine, Yani Doğudan Batıya Uçmak Neden Daha Uzun Sürüyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 11, 2021. https://evrimagaci.org/s/10257.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close