Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Donmuş Su Ayısı (Tardigrad), 30 Yıl Sonra Hayata Döndürüldü!

3 dakika
7,954
Donmuş Su Ayısı (Tardigrad), 30 Yıl Sonra Hayata Döndürüldü!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 8 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Tardigradalar, ya da diğer isimleriyle “su ayıları”, olağanüstü hayatta kalma becerileriyle ünlüdür. Fakat bu mikroskobik canlılar düşündüğümüzden çok daha fazla dayanıklıdır. Yeni yapılan bir deneyde Japonya’daki bilim insanları 30 yıldan uzun bir süredir donmuş durumda olan su ayısını başarılı bir şekilde yeniden hayata döndürdü.

Bu yeni bir rekor.

Suda yaşayan küçük ekstremofiller olan tardigradalar donma, tam dehidrasyon (su kaybı), radyasyon ve uzay boşluğu gibi en sert çevre koşullarına dayanabilme yeteneğine sahiptir. Bunların çoğunu, yaklaşık %18’i bitkiler, mantar, bakteri ve virüsler gibi, diğer organizmalardan meydana gelen olağan dışı DNA’sına borçludur.

Tüm Reklamları Kapat

Merkezi Tokyoda bulunan Ulusal Kutup Araştırma Enstitüsündeki canlı dondurma araştırmasından önce, donmuş bir su ayısını canlandırma rekoru 9 yıldı. Numuneler Kasım 1983’te Antarktika’daki Showa İstasyonu’nda toplandı. Araştırmacılar aslında yosun topluyorlardı fakat toplanan örneklerde 2 su ayısı ve bir su ayısı yumurtası da bulundu. İki donmuş su ayısı, yumurta ve yosun örnekleriyle birlikte 30 yıl 6 ay boyunca -20 santigrat derecede saklandıkları Japonya’ya getirildi. 

Su ayıları donduklarında metabolik aktivitelerinin kapatılıp uzun bir periyot için durdurulduğu kriyobiyosis adı verilen bir evreye girerler. Bu evrede organizma herhangi bir yaşam belirtisi göstermez. Bilim insanları hayvanların kriyobiyosis evrelerindeki kuruma (aşırı kuruluk), ozmotik basınç (bu yöntem organizmanın tuzluluk oranı gibi çevre koşullarındaki değişimleri tolere edebilmesini sağlar), oksijen eksikliği (hayvanlar nefes almayı yavaşlatarak metabolizmalarını yavaşlatabilir ya da durdurabilir) ve tabii ki donma gibi birçok farklı stratejilerini belgelemiştir. Su ayıları bu yöntemlerin hepsini kullanabilmeleriyle dikkat çekicidir. Mart 2014’te araştırmacılar örnekleri depodan çıkardı ve çözme işlemine başladılar. Ardından yumurtayı ve SB-1 olarak adlandırılan (SB, uyuyan güzel anlamına gelen “sleeping beauty” kısaltmasıdır) donmuş su ayılarından birini başarılı bir şekilde canlandırdılar. Tardigradanın hayata dönerken zamanı genişçe kullanması şaşırtıcı olmadı. Araştırmacılar süreci anlattılar:

SB-1 rehidrasyon (dehidrasyon sonrası vücudun tekrar normal suyunu kazanması) sonrası ilk gün bacaklarının 4. çiftinde hafif hareketler gösterdi. Bu hareketini 5. günden itibaren vücudun kıvrılması ardından birinci ve ikinci çift bacaklardaki hareketler izledi ancak hareketler yavaş olmayı sürdürdü. 6. günde kendini kaldırma denemesinden sonra 9. günde SB-1 kültür üzerindeki agar yüzeyde sürünmeye ve 13. günde kültür kabındaki alg besinlerini yemeye başladı.

Böylece SB-1’in normal bir şekilde hareket etmesi ve yemek yemeye başlaması iki hafta sürdü. İnanılması güç olsa da hayata dönen su ayısı 14’ü sağlıklı yavrular veren 19 yumurta üretti. Yavrularda herhangi bir anomali saptanmadı.

Yeni rekor, canlının donmuş haldeyken aldığı oksidatif hasarı giderme yeteneği hakkındaki anlayışımızı geliştiriyor. SB-1’in uzun süre sonra iyileşmesi bu hayvanların kriyobiyosis evresinde oluşan hasarları düzeltmek için zamana ihtiyacı olduğunu gösteriyor, örnek durumda bu evre 30 yıldan fazla bir süreye denk geliyor. Geleceğe bakarak araştırmacılar “hayvanlardaki uzun dönemli korunma ve hayatta kalma mekanizması ve koşullarının altında yatanlarla” ilgili bilgilerini geliştirmeyi umuyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları su ayılarını ve kriyobiyosis evresine girebilen diğer canlıları araştırarak ekstremofiller ve onların en zor koşullarda nasıl hayatta kalabildikleri hakkında daha fazla şey öğrenebilirler. Bu konu aynı zamanda diğer gezegenlerde ve aylardaki yaşamı araştıran astrobiyologların da ilgi alanı. Kriyobiyolojiyi anlayışımızdaki gelişme aynı zamanda yeni ilaçlara, terapilere ve ameliyat tekniklerine de öncülük edebilir ve kim bilir bu araştırmalar bizi “criyonics” (canlı dondurma ve tekrar hayata döndürme uğraşı) hakkında daha derin bilgilere yönlendirebilir.

Tardigradalar için 30 yıl olağanüstü bir rekor olsa da donmuş tüm organizmalar düşünüldüğünde 30 yıl en uzun süre değil. Rekor 39 yıllık bir donma döneminden çıkan bitki paraziti yuvarlak solucan Tylenchuspolyhypnus’a ait. Ayrıca bir diğer yuvarlak solucanın (Anguinatritici) ikinci kademe larvası 32 yıl sonra canlandırıldı.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
27
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 11
  • Muhteşem! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Tebrikler! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Gizmodo | Arşiv Bağlantısı
  • G. Dvorsky. Frozen Tardigrade Brought Back To Life After 30 Years. (15 Ocak 2016). Alındığı Tarih: 1 Şubat 2019. Alındığı Yer: Gizmodo | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:25:10 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4198

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. Dvorsky, et al. Donmuş Su Ayısı (Tardigrad), 30 Yıl Sonra Hayata Döndürüldü!. (14 Şubat 2016). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4198
Dvorsky, G., Özveri, C., Bakırcı, Ç. M. (2016, February 14). Donmuş Su Ayısı (Tardigrad), 30 Yıl Sonra Hayata Döndürüldü!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/4198
G. Dvorsky, et al. “Donmuş Su Ayısı (Tardigrad), 30 Yıl Sonra Hayata Döndürüldü!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ceren Özveri, Evrim Ağacı, 14 Feb. 2016, https://evrimagaci.org/s/4198.
Dvorsky, George. Özveri, Ceren. Bakırcı, Çağrı Mert. “Donmuş Su Ayısı (Tardigrad), 30 Yıl Sonra Hayata Döndürüldü!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ceren Özveri. Evrim Ağacı, February 14, 2016. https://evrimagaci.org/s/4198.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close