Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Ejderin Zehri: Komodo Ejderlerinin Ağzı Gerçekten "Kirli" mi?

Komodo Ejderleri Avlarını Daha Çabuk ve Etkili Öldürmek İçin Ağızlarındaki Bakterileri Zehir Olarak Kullanıyor mu?

5 dakika
47,316
Ejderin Zehri: Komodo Ejderlerinin Ağzı Gerçekten "Kirli" mi? Adobe
Tüm Reklamları Kapat

1969 yılında Walter Auffenberg adında bir biyolog, oranın en ünlü sakinini, yani Komodo ejderini incelemek adına Endonezya'nın Komodo Adası'na taşındı. Dünyanın en büyüğü olan bu devasa kertenkele, 3 metre uzunluğuna ulaşabiliyor ve geyik, manda gibi büyük avları alt ediyor. Auffenberg bu kertenkeleleri bir yıl boyunca gözlemledi ve 1981 yılında davranışlarına ilişkin bir kitap yayımladı.

Bu kitap, ona bir ödül kazandırırken, aksini ispat etmenin otuz yıl sürdüğü ve günümüzde hala yaygın olarak inanılan bir efsaneyi (miti) de ortaya çıkardı.

Auffenberg; manda gibi büyük hayvanların, komodo ejderleri tarafından yaralanmasının, bir süre sonra ölümcül enfeksiyonlara neden olduğunu fark etti. Elinde bir kanıt olmamakla beraber, bu gözleme dayanarak komodo ejderlerinin avını etkisiz hale getirmek için bir zehir biçimi olarak bakterileri kullandığını öne sürdü. Avını ısırdıktan sonra açılan yaralara ağızlarındaki mikropları yağdırdığını, bunun da kurbanı güçten düşürdüğü ve nihayetinde öldürdüğünü iddia etti.

Tüm Reklamları Kapat

Bu açıklamayı ders kitaplarında, vahşi yaşam belgesellerinde, hayvanat bahçelerinde bulunan pankartlarda ve daha pek çok kaynakta bulmak mümkün.

Ancak bu, doğru değil. Queensland Üniversitesi'nden Bryan Fry şöyle diyor:

Bu bilgi, nicedir hakikatmiş gibi gösterilen bir peri masalı haline geldi.

2009 yılında Fry, "komodo ejderinin ölümcül ısırığı"nın ardındaki gerçeği, tıbbi bir tarayıcı yoluyla keşfetti. Ejder; kan basıncını düşüren, ciddi kanamaya sebep olan, pıhtılaşmayı önleyen ve şok riskini artıran toksinlerle dolu zehir bezlerine sahip ancak bu bakterileri zehir olarak (İng: "bacteria as venom") kullanmıyor, aksine sahip olduğu zehri, işlevi doğrultusunda (İng: "venom as venom") kullanıyor.

Ejderlerin kafatasının kapsamlı bir analizine dayanan Fry'a göre, ejderler "yakala, parçala, salgıla" (İng: "grip, rip and drip") taktiğini kullanarak avını öldürüyor. Tırtıklı dişleriyle ısırıp güçlü boyun kaslarıyla parçayı geri çekiyor. Sonuç ise büyük, açık yaralar. Salgılanan zehir daha sonra kan kaybını hızlandırıyor ve avı şoka sürüklüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Telegraph

Ancak bu, ejderlerin oral mikropları da salgılayabileceği olasılığını tamamen yok etmiyor. Bu mikroplar üzerinde araştırma yapmak üzere Fry, hayvan ısırıklarının barındırdığı mikroplar üzerinde uzman olan, UCLA Tıp Fakültesi'nden Ellie Goldstein ile temasa geçti. Goldstein, tüm dünyadaki uzmanlara, en az biri Komodo ejderinden olmak üzere olağandışı ısırık yaralarını tedavi etmeleri konusunda çağrı yaptı. Şöyle diyor:

Bakterileri zehir olarak kullanma modeli, hatalı ve artık geçerli olmayan çalışmalara dayanıyor gibiydi. Güvenebileceğimiz iyi bir veri yoktu.

Goldstein aynı zamanda bünyesinde bu ejderleri barındıran birkaç hayvanat bahçesiyle de iletişim kurmaya çalıştı. Şöyle diyor:

Çoğu cevap bile vermedi, bazıları ise anlayamadığım nedenlerden dolayı araştırmayı engellemeye, saptırmaya çalıştı.

Goldstein'ın takımının bir üyesi olan Kerin Tyrrell ise şöyle diyor:

Ve bu kişiler bu çalışmanın çoktan yapıldığını ve yeni hiçbir bulgunun ortaya çıkmayacağını söyledi.

Neyse ki; Los Angeles, Honolulu ve Houston'daki üç hayvanat bahçesinin yetkilileri yardımcı olma konusunda istekliydi. Oluşturulan takım 10 yetişkin, 6 yavru olmak üzere 16 ejderin ağzından örnek almayı başardı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Ancak, beklenen olmadı. Araştırmadan hiçbir şey çıkmadı. Buldukları tüm mikroplar, ejderlerin yediği son yemeklerde yaygın olanlardı. Hiçbir öldürücü tür, hızlı bir ölüme ve ölümcül bir enfeksiyona sebep olacak hiçbir mikrop yoktu. Özellikle az ya da çok miktarda da değillerdi. Fry şöyle diyor:

Ejderlerin ağızlarındaki bakteri seviyesi, esir bir aslandan ya da tazmanya canavarından elde edeceğimizden çok daha düşük. Komodolar sahiden temiz canlılar. Bu bulgu da tabuttaki 'bakterileri zehir olarak kullanma' fikrine çakılan başka bir çivi.

Elbette, doğal ortamlarındaki ejderlerin ölümcül bakterileri barındırabileceği iddia edilebilir. Ancak esir hayvanlar da ne steril bir ortamda yaşıyor, ne de steril yiyecekler yiyor. Doğal ortamlarındaki ejderler gerçekten bakterileri zehir olarak kullanıyorsa, esir olanlar en azından bu bakterilerin ağızlarında çoğalmasını sağlayacak bir şeye sahip olmalılar. Fry şöyle diyor:

Eğer vahşi doğada bakterilerin ağızlarında çoğalmasını sağlayabiliyorlarsa, esaret altında da bunu yapıyor olabilmeliler. Ancak böyle bir durum söz konusu değil. İncelenen ejderlerin ağızları herhangi esir bir etoburdan daha farklı değildi.

Auffenberg'ün kitabının dışında, bakteri-zehir hipotezine tek destek Arlington Teksas Üniversitesi'ndeki bir ekipten geliyor. Bu ekip 2002 yılında; 26 tane vahşi doğada olan, 13 tane de esir durumunda bulunan 39 komodo ejderinin salyasında 54 adet hastalığa neden olan patojenin de dahil olduğu geniş bir bakteri yelpazesine rastladı. Salyayı farelere enjekte ettiklerinde farelerin çoğu öldü ve kanları belirli bir mikrop -Pasteurella multocida- açısından zengindi.

Ancak Fry bu çalışmanın gülünç olduğunu düşünüyor.

Evet, vahşi ejderler üzerinde çalışmış olabilirler; ancak Fry'ın esir hayvanlarındaki mikroplar, onların çalışmasındaki vahşi ejderlerdeki mikroplara daha yakındı. Keşfettikleri patojenler de bir hayvanın mikrobiyal çevresinin öldürücü olmayan, normal üyeleri. Pasteurella mikrobu üzerine yoğunlaşsalar da, bu mikrop 39 ejderhanın sadece 2'sinde bulundu. Goldstein ise esir ejderlerde bu mikroba hiç rastlamadı.

En önemlisi de, tüm ejderlerde tek bir mikrop türü saptanması gibi bir durum söz konusu değil.

Tüm Reklamları Kapat

Bu ejderler nasıl olur da bu kadar değişken bir stratejiyi kullanabilir? Fry şöyle diyor:

Bu evrimsel açıdan mantıksız.

Tyrrell'a göre ise bakteriyi zehir olarak kullanma hipotezinin tek çıkış noktası, ekibin sadece laboratuvar kültürlerinde yetişebilen bakterileri tanımlamış olması. Bazı türler bu şekilde tanımlanamıyor, bu yüzden bu bakterilerden biri ejderin ölümcül ısırığına katkıda bulunuyor olabilir.

Fry; bakterilerin, ejderin kurbanlarını öldürmesine yardım ettiğini düşünüyor, ancak Auffenberg'ün iddia ettiği şekilde değil. Ejderler, geyik veya domuz gibi orta büyüklükyeki memelileri avladığında, kurbanlar zaten kan kaybından oldukça hızlı ölüyor. Bakteri yardımcı oluyor, evet; ancak asıl önemli olan kurbanda açılan yaralar.

Tüm Reklamları Kapat

Manda ise bambaşka bir hikaye.

Bu hayvanlar, komodo ejderlerine insanlar tarafından tanıtıldı. Hemen öldürmek için çok büyükler ve ilk saldırıdan kaçma konusunda oldukça iyiler. Doğal ortamlarında geniş bataklıklara karışıp hemen kaybolurlar, ancak Komodo Adası'nda böyle bir olanakları yok. Bu durumda, mandalar durgun ve kendi dışkılarıyla kirlenmiş su birikintilerine sığınırlar. Bu mikrobiyal ortamda ise yaraları çok çabuk enfekte olur. Fry şöyle diyor:

Yoğun yaz sıcağında havuzunuza bir sürü inek gübresi atıyorsunuz, bacaklarınızı çok eski bir ustura ile tıraş ediyorsunuz ve gün boyunca o suyun içinde bekliyorsunuz. Alın size korkunç enfeksiyonlu yaralar!
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
33
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 35
  • Bilim Budur! 12
  • Muhteşem! 9
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • İnanılmaz 5
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Güldürdü 2
  • Umut Verici! 2
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Sıkça Sorulan Sorular

Komodo ejderleri 3 metre uzunluğuna ulaşabilir.

Auffenberg, komodo ejderlerinin avını etkisiz hale getirmek için bakterileri zehir olarak kullandığını iddia etti.

2002'de yapılan bir çalışmada, farelere enjekte edilen komodo ejderi salyasından farelerin çoğunun kanında Pasteurella multocida mikrobu saptandı.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 31/10/2024 09:18:56 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8460

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yaşamın Başlangıcı
Mikoloji
Maske
Olumsuz
Enzim
Gerçek
Gelişim
Tekillik
Biyografi
Öğrenme
Koruma
Doğa Yasaları
Mit
Veri Bilimi
Karanlık Enerji
Tür
Kartal
Köpek
Canlı Cansız
Memeli
Biyocoğrafya
Teknoloji
Hayvanlar Alemi
Devir
İletişim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Yong, et al. Ejderin Zehri: Komodo Ejderlerinin Ağzı Gerçekten "Kirli" mi?. (1 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 31 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8460
Yong, E., Bozkurt, K., Bakırcı, Ç. M. (2020, April 01). Ejderin Zehri: Komodo Ejderlerinin Ağzı Gerçekten "Kirli" mi?. Evrim Ağacı. Retrieved October 31, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8460
E. Yong, et al. “Ejderin Zehri: Komodo Ejderlerinin Ağzı Gerçekten "Kirli" mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Kübra Bozkurt, Evrim Ağacı, 01 Apr. 2020, https://evrimagaci.org/s/8460.
Yong, Ed. Bozkurt, Kübra. Bakırcı, Çağrı Mert. “Ejderin Zehri: Komodo Ejderlerinin Ağzı Gerçekten "Kirli" mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Kübra Bozkurt. Evrim Ağacı, April 01, 2020. https://evrimagaci.org/s/8460.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close