Donmuş Bir Genom Parçası, Kuş Evrimine Dair Bildiklerimizi Sorgulatıyor!
Bu haber 4 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Devasa bir meteor 65 milyon yıl önce, hepsinin olmasa da çoğu dinozorun sonunu getirdi. Yok oluş olayının ardındansa dinozorların mirasçıları olan kuşlar ortaya çıktı.
Bilim insanları, hayatta kalan son dinozorların gökyüzünü nasıl doldurduğunu anlamak için yüzyıllardır yaklaşık 10.000 kuş türünü net bir soy ağacında düzenlemeye ve dizilemeye çalıştılar. Basit DNA dizilemesi, sayısız diğer tür için olduğu gibi bunu da kolaylaştırmalıydı. Ancak kuşlar bizi kandırmaya hazırdı!
1 Nisan 2024'te yayımlanan bir çift yeni araştırma makalesinde bilim insanları, 65 milyon yıl önce gerçekleşen bir başka olayın kuşların gerçek evrimsel geçmişi konusunda kendilerini yanılttığını ortaya koyuyor. Araştırmacılar bir kromozomun bir bölümünün milyonlarca yıl zaman içinde donmuş halde kaldığını ve olması gerektiği gibi yakındaki DNA ile karışmadığını keşfettiler.
Kuş genomunun sadece yüzde ikisini oluşturan bu bölüm, bilim insanlarını çoğu kuşun flamingo ve kumruların evrimsel kuzenleri olduğu iki ana kategoride gruplandırılabileceğine ikna etmişti. Genomun yanıltıcı bölümünü açıklayan doğru soy ağacı ise dört ana grup tanımlamakta ve flamingo ve güvercinleri daha uzak akraba olarak tanımlıyor.
Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan makalenin birinci yazarı ve Florida Üniversitesi'nde biyoloji profesörü olan Edward Braun şöyle diyor:
Laboratuvarım, üzerinde düşünmek istediğimden daha uzun süredir bu kuş evrimi sorununu çözmeye çalışıyor. Genomun büyük bir bölümünün alışılmadık şekilde davrandığı konusunda hiçbir fikrimiz yoktu. Tesadüfen bulduk.
Braun, California San Diego Üniversitesi'nde bilgisayar mühendisliği profesörü olan Siavash Mirarab liderliğindeki uluslararası bir ortak çalışma ekibini yöneterek bu karmaşık DNA parçasının kuş evriminin gerçek tarihini bulanıklaştırdığına dair kanıtlarını yayınladı. Mirarab ve Braun ayrıca Nature dergisinde yayınlanan ve Kopenhag Üniversitesi'nden Josefin Stiller tarafından yönetilen güncellenmiş kuş soy ağacını özetleyen bir makaleye de katkıda bulundu.
Her iki makale de Zhejiang Üniversitesi'nden Guojie Zhang, Rockefeller Üniversitesi'nden Erich Jarvis ve Kopenhag Üniversitesi'nden Tom Gilbert tarafından yürütülen B10K kuş genomik projesinin bir parçası.
On yıl önce Braun ve çalışma arkadaşları, kuş türlerinin büyük çoğunluğunu içeren bir grup olan Neoaves için bir soy ağacı oluşturdu. Araştırmacılar, 48 türün genomlarına dayanarak Neoaves'i iki büyük kategoriye ayırdı: Güvercinler ve flamingolar bir grupta, geri kalanlar ise diğer grupta. Bu yıl, 363 tür kullanılarak benzer bir analiz tekrarlandığında ise kumru ve flamingoları iki ayrı gruba ayıran farklı bir soy ağacı ortaya çıktı.
Ellerinde birbiriyle çelişen iki soy ağacı bulunan bilim insanları, hangi ağacın doğru olduğunu söyleyebilecek açıklamaların peşine düştüler. Braun şöyle diyor:
Tek tek genlere ve hangi ağacı desteklediklerine baktığımızda, birdenbire daha yaşlı ağacı destekleyen tüm genlerin tek bir noktada olduğu ortaya çıktı. Her şeyi başlatan da bu oldu.
Bu noktayı araştıran Braun'un ekibi, milyonlarca yıllık eşeyli üreme sürecinde genlerin olması gerektiği kadar birbirine karışmadığını fark etti. İnsanlar gibi kuşlar da anne ve babadan gelen genleri bir sonraki nesilde birleştirir. Ancak kuşlar ve insanlar, sperm ve yumurta oluştururken önce ebeveynlerinden miras aldıkları genleri karıştırırlar. Bu sürece rekombinasyon denir ve iki kardeşin tamamen aynı olmamasını sağlayarak bir türün genetik çeşitliliğini en üst düzeye çıkarır.
Braun'un ekibi, bir kuş kromozomunun bir bölümünün dinozorların yok olduğu dönemde birkaç milyon yıl boyunca bu rekombinasyon sürecini bastırdığına dair kanıt buldu. Soy tükenmesi olayı ile genomik anomalilerin ilişkili olup olmadığı ise belirsiz.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Sonuç olarak flamingolar ve güvercinler bu donmuş DNA parçasındaki verilere göre birbirlerine benziyorlardı. Ancak genomun tamamı dikkate alındığında, iki grubun daha uzaktan akraba olduğu ortaya çıktı. Braun şöyle diyor:
Şaşırtıcı olan, bu bastırılmış rekombinasyon döneminin analizi yanlış yönlendirebilmesidir ve analizi yanıltabildiği için, aslında 60 milyon yıldan daha uzun bir süre sonra tespit edilebilirdi. İşin güzel tarafı da bu.
Böyle bir gizem diğer organizmaların genomlarında da bulunuyor olabilir.
Braun şöyle bitiriyor:
Kuşlardaki bu yanıltıcı bölgeyi keşfettik çünkü kuşların genomlarını dizilemek için çok fazla enerji harcadık. Şu anda bilmediğimiz başka türler için de buna benzer durumlar olduğunu düşünüyorum.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 5
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- S. Mirarab, et al. A Region Of Suppressed Recombination Misleads Neoavian Phylogenomics. Alındığı Tarih: 15 Eylül 2024. Alındığı Yer: PNAS | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/01/2025 09:58:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18601
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.