Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Doğum Sonrası Depresyon Nedir? Lohusalık Hüznünden Farkı Nedir?

Doğum Sonrası Depresyon Nedir? Lohusalık Hüznünden Farkı Nedir? STAT News
postpartum
2 dakika
588
Tıbbi İçerik Uyarısı

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Daha Fazla Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat
Postnatal Depression
  • Türkçe Adı Doğum Sonrası Depresyon
  • İngilizce Adı Postpartum Depression
  • Latince Adı Postnatal Depression
  • ICD F53

Gebelik dönemi kişinin hayatında fizyolojik, ruhsal ve sosyal değişimlerin yoğun olarak yaşandığı bir dönemdir. Bu değişimler anksiyete bozuklukları, depresyon, obsesif-kompulsif bozukluk gibi çeşitli ruhsal bozukluklara neden olabilmektedir. Gebelik ve doğum sonrası başlangıçlı majör depresif epizod yaklaşık 4 hafta sürmesi halinde doğum sonrası depresyon olarak tanımlanmaktadır.

Gebelik sonrasında oldukça sık görülmektedir. Bu durumun normal involüsyonel fenomenden (kilo kaybı, uykusuzluk vb.) ve doğum sonrasında %60-70 oranla rastlanan lohusalık (annelik) hüznünden ayırt edilebilmesi gerekir.

Lohusalık Hüznü; üzüntü, karamsarlık, mutsuzluk, zihin bulanıklığı, bitkinlik, endişeli hal, kolay ve sık ağlama, en yakınlarına sıkıca bağımlı olma gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Lohusalık hüznü dediğimiz bu durum genellikle en fazla 10 gün sürer ve belirtiler kendiliğinden, yakınların sosyal desteği ve ilgisiyle ortadan kalkmaktadır. Doğum Sonrası Depresyon adı verilen durum ise yaklaşık 4 hafta boyunca gözlenmektedir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Belirti ve Bulgular

Doğum sonrası depresyonun belirtileri klasik depresyondan farklı değildir. Belirtiler normal sayılan bir hüzün halinden, psikotik depresyona kadar giden bir gelişim gösterebilir ve doğumu takip eden bir yıl içinde, herhangi bir zaman diliminde ortaya çıkabilir.[2]

Belirtiler aşağıda listelenmiştir ve bu belirtilerin en az 4 hafta gözlenmesi gerekir:

  • Umutsuzluk, değersizlik, karamsarlık hisleri,
  • Sosyal izolasyon,
  • Devamlı ağlama,
  • Cinsel istekte azalma,
  • Dikkat eksikliği,
  • Kararsızlık,
  • İntihar düşünceleri,
  • İştahta azalma ya da artma ve buna bağlı kilo değişiklikleri,
  • Uyku düzeninde değişiklikler.

Bunların yanı sıra annenin hem kendisiyle hem de bebekle ilgilenemediğini düşünmesi üzerine yoğun bir suçluluk duygusu yaşanabilir. Bebeğe yabancılaşma söz konusu olabilir ve anne bebeğin kendisine ait olmadığı duygusunu hissedebilir. Anne, ailesine karşı sevgisizlik ve bebeğine karşı olumsuz duygular hissedebilir.

Doğum Sonrası Depresyona eşlik eden temel duygu genelde annenin kendini yetersiz hissetmesidir. Bu durumda kadın sadece çocuğunu değil, bir birey olarak kendisini de ihmal etmeye başlar. Bebeğe veya kendine zarar vermeye yönelik düşüncelere de kapılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Hastalıkla İlişkili Genler, Etken Faktörler ve Risk Faktörleri

Doğum Sonrası (Postpartum) Depresyonunun risk faktörleri şöyle sıralanabilir:[3]

  • Doğum ve sonrasında meydana gelen hormonal değişiklikler,
  • Planlanmamış gebelik,
  • Kadının ya da eşinin işsiz olması,
  • Sosyal desteğin yetersiz olması,
  • Bebeğin bakımı ile ilgili duyulan kaygılar,
  • Birden fazla doğum yapılmış olması (Bebeğin kardeşleri olması.),
  • Gebelik esnasında oluşan fizyolojik değişiklikler,
  • Evlilikle ilgili sorunlar.[4]

Tedaviler veya İdare Yöntemleri

Doğum Sonrası Depresyon genellikle doğumdan sonraki 2. ve 8. haftalar arasında başlar ve en az 2 hafta en çok 1 yıl kadar sürer. Tedavi görmeyenler ahstalar 3 ay ila 1 yıl arasında kendiliğinden düzelir. Kullanılan ilaçlar anne sütüne geçebileceği için çok mecbur kalınmadıkça emziren annelere çoğunlukla ilaç tavsiye edilmez. Ancak gerekli olduğu takdirde, anne sütüne geçtiği halde bebekte ciddi yan etkilere sebep olmayan bazı antidepresan ilaçlar kullanılabilmektedir.[5]

Tedavide öncelikli tercih edilen yöntem Bilişsel Davranışçı Psikoterapidir. Annenin yaşadığı depresif duygudurum, geçmiş ve anlık stres yükleri ile ilgili olduğundan bunların çözümlenmesi son derece önemlidir. Elektrokonvülsif terapi ve diğer nöromodülasyon yöntemleri de doğum sonrası depresyonun tedavisinde kullanılmaktadır.[5]

Görülme Sıklığı ve Dağılımı (Epidemiyoloji)

Doğum sonrası depresyonun sıklığı son derece yüksektir. Dünya çapında doğum sonrası depresyon hamilelik sırasında veya sonrasında kadınların %20'sini etkilemektedir. Türkiye'de yapılan bir çalışmada doğum sonrası depresyon oranı %28 olarak saptanmıştır.[6]

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Etimoloji

Latince "post" (Tr: "sonra"), ve "partum" (Tr: "doğurmak") kelimelerinin birleşimiyle "Postpartum Depression", yani Doğum Sonrası Depresyon ismi ortaya çıkmıştır.[7]

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 7
  • Tebrikler! 6
  • Umut Verici! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 2
  • İnanılmaz 2
  • Üzücü! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Sıkça Sorulan Sorular

Gebelik sonrası depresyon, doğum sonrası yaklaşık 4 hafta boyunca yaşanan ve genellikle umutsuzluk, sosyal izolasyon ve ağlama gibi belirtileri olan bir durumdur.

Belirtiler arasında umutsuzluk, değersizlik hissi, sosyal izolasyon, aşırı ağlama, dikkat eksikliği, uyku düzeninde değişiklikler ve yeme alışkanlıklarında değişiklikler bulunur.

Doğum sonrası depresyonun risk faktörleri arasında hormonal değişiklikler, planlanmamış gebelik, işsizlik, sosyal destek eksikliği ve birden fazla doğum yapma bulunmaktadır.

Doğum sonrası depresyonun tedavisi genellikle Bilişsel Davranışçı Psikoterapiyi içerir. İlaçlar, sadece zorunlu durumlarda ve bebeği ciddi yan etkilere maruz bırakmayacak şekilde kullanılır.

Doğum sonrası depresyon dünya genelinde hamilelik sırasında veya sonrasında kadınların 'sini etkiler. Türkiye'deki bir çalışmada bu oran ( olarak bulunmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2024 01:10:06 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14698

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
İmmünoloji
Carl Sagan
Tümör
Siyah
Saldırı
Antibiyotik
Astronot
Dağılım
Ornitoloji
Film
Basınç
İnsan Türü
Araç
Mit
Molekül
Müzik
Isı
Damar
Savaş
Obezite
Sinir Hücresi
Viral Enfeksiyon
Hukuk
Entomoloji
Adaptasyon
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Gökçeoğlu, et al. Doğum Sonrası Depresyon Nedir? Lohusalık Hüznünden Farkı Nedir?. (27 Mayıs 2023). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/14698
Gökçeoğlu, E., Alparslan, E. (2023, May 27). Doğum Sonrası Depresyon Nedir? Lohusalık Hüznünden Farkı Nedir?. Evrim Ağacı. Retrieved April 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/14698
E. Gökçeoğlu, et al. “Doğum Sonrası Depresyon Nedir? Lohusalık Hüznünden Farkı Nedir?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 27 May. 2023, https://evrimagaci.org/s/14698.
Gökçeoğlu, Emre. Alparslan, Eda. “Doğum Sonrası Depresyon Nedir? Lohusalık Hüznünden Farkı Nedir?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, May 27, 2023. https://evrimagaci.org/s/14698.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close