Psikopatlar Empati Yeteneğine Sahip; Ancak Kullanmayı "Tercih Etmiyor" Olabilirler!
Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
- İndir
- Dış Sitelerde Paylaş
Personality and Individual Differences dergisinde yayınlanan bir araştırma; psikopati, narsisizm ve Makyavelizm yani “karanlık üçlü” düzeyleri yüksek olan bireylerin empati yeteneklerinde herhangi bir bozukluk olmadığını ortaya çıkardı. Ancak bu bireyler, empati yeteneklerini kullanmaya meyilli değiller. Araştırmacılardan, İsveç’teki West Üniversitesi’nden Doç. Dr. Petri Kajonius şöyle belirtiyor:
Öyle görünüyor ki, aramızdaki ‘normal’ psikopatlarla ilgili çok fazla yanlış anlaşılma var. Bazen psikopatlar (karanlık üçlü özelliklerine sahip insanlar), empati kuramayan, duygusuz kişiler olarak nitelendirilirken, bazen bu konuda herhangi bir sorunları olmadığı ancak umursamadıkları düşünülüyor. Personelle uyumlu çalışması gereken insan kaynakları grubu örneğiyle verilerin bize ne söyleyeceğini öğrenmek istedik.
278 kişiyle yapılan çalışma gösterdi ki, karanlık kişilik özellikleri empati kurma niyetini olumsuz anlamda etkiliyor ancak empati kurma yeteneğiyle bir ilişkisi yok.
Karanlık Üçlü özellikleri ölçeğinde yüksek skor yapan kişiler, “Bazen, insanlar problem yaşadıklarında onlar adına kötü hissetmiyorum.” ve “Başka insanların şanssızlıkları beni pek fazla rahatsız etmiyor.” gibi ifadelere katılma eğilimi gösteriyorlar. Ancak katılımcılara, insanların farklı duygularını yansıtan fotoğrafların gösterildiği ve fotoğraftakilerin hangi duyguyu yaşadığı sorulan çok yönlü empati testi (İng: "Multifaceted Emphaty Test") ile karanlık üçlü özellikleri arasında ilişkisiz skorlar ortaya çıkıyordu. Kajonius, PsyPost’a yaptığı açıklamada şöyle söylüyor:
Sonuçlar çok kuvvetli bir biçimde gösteriyor ki, karanlık üçlü özelliklerine sahip insan kaynakları grubu empati yeteneğinden yoksun değil ancak empati kurmaya yatkınlıkları çok düşük düzeyde. Bir başka deyişle sıradan popülasyondaki (klinik vaka olmayan) psikopatlar, Makyavelistler ve narsistler diğer insanların duygularını pek önemsemiyor ancak empati yeteneğine sahipler. Bu sonuç, özellikle çalışma psikolojisinde gün geçtikçe daha çok kullanılmaya başlanan bir psikolojik ölçü olan karanlık üçlünün doğası hakkında bazı şeyleri aydınlatabilir.
Araştırmacılar ayrıca bilişsel yetenek ve empati yeteneği arasında olumlu bir ilişki buldular. Ancak her araştırma gibi bu araştırmanın da bazı sınırlamaları mevcut. Kajonius bu konuda şöyle söylüyor:
Bu sonuçlar bize klinik örnekler (psikopati veya narsisizm teşhisi koyulan kişiler) hakkında bilgi vermiyor. Bu kişiler, empati kurma isteğine sahip olmamak dışında, aynı zamanda empati yeteneğinden de yoksun olabilirler. Ayrıca bu araştırma kısmen küçük bir grupla yapılmış, katılımcıların beyanıyla ölçülen, dolayısıyla bazı sosyal istenirlik hatalarını barındırma ihtimali olan anket öğelerine bağlıdır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 25
- 10
- 5
- 4
- 3
- 3
- 3
- 2
- 2
- 1
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: PsyPost | Arşiv Bağlantısı
- P. J. Kajonius. (2020). Individuals With Dark Traits Have The Ability But Not The Disposition To Empathize. Personality and Individual Differences, sf: 109716. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:18:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8190
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in PsyPost. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.