Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

DNA, Veri Taşıma Kapasitesi Olan Milyonlarca Genetik Molekülden Sadece Biri Olabilir!

DNA, Veri Taşıma Kapasitesi Olan Milyonlarca Genetik Molekülden Sadece Biri Olabilir! Clean Eating Magazine
2 dakika
2,737
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Podcast
4:58
Anıl Şahinbaş
Seslendiren
14
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

DNA, Dünya'daki her türlü yaşamı tanımlayan, 4 adet veri kodlayan molekülden oluşan bir diziyi bünyesinde barındıran, burulmuş bir yapı iskelesidir. Ama DNA, biyolojik veriyi depolamak için var olan en iyi depo aracı mıdır? Ya bazı diğer amaçlar için, DNA'dan bile daha iyi biyolojik veri depoları varsa?

Journal of Chemical Information and Modeling dergisinde yayımlanan yeni bir makalede şöyle söyleniyor:

Kimyanın; farmakoloji, biyokimya ve yaşamın kökenlerini anlama çabalarına yönelik kısımlarında henüz araştırılmamış çok geniş alanları bulunuyor.

Araştırmacılar MOLGEN 5.0 isimli bir program kullanarak, veri depolamaya aday birçok molekülü tespit etmeyi başardılar. Öncelikle, nükleik asit benzeri bir bileşenin hangi yapı taşlarından oluşması gerektiğini tanımladılar. Bunun için, "bulanık" bir temel moleküler formül kullandılar. Ayrıca yapının da neye benzemesi gerektiğini tanımladılar: Bu bileşenleri okuyan bir diğer molekül, dizinin içeriğini veri olarak (örneğin DNA'da bu A, T, C, G, yani nükleobazlardır) algılayabilmelidir. Dahası, veri olarak tanımlanmış bu molekülü, yapı iskelesine bağlama noktalarını tanımlayabilmeli ve her bir molekülü birbirine bağlayarak daha büyük moleküller inşa edebilmelidir.

Tüm Reklamları Kapat

Sonrasında, Pipeline Pilot isimli bir diğer program kullanarak, aynı kimyasal formülleri kullanarak yeni yapılar inşa ettiler; böylece neleri gözden kaçırdıklarını tespit edebildiler. Son olaraksa, programların çıktılarını molekül veri tabanları ile kıyaslayarak, tasarladıkları moleküllerin halihazırda var olup olmadığına baktılar. Bir diğer bilgisayar programıyla da temel kimya yasalarının koyduğu kısıtları ihlal eden molekülleri elediler.

Aslında kimse bu molekülleri üretmedi. Makaleye göre bu çalışma, tüm nükleik asit benzeri moleküllerin uzayını listelemeye, saymaya ve tanımlamaya yönelik yapılan "ilk sistematik girişim".

Bilim insanları öncelikle RNA'ya benzer kimyasal formüle sahip olan ama farklı yapıya sahip olan basit molekülleri incelediler. RNA, DNA'nın tek şeritli kopyalarıdır ve protein üretimi için gereken bilgileri taşırlar. Bu noktadan yola çıkan araştırmacılar, giderek daha genel kimyasal formüllere ulaştılar ve genetik malzeme olarak kullanılabilecek kimyasal moleküllerin sayısına yönelik tam bir sayı çıkarmayı başardılar: Tam 1.160.990 farklı yapı! Araştırmanın yazarı ve Emory Üniversitesi baş kimyagerlerinden Jay Goodwin şöyle diyor:

Analog nükleositlerden yola çıkarak potansiyel ve alternatif genetik sistemler üzerinde çalışmak gerçekten heyecan verici. Bunlar, belki de farklı ortamlarda ortaya çıkmış ve evrimleşmiştir. Hatta bunların bir kısmı belki de Güneş Sistemi içindeki diğer gezegenlerde ve uydularda bulunuyor bile olabilir! Bu alternatif genetik sistemler, biyolojinin "merkezi dogma" konseptini yeni evrimsel yönlere doğru genişletebilir. Bu da, Dünya'da giderek zorlu hale gelen ortamlarda varlığı sürdürmeyi mümkün kılabilir.

Diğer olası genetik molekülleri bilmek, bilim insanlarının RNA ve DNA'nın kökenlerini ve bu moleküllerin Dünya'da neden bu şekilde olduklarını daha iyi anlamasını sağlayabilir. Ayrıca DNA-benzeri molekülleri biyolojik veri depoları olarak kullanmayı isteyen sentetik biyologlara da yardımcı olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Anlayacağınız, bu keşif oldukça heyecan verici. Harvard Tıp Fakültesi'nden genetik profesörü George Church şöyle diyor:

Bu makalede araştırmacılar, inanılmaz derecede detaylı bir analiz yapmayı başarmışlar. Böyle bir çalışma artık elimizin altında olduğu için, kimya komünitesinin burad belirlenen alternatif molekülleri üretmesi ve potansiyel kullanım alanlarını tespit etmeye başlaması fazla zaman almayacaktır.

Bir diğer deyişle, liste artık hazır. Bilim insanlarına düşen, bu listeye farklı noktalardan dahil olup, tespit edilen bu olası moleküllerin gerçek dünyada herhangi bir işe yarayıp yarayamayacağını tespit etmek.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
68
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 13
  • İnanılmaz 5
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Gizmodo | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 01:51:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8043

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. F. Mandelbaum, et al. DNA, Veri Taşıma Kapasitesi Olan Milyonlarca Genetik Molekülden Sadece Biri Olabilir!. (14 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8043
Mandelbaum, R. F., Bakırcı, Ç. M. (2019, November 14). DNA, Veri Taşıma Kapasitesi Olan Milyonlarca Genetik Molekülden Sadece Biri Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8043
R. F. Mandelbaum, et al. “DNA, Veri Taşıma Kapasitesi Olan Milyonlarca Genetik Molekülden Sadece Biri Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 14 Nov. 2019, https://evrimagaci.org/s/8043.
Mandelbaum, Ryan F.. Bakırcı, Çağrı Mert. “DNA, Veri Taşıma Kapasitesi Olan Milyonlarca Genetik Molekülden Sadece Biri Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 14, 2019. https://evrimagaci.org/s/8043.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close