Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Dinozorların Çiftleşme Gösterileri İçin Kuyruk Tüylerini Salladığı Tespit Edildi!

2 dakika
556
Dinozorların Çiftleşme Gösterileri İçin Kuyruk Tüylerini Salladığı Tespit Edildi! Schleich
Tüm Reklamları Kapat

Alberta Üniversitesi araştırmacılarından birinin fosilleşmiş dinozor kuyruk kemikleri araştırması çığır açan bir bulguya neden oldu: Bazı tüylü dinozorlar, neredeyse modern tavus kuşu ve hindiler gibi, kuyruk türlerini eşlerini çekmek için kullanıyordu.

Alberta Üniversitesi Paleontoloji Bölümü araştırmacısı Scott Persons bir kısmı 45 milyon yıllık zaman ve evrimle ayrılmış 4 farklı dinozor türünün kuyruk ucundaki olağandışı omurga birleşmesiyle başlayan fosil kanıtlarını takip etti. Persons, Oviraptor denilen bir grup dinozorun kuyruklarındaki son omurun birbirine kaynayarak tırtıklı, bıçak benzeri bir yapı oluşturduğunu söylüyor. 

"Bu yapıya pigostil denir. Modern hayvanlar arasında sadece kuşlarda bulunur."

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar ilk Oviraptor’lardan olan Similicaudipteryx fosillerinin kuyruk ucundaki birleşmiş kemiklerden tüyler çıktığını gösterdiğini söylüyor. Similicaudiptery uçan bir dinozor olarak bilinmiyordu ve Persons kuyruk tüylerinin tüylü bir kuyruk yelpazesi sallamaya yönelik evrim geçirdiğini iddia ediyor. Similicaudipteryx'i takip eden Oviraptor fosillerinde tüylere dair doğrudan fosil kanıtı bulunmadı, ama Persons hala tüylü kuyruğa sahip olduklarını gösteren güçlü kanıtlar olduğunu söylüyor.

Persons bu sonuca varıyor çünkü sonraki Oviraptor türleri de tüylü Similicaudiptery ile aynı kuyruk yapısına sahip, bu türlerin kuyrukları da aynı amaca, tüylü kuyruk yelpazeleri sallamaya, hizmet ediyor. Persons, Oviraptor kuyruk sallama hipotezinin kuyruğun hem kemik hem de kas yapısı tarafından desteklendiğini söylüyor.

Oviraptor’un kuyruğunun başlangıcındaki omurlar kısa ve sayıca çoktu, bu büyük esneklik gösterir. Modern sürüngen ve kuş kuyruğu diseksiyonlarına dayanarak, dinozor kuyruk kaslarının Persons yeniden yapılandırması Oviraptor’ların kuyruk tüylerini sallamak için gerekenlere sahip olduğunu gösterdi. Kuyruk boyunca geniş kaslar iniyordu ve omurgaya Oviraptor’un kuyruk tüylerini kuvvetli şekilde yanlara doğru veya yukarı aşağı sallamasını destekleyebilecek kadar noktada bağlantı noktaları vardı.

Oviraptor’lar ikonik et yiyen dinozor ailesinden büyük değişiklikler göstererek ayrılmış iki bacaklı dinozorlardı. Oviraptor’lar Kretase dönemi (dinozorların son çağı) boyunca Çin, Moğolistan ve Alberta’nın bölümlerini gezmiş bitki yiyicilerdi. Persons şöyle anlatıyor: 

Tüm Reklamları Kapat

"Bu zamana kadar birçok dinozor tüyleri uçuş ve soğuktan yalıtım amacıyla kullanıyordu. Bu Geç Kretase dinozorlarının tüyleriyle modern kuşların yapabildiği her şeyi yaptığını gösterir."

Tüylü kuyruk sallamaya ek olarak, Oviraptor’lar bir de kafalarında kemikten, çıkıntılı bir sorguca sahipti, Persons bu sorgucun da kur yapma gösterilerinde kullanılmış olabileceğini söylüyor. 

"Sorguçlu kafa ve tüylü kuyruk sallamalarıyla, Oviraptor’ların görsel teşhirciliğe meyilleri vardı."

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
  • University of Alberta. Dinosaur Shook Tail Feathers For Mating Show. (20 Temmuz 2018). Alındığı Tarih: 20 Temmuz 2018. Alındığı Yer: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:35:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3102

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. B. Berkol, et al. Dinozorların Çiftleşme Gösterileri İçin Kuyruk Tüylerini Salladığı Tespit Edildi!. (7 Aralık 2014). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3102
Berkol, C. B., Bakırcı, Ç. M. (2014, December 07). Dinozorların Çiftleşme Gösterileri İçin Kuyruk Tüylerini Salladığı Tespit Edildi!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/3102
C. B. Berkol, et al. “Dinozorların Çiftleşme Gösterileri İçin Kuyruk Tüylerini Salladığı Tespit Edildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Cem Batuhan Berkol, Evrim Ağacı, 07 Dec. 2014, https://evrimagaci.org/s/3102.
Berkol, Cem Batuhan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Dinozorların Çiftleşme Gösterileri İçin Kuyruk Tüylerini Salladığı Tespit Edildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Cem Batuhan Berkol. Evrim Ağacı, December 07, 2014. https://evrimagaci.org/s/3102.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close