Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dev Dişli Platypus (Ornitorenk) Keşfedildi!

Dev Dişli Platypus (Ornitorenk) Keşfedildi!
3 dakika
2,985
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ouennsland’daki ünlü Riversleigh World Heritage Alanında, dev etçil ornitorenklerden bir metre uzunluğunda (şimdiye kadar bulunanlar içinde en büyüğü), nesli tükenmiş bir ornitorenk bulundu. Yaşayan türlerin aksine, onunla birlikte çevresindeki göllerde yaşayan çok çeşitli hayvanları öldürme ve yeme işlevi gören dişleri vardı. 

Obdurodon tharalkooschild adı verilen yeni tür, henüz tarihlendirilmemiş ancak 5-15 milyon yaşında olduğu tahmin edilen bir katmanda bulunan bir dişten saptandı. Bu keşif, Columbia Universitesinde PhD adayı ve UNSW eski şeref öğrencisi Rebecca Pian ve UNSW Biyolojik Dünya ve Çevre Bilimleri Okulundan Prof. Mike Archer ve Doç. Suzanne Hand tarafından yapıldı ve araştırma Journal of Vertebrate Palaeontology dergisinde yayınlandı. Baş yazar Bayan Pian şöyle diyor:

Monotremler olarak bilinen tek açıklıklılar (platypuslar ve ekidnalar), memelilerin güney kıtalarındaki evrimsel yayılımından geriye kalan son türlerdir. Araştırması henüz tamamlanmamış olsa bile yeni bir ornitorenk türü bu, ilginç memelileri anlamada çok önemli bir yardımcıdır.

Dişlerinin büyüklüğüne bakarak soyu tükenmiş türlerin, modern ornitorenklerin iki katı büyüklüğünde olduğu tahmin edilmektedir. UNSW’den Doç. Dr. Hand, diğer ornitorenkler gibi bunun da çoğunlukla suda yaşayan bir memeli olduğunu ve milyonlarca yıl önce Riversleigh alanını kaplayan ormanlardaki tatlısu gölcüklerinin içinde ya da çevresinde yaşamış olabileceklerini söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Obdurodon tharalkooschild iyi gelişmiş dişleri olan çok iri bir ornitorenkti ve büyük ihtimalle kerevit ve diğer tatlısu kabuklularıyla besleniyordu. Diğer küçük omurgularla, kurbağalar, kaplumbağalar da besleniyordu.

Bu yeni türün ortaya çıkarılmasından önce, fosil kayıtları dünyada herhangi bir zamanda yalnızca tek bir türün yaşadığını ve ornitorenklerin ve diş boyutlarının zamanla küçüldüğünü düşündürüyordu.

Modern ornitorenklerin yetişkinlerinde diş yoktur, onun yerine ağzında nasırlaşmış kalınlaşmalar bulunur; bu nesli tükenmiş yeni ornitorenk türünün modernlerin atası olma olasılığı çok düşüktür. UNSW’den Prof. Archer şöyle diyor:

Bu yeni türün keşfi bizim için bir şoktu; çünkü bundan önce fosil kayıtları ornitorenklerin evrim ağacının oldukça doğrusal olduğunu düşündürüyordu. Şimdi görüyoruz ki bu ağaçta, bazıları dev boyutlara ulaşan, öngörülemeyen yan dallar vardı.

Güney Amerika’da 61 milyon yıl öncesine kadar dişli ornitorenkler, Monotrematum sudamericanum, vardı. Bulunan en eski ornitorenk fosili, Obdurodon insignis, küçük, dişli bir türdü ve Avustralya’da Simpson Çölü’nde, 26 milyon yıllık göl tortularında bulundu. 

Daha büyük bir tür, Obdurodon dicksoni, Riversleigh’de 15-19 milyon yıllık tortularda bulunmuştur ve kalıntılar bilinen tek fosil ornitorenk kafatasını içerir.

Tüm Reklamları Kapat

Obdurodon tharalkooschild Riversleigh’da çıkarılan ikinci ornitorenk türüdür. Obdurodon, Yunanca kalıcı (obdurate) diş’ten gelmektedir ve nesli tükenmiş dişli ornitorenk, dişsiz modern türlerden ayırt etmek için oluşturulmuş bir kelimedir. 

Tharalkooschild ornitorenkin kökeni ile ilgili olarak yöresel bir Avustralya yaratılış masalını kabul eder. Eski dönemlerde Tharalkoo kararlı genç bir dişi ördekmiş. Anne babası onu nehrin aşağılarına doğru yüzmemesi konusunda uyarırlarmış çünkü su sıçanı ona saldırabilirmiş. Scoffing anne babasına karşı gelmiş ve Bigoon tarafından kaçırılmış. Tharalkoo kaçıp ailesine geri döndüğünde diğer dişi ördekler kuluçkaya yapınca, o da aynısını yapmış. Ama onun yumurtasından yumuşacık kabarık ördek yavruları yerine, gagalı, arka ayakları perdeli, ördek gibi yumurtlayan, kürklü ve ön ayakları bir kemiricininkine benzeyen garip bir canavar çıkmış: ilk ornitorenk.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 2
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: EurekAlert | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2024 12:21:06 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1654

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Psikoloji
Aslan
Kuyruksuz Maymun
Yas
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Kök Hücre
Önyargı
Tehdit
Lazer
Süt
Ufo
Dilbilim
Yapay Zeka
Ateş
Balıklar
Oyun
Sinir
Mikrobiyoloji
Sahtebilim
Elektrik
Koaservat
Şüphecilik
Pediatri
Periyodik Tablo
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. o. V. Paleontology, et al. Dev Dişli Platypus (Ornitorenk) Keşfedildi!. (14 Kasım 2013). Alındığı Tarih: 24 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1654
Paleontology, S. o. V., Dursunkaya, B., Bakırcı, Ç. M. (2013, November 14). Dev Dişli Platypus (Ornitorenk) Keşfedildi!. Evrim Ağacı. Retrieved April 24, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1654
S. o. V. Paleontology, et al. “Dev Dişli Platypus (Ornitorenk) Keşfedildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Beril Dursunkaya, Evrim Ağacı, 14 Nov. 2013, https://evrimagaci.org/s/1654.
Paleontology, Society of Vertebrate. Dursunkaya, Beril. Bakırcı, Çağrı Mert. “Dev Dişli Platypus (Ornitorenk) Keşfedildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Beril Dursunkaya. Evrim Ağacı, November 14, 2013. https://evrimagaci.org/s/1654.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close