Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dinozorları Yok Eden Asteroit, Karınca-Mantar Ortaklığını Şekillendirmiş Olabilir!

4 dakika
306
Dinozorları Yok Eden Asteroit, Karınca-Mantar Ortaklığını Şekillendirmiş Olabilir! Science
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Sadece birkaç milimetre boyundaki dünyanın en maharetli bahçıvanları arasında yer alan Amerika kıtasının yaprak kesici karıncaları (İng: "leafcutter ants"), yaprak parçalarını kesip yuvalarına taşır ve bu taze yeşillikleri özenle baktıkları mantarlara sunar. Bu mantarlara kolonilerindeki özel iklim kontrollü odalarda gözü gibi bakan karıncalar, tıpkı insanların saman yiyememesi gibi yaprak yiyemezler; sadece yapraklar üzerinde yetişen mantarları yiyebilirler.

Günümüzde yüzlerce karınca türünün yemek için mantar yetiştirdiği biliniyor. Karıncaların evrimine dair yapılan araştırmalar, bu uyumun on milyonlarca yıl öncesine dayandığını gösteriyor. Araştırmacılar, Science dergisinde yayınladıkları çalışmada mantarların soy ağacını da işin içine katarak tabloyu daha net hale getirmeyi başardı. Bu çalışmada, araştırmacılar karınca ve mantar ortaklığının kökenini belirlerken şaşırtıcı bir faktöre de dikkat çektiler: 66 milyon yıl önce dinozorları yok eden asteroit Bu devasa çarpışmanın, karıncalar ile mantarlar arasındaki simbiyotik ilişkinin evriminde kilit bir rol oynadığı düşünülüyor.

Freiburg Üniversitesi'nde bir entomolog ve evrimsel biyolog olan ve çalışmaya katılmayan Peter Biedermann şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu gerçekten etkileyici proje, yıllarca süren saha çalışmaları ve genomik veriler üzerine inşa edildi.

Karıncaların yetiştirdiği mantar bahçelerinin ilk olarak tanımladığı 150 yıl önceden bu yana, entomologlar 247 karınca türünün bu bahçelerle ilgilendiğini ve hayattlarının için bu mantar mahsulüne bağlı olduklarını keşfettiler. Araştırmacılar, ortak bir atayı paylaşan karıncaların farklı mantar türlerini yetiştirecek şekilde farklı türlere evrimleştiğini düşünüyor. Ancak mantarların olarak bilinen soy ağaçları, karıncalar kadar iyi bilinmiyor. Smithsonian Enstitüsü'nde araştırmacı entomolog Ted Schultz, bu sorunu "karınca-mantar tarım dünyasındaki en belirgin problemlerden biri" olarak nitelendiriyor. Bu belirsizlik, karıncalar ve mantarlar arasındaji simbiyotik ilişkilerinin nasıl ve ne zaman başladığına dair tablonun eksik kalmasına neden oluyor.

Araştırmacıların karşılaştığı zorluklardan bir diğeri de mantarların genomlarını incelemek ve bunların ilişkilerini çözmek için yeterli mantarlara özgü DNA probuna sahip olmamalarıydı. Smithsonian Enstitüsü'nde araştırmacı entomolog Ted Schultz şöyle açıklıyor:

Bilim insanlarının, karınca tarafından yetiştirilmeyen mantarların serbest yaşayan akrabalarından yeterince örnek toplamakta zorlanmaları, araştırmaların yavaş ilerlemesine neden oldu.

Schultz ve ekibi, mantar genetik analizindeki son gelişmeleri kullanarak karıncaların yetiştirdiği 475 mantar türünün genomlarını derinlemesine incelemek için kolları sıvadı. Bu inceleme sonucunda 276 karınca türüne ait tamamlayıcı bir soy ağacı oluşturdular. Schultz, bu türlerin toplamda 30 yılı aşkın saha koleksiyonunu temsil ettiğini dile getiriyor. Ekip, filogenetik veriler ile karınca ve mantar fosil kayıtlarını karşılaştırarak her bir dalın yaşını tespit etti.

Bu tespit sonrasında mantar ve karıncaların soy ağaçlarını çıkarıp bu verileri karşılaştırdıklarında her iki soy ağacındaki tarihler arasında şaşırtıcı bir uyum olduğunu fark ettiler. Bu durum bitkiler ve onlarla beslenen hayvanlar için büyük bir yıkım anlamına gelirken yıkım anlamına gelirken bitkisel maddeleri parçalayan mantarlar için ise bir fırsat yarattı. Schultz, bu dönemde mantarların bol miktarda bulunmasının karıncalar için büyük bir avantaj sağladığını düşünüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu dönemde mantarları parçalayan türler adeta altın çağını yaşamış olmalı.

Araştırmacılar, karıncaların mantarlarla olan gevşek ilişkisini, bu dönemdeki mantar bolluğundan faydalanarak daha güçlü bir bağa dönüştürdüklerini öne sürüyorlar. Biedermann şunları söylüyor:

Bitkiler azalmışken mantarın bol olması, bu yetiştirmenin evrimleşmesine yol açmış olması oldukça mantıklı bir açıklama.

Schultz ise ekliyor:

Bu davranış, bu dönemde muhtemelen oldukça hızlı bir şekilde kendini göstermeye başladı.

Gerçekten de mantar filogenisi, bu yeniliğin felaketin ardından bir değil iki kez ortaya çıktığını gösteriyor. Çalışmaya katılmayan São Paulo Üniversitesi Zooloji Müzesi taksonomistlerinden sistematikçi Gabriela Camacho şunları söylüyor:

Bu karşılıklı ilişki düşündüğümüzden daha karmaşık.

27 milyon yıl önce ise tıpkı insanların temel tarım ürünlerini evcilleştirip yabani kökenlerinden uzaklaştırdığı gibi, İlk birkaç milyon yıl boyunca karıncalar vahşi doğada da bulunan mantar türlerine yöneldiler. Karıncaların ehlileştirdiği mantarlar arasında Leucoagaricus gongylophorus da bulunuyor. Bu tür, çoğu yaprak kesici karıncanın tercih ettiği, özelleşmiş ve yüksek besin değerine sahip meyve gövdeleri üreten bir mantar türü olarak öne çıkıyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Evcilleştirmenin başlangıcı, küresel soğuma dönemine denk geliyor. Güney Amerika'da kuraklıkların geniş çayır alanları oluşturduğu bu dönemde, daha kurak koşullara uyum sağlarken, muhtemelen mantarlarını da yeni habitatlara taşıdılar. Schultz bu durumu şöyle açıklıyor:

Bu durum, mantarların kendi gen havuzlarıyla olan bağını koparmasına ve tamamen karıncalara bağımlı hale gelmesine yol açtı.

Araştırma ekibi, bu mutualistik ilişkinin başlangıcının asteroit çarpmasıyla kesin olarak başladığını kanıtlayamasa da Camacho aynı örüntünün iki ayrı veri setinde de ortaya çıkmasının bu senaryoyu desteklediğini vurguluyor:

Bu anlatı, her iki grubun evrimini aynı ekolojik dalgalanma dönemlerine bağlıyor ve etkilerini bugün bile görebiliyoruz. Bu gerçekten harika bir hikaye.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/01/2025 21:53:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18772

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin, et al. Dinozorları Yok Eden Asteroit, Karınca-Mantar Ortaklığını Şekillendirmiş Olabilir!. (15 Ekim 2024). Alındığı Tarih: 20 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18772
Derin, U., Derin, U. (2024, October 15). Dinozorları Yok Eden Asteroit, Karınca-Mantar Ortaklığını Şekillendirmiş Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved January 20, 2025. from https://evrimagaci.org/s/18772
U. Derin, et al. “Dinozorları Yok Eden Asteroit, Karınca-Mantar Ortaklığını Şekillendirmiş Olabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 15 Oct. 2024, https://evrimagaci.org/s/18772.
Derin, Utku. Derin, Ufuk. “Dinozorları Yok Eden Asteroit, Karınca-Mantar Ortaklığını Şekillendirmiş Olabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, October 15, 2024. https://evrimagaci.org/s/18772.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close