Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kanatlarında Karınca Görüntüsü Olan Meyve Sineği Nasıl Evrimleşti?

2 dakika
20,029
Kanatlarında Karınca Görüntüsü Olan Meyve Sineği Nasıl Evrimleşti?
Tüm Reklamları Kapat

Goniurellia tridens türü meyve sineklerinin kanatlarında karıncalara benzeyen figürler bulunur. Karıncalar ile meyve sinekleri, genellikle ortak avcıları paylaşmaktadırlar. Bu avcıları sineğe yaklaştığı zaman, bu kanatları hızlı bir şekilde çırparak etrafında birçok karınca varmış gibi bir izlenim yaratmaktadır. Bu, avcıların kafasını karıştırır ve birkaç saniyeliğine de olsa meyve sineğine kaçma imkanı verir.

Şuna dikkat çekmek gerekiyor: Fotoğraftan da görebileceğiniz gibi bu benzerlik yüzeyseldir. Lekeler, bir karıncayı andırır. Bir karınca silüetinden öte pek bir benzerlik taşıdığı söylenemez. Hatta bazılarına göre söz konusu leke arılara ve örümceklere de oldukça benzemektedir. Bu, büyük oranda rastgele bir biçimde şekillendirilen vücut desenlerinden ne anlamlar çıkardığınıza bağlı olarak değişecektir.

Normalde meyve sineklerinin kanatlarında çeşitli lekeler görmek mümkündür. Bu lekelerin birçoğunun bir diğer hayvan ile benzerliği bulunmaz; sadece dekoratif ve kamuflaj amaçlıdır. Olasılıkla, bu karınca şekilli kanatlara sahip meyve sineklerinin atalarının da kanatlarındaki şekiller hiçbir şeye benzemiyordu. Bunu öngörmek zor değil, çünkü bilinen 5.000 civarındaki meyve sineği türünden sadece 36'sında bu kanat lekeleri karıncaları andıran şekilde evrimleşmiştir. Diğerlerinin çoğunun kanatları lekesiz ve şeffaftr veya var olan lekelerin herhangi bir benzerliği yoktur. Dolayısıyla lekeli kanatlılık, evrimsel süreç içerisinde sonradan edinilmiş bir özelliktir. 

Tüm Reklamları Kapat

Her meyve sineğini kanatları aynı düzeyde karıncaya benzemez! İnternette paylaşılan örnekler fazlasıyla benzeyenler arasından seçilmiştir.
Her meyve sineğini kanatları aynı düzeyde karıncaya benzemez! İnternette paylaşılan örnekler fazlasıyla benzeyenler arasından seçilmiştir.

Anlamsız da olsa lekeli kanatlara sahip olmak, lekesiz kanatlara nazaran kamuflaj açısından bir noktada avantaj sağlayabilir. Daha sonrasnda bu lekelerin şekillerini belirleyen genler üzerindeki seçilim baskısı, bu lekelerin nesiller içerisinde karıncalara daha fazla benzemesine neden olmuştur. Çünkü biliyoruz ki bu şekilde kanatlara sahip meyve sineklerinin avcılarından kurtulma şansı, sadece kamufle olmalarına yarayan anlamsız şekillere sahip olanlardan daha yüksektir.

Meyve sineklerinin kanat desenlerinde geniş bir çeşitlilik mevcuttur. Dolayısıyla spesifik şekillere benzeyenlerin Doğal Seçilim yoluyla seçilmesi ve evrimleşmesi çok olasıdır.
Meyve sineklerinin kanat desenlerinde geniş bir çeşitlilik mevcuttur. Dolayısıyla spesifik şekillere benzeyenlerin Doğal Seçilim yoluyla seçilmesi ve evrimleşmesi çok olasıdır.

Unutmamak gerekiyor bu sineklerin kanadında bulunan figürler içerisinde çok geniş bir çeşitlilik bulunmaktadır. Özellikle karıncaya daha fazla benzeyen lekeler, fotoğrafçıların dikkatini çekmekte ve sosyal medya aracılığıyla daha fazla yayılmaktadır. Bu benzerliğin çok daha yüzeysel olduğu bireyler pek dikkat çekmediği için, sanki bu sineklerin her birinin kanatlarında kusursuz birer karınca imgesi varmış gibi bir algı yaratılmaktadır. Bu, hatalıdır. 

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
24
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 29
  • Merak Uyandırıcı! 16
  • İnanılmaz 11
  • Muhteşem! 7
  • Bilim Budur! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Umut Verici! 3
  • Grrr... *@$# 2
  • Güldürdü 1
  • Korkutucu! 1
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 08/09/2024 21:44:15 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1621

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Foton
Covid-19
Antarktika
Komplo
Dalga Boyu
Solunum
Biyokimya
Uzay Görevleri
Astrofizik
Aslan
Viroloji
Patlama
Hastalık Yayılımı
Göğüs
Gün
Farmakoloji
Risk
Jeoloji
Abiyogenez
Duygu
Diş Hekimliği
Böcekler
Dünya
Özel Görelilik
Karar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Kanatlarında Karınca Görüntüsü Olan Meyve Sineği Nasıl Evrimleşti?. (5 Kasım 2013). Alındığı Tarih: 8 Eylül 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1621
Bakırcı, Ç. M. (2013, November 05). Kanatlarında Karınca Görüntüsü Olan Meyve Sineği Nasıl Evrimleşti?. Evrim Ağacı. Retrieved September 08, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1621
Ç. M. Bakırcı. “Kanatlarında Karınca Görüntüsü Olan Meyve Sineği Nasıl Evrimleşti?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 05 Nov. 2013, https://evrimagaci.org/s/1621.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Kanatlarında Karınca Görüntüsü Olan Meyve Sineği Nasıl Evrimleşti?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 05, 2013. https://evrimagaci.org/s/1621.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close