Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bir Süperbilgisayar, Karıncaların Güçlü Boyunlarının Biyomekaniğini Çözdü!

1 dakika
10,408
Bir Süperbilgisayar, Karıncaların Güçlü Boyunlarının Biyomekaniğini Çözdü!
Tüm Reklamları Kapat

Karıncalar küçüktür, ancak boyutlarına göre çok büyük şeyleri kaldırabilirler. Bunu herkes bilir, bu konuda bir süper kahraman bile mevcuttur. Ancak, bilim insanları hâlâ karıncaların boynunun nasıl bu kadar inanılmaz ağırlıkları kaldırabiliyor olduğunun gizemini ortaya çıkarmak için çalışıyor. Ohio Devlet Üniversitesi’nden bir araştırmacı ekibi 8300 çekirdekli bir işlemci gücüyle laboratuvar deneylerini birleştirerek bulmaya çalışıyor.

Araştırmacılar, biyomekanik sihrin oluştuğu yerin boyun olduğunu hâlihazırda biliyordu: hayvanın güçlü dış iskeleti ile göğüs kafesini birbirine bağlayan yumuşak doku. Boyun bu yüzden karınca ağzında ne taşırsa o ağırlığı desteklemek durumundadır. Boynun bunu nasıl yapabildiğini ortaya çıkarmak, bilim insanlarının bu eklemin yapısal bileşenlerini ayırarak incelemesini gerektirdi. 

Karıncaların X ışınları ile enine kesit görüntüleri (microCT), gerçeği gibi hareket edecek olan geometrileri ve etkileri kesin olarak yeniden yaratacak üç boyutlu örnekler oluşturmak için kullanıldı. Bu örnek 6,5 milyondan fazla ögeden oluşuyordu; bu yüzden ekip, simülasyonu çalıştırmak için büyük işlem gücüne ihtiyaç duydu. Bunun üzerine araştırma takımı, zor hesapları yapabilen 8300 Xeon işlemci çekirdeği bulunan bir süper bilgisayar olan Oakley Cluster’a yöneldi. Bilgisayar simülasyonunun sonuçları, dikkatlice ölçümlenmiş yer çekimsel yük altında merkezkaç etkisinde bulunan gerçek karıncalar incelenerek onaylandı. 

Tüm Reklamları Kapat

Simülasyon, boyun eklem yapısının şaşkınlık verici derecede güçlü olduğunu, karıncanın 5000 katına kadar yükü, “eklem düzken” taşıyabilir olduğunu gösterdi. Eğer kafa yana dönmüşse, taşıma kapasitesi düşüyor (yumuşak boyun eklemi resimdeki mor kısım ile gösteriliyor).

Dış iskelet ile yumuşak boyun eklemi arasındaki yapı, araştırmacıların daha sağlam robotlar geliştirmekte kullanılabileceklerine inandığı çok etkili biyomekanik bir makine gibi. Makinelerin birleşme kısımları genellikle tasarımı en zor olan ve en önce devre dışı kalan kısımdır. Konu daha iyi robotlar yapmaksa, doğadan biraz ilham almakta utanılacak bir şey yok. 

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 27
  • Muhteşem! 8
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Bilim Budur! 3
  • Umut Verici! 3
  • İnanılmaz 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Geek | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 00:00:44 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2486

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Withwam, et al. Bir Süperbilgisayar, Karıncaların Güçlü Boyunlarının Biyomekaniğini Çözdü!. (11 Temmuz 2014). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2486
Withwam, R., Kayadelen, Ö., Bakırcı, Ç. M. (2014, July 11). Bir Süperbilgisayar, Karıncaların Güçlü Boyunlarının Biyomekaniğini Çözdü!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/2486
R. Withwam, et al. “Bir Süperbilgisayar, Karıncaların Güçlü Boyunlarının Biyomekaniğini Çözdü!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Övgü Kayadelen, Evrim Ağacı, 11 Jul. 2014, https://evrimagaci.org/s/2486.
Withwam, Ryan. Kayadelen, Övgü. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bir Süperbilgisayar, Karıncaların Güçlü Boyunlarının Biyomekaniğini Çözdü!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Övgü Kayadelen. Evrim Ağacı, July 11, 2014. https://evrimagaci.org/s/2486.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close