Depresyona Karşı Bir Çözüm: Sosyalleşme!
Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Massachusetts Genel Hastanesi'nden (MGH) araştırmacıların yaptığı bir çalışmada, yetişkinlerde depresyonu önlemek için bir dizi değiştirilebilir faktör belirlendi. Çalışmayı yapan ekip, sosyal bağlantıda bulunmayı, depresyon için en güçlü koruyucu olarak saptadı. Televizyon izleme ve gündüz saatlerinde uyumak gibi birtakım hareketsiz faaliyetlerin tekrarlanmasınınsa depresyon riskini arttıracağını öne sürdü.
Araştırmanın başyazarı ve Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulunda görevli Psikiyatrist Dr. Karmel Choi ise depresyonun dünya çapında en yaygın engellilik biçimi olduğunu vurguladı.
Depresyon dünya çapında görülen en yaygın engellilik hali ancak şimdiye kadar araştırmacılar, genellikle sadece bir veya iki alanda ve yalnızca bir avuç risk ya da koruyucu faktöre odaklandılar.
İlaveten, gerçekleştirdikleri çalışmanın depresyon riskini etkileyebilecek değişkenleri en kapsamlı biçimde tespit ettiğini vurguladı.
Depresyon risklerini ayrıntılı olarak belirleyebilmek için ise çalışmada iki aşamalı yaklaşım benimsendi. İlk aşama; sosyal etkileşim de dahil olmak üzere depresyon geliştirme riskiyle ilişkilendirilebilecek çok çeşitli faktörleri sistematik olarak taramak oldu. Bunun için de Birleşik Krallık’ta bulunan ve yüz binden fazla yetişkin verisinin yer aldığı bir veri tabanından faydalanıldı. Bu aşamada medya kullanımı, uyku düzenleri, diyet, fiziksel aktivite ve çevresel etkileşimler bağlamında bir inceleme gerçekleştirildi. İkinci aşamadaysa özel ve tanımlı bir teknik kullanılarak hangi nedenlerin depresyon riskiyle bir ilişkisi olabileceği araştırıldı. Bu araştırma için Mendelian randomizasyon (MR) adlı bir teknik uyguladı.
Bu iki aşamalı yaklaşım, araştırmacıların faktör alanını daraltarak depresyonla ilişkili değişkenleri tespit etmesini sağladı. Araştırmacı Jordan Smoller’in ifadesiyle:
Bu faktörlerin en önemlisi, başkalarına güvenme sıklığı ve aynı zamanda aile ve arkadaşlara yapılan ziyaretlerdi. Bunların tümü sosyal bağlantı ve sosyal uyumun önemli koruyucu etkisinin altını çizdi.
Araştırmanın vurucu sonucu ise, genetik olarak depresyona yatkın bireylerin dahi sosyalleşme ile birlikte depresyona yakalanma ihtimallerinin düştüğü oldu.
Öte yandan, depresyon riskiyle ilişkili faktörler arasında televizyon izlemek için harcanan süre de vardı. Ancak yazarlar bu riskin haberlere maruz kalmadan mı, yoksa sadece televizyon önünde geçirilen zamandan mı kaynaklandığını bulmak için ek araştırmaların gerekli olduğu sonucuna vardı. İlaveten benzer biçimde multivitamin kullanımı, gün içi uyuması gibi faktörlerin de depresyon ile ilişkisi için yeni araştırmalara gerek olduğu tespit edildi.
Son kertede bu çalışma, çok çeşitli faktörleri değerlendirmek ve depresyonun önlenmesi ve bu doğrultuda yeni yaklaşımlar geliştirmek için gerçekleştirildi. Araştırmacı Smoller ise çalışmanın önemini şu sözlerle ifade etti:
Depresyon, bireylere, ailelere ve topluma çok büyük zararlar getiriyor, ancak yine de onu nasıl önleyeceğimiz konusunda çok az şey biliyoruz. Biz ise birkaç yıl önce mevcut olmayan geniş ölçekli, veriye dayalı bir yaklaşımla bu geniş halk sağlığı sorununu ele almanın artık mümkün olduğunu gösterdik. Bu çalışmanın, konu hakkında daha fazla çabayı motive edeceğini umuyoruz.
Not: Çalışma içerisinde bazı tekniklerden ve buradan hareketle bu teknikleri tanımlayan terimlerden bahis edilmektedir. Bu terimler ve tekniklerin isimleri ise yazının bütünlüğü ve akıcılığının bozulmaması için çıkarılmıştır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 15
- 7
- 3
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
- K. W. Choi, et al. (2020). An Exposure-Wide And Mendelian Randomization Approach To Identifying Modifiable Factors For The Prevention Of Depression. American Journal of Psychiatry. doi: 10.1176/appi.ajp.2020.19111158. | Arşiv Bağlantısı
- K. W. Choi, et al. Social Connection Is The Strongest Protective Factor For Depression. (16 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 16 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 18:28:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9164
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Science Daily. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.