Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Değnek Çekirgeleri Evrimin Öngörülebilirliğini Bir Kez Daha Kanıtlıyor!

2 dakika
677
Değnek Çekirgeleri Evrimin Öngörülebilirliğini Bir Kez Daha Kanıtlıyor! LiveScience
Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları, değnek çekirgelerinin tekrar tekrar aynı tuhaf vücut yapılarına sahip olacak şekilde evrimleştiğini keşfetti. Bu evrimsel geçmiş, araştırmacıların bu canlıların gelecekteki gelişimlerini tahmin etmesine olanak sağladı.

Araştırmacılar, PNAS dergisinde yayınladıkları çalışmada, 20 farklı vücut tipi bulduklarını belirtiyor. Bu vücut tipleri arasında, ıstakoz benzeri özelliklere sahip "ağaç ıstakozları" bir ağaca karışarak kamufle olan "kabuk sarıcılar" ve devasa çene veya mandibulalara sahip "büyük başlı çubuklar" yer alıyor.

Dünyanın dört bir yanındaki farklı bölgelerde aynı vücut tiplerinin tekrar tekrar ortaya çıkmasının nedeni ise birçok değnek çekirgesi soyunun benzer habitatları kolonize etmesi ve hayatta kalmak için benzer özelliklere ihtiyaç duymasıdır. Bu benzerlikler, araştırmacıların değnek çekirgelerinin evrimini, bu canlılar birbirlerinden on milyonlarca yıl boyunca bağımsız olarak evrimleşmiş olsa bile tahmin etmelerine olanak sağlıyor. İsviçre'deki Lozan Üniversitesi'nde değnek çekirgesi evrimi üzerine çalışan doktora sonrası araştırmacı Romain Boisseau şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Burada gördüğümüz şey tam anlamıyla evrimin öngörülebilirliği. Eğer benzer bir soy çok benzer bir ortamı istila ederse, evrimin o soyu nereye götüreceğini tahmin etmeniz mümkün hâle geliyor.

Daha önceki araştırmalar, değnek çekirgelerinde birkaç yakınsak evrim örneğini vurgulamıştı. Örneğin, Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayımlanan 2008 tarihli bir çalışma bir zamanlar soyu tükenmiş olduğu düşünülen Avustralya'nın Lord Howe Adası değnek çekirgelerinin (Dryococelus australis), Yeni Gine'nin dikenli şeytan değnek çekirgeleriyle (Eurycantha) birbirlerinden bağımsız olarak aynı "ağaç ıstakozu" formu gösterecek şekilde evrimleştiğini ortaya koymuştu.

Ancak Boisseau, şimdiye kadar kimsenin farklı değnek çekirgesi soyları arasında geniş çaplı bir yakınsak evrim çalışması yapmadığını belirtti. Araştırma ekibi, bu evrimsel sürecin ne kadar yaygın olduğunu anlamak için 212 türe ait 1359 değnek çekirgesinin özelliklerini ölçerek karşılaştırdı.

Sonuçlar, toplamda 21 farklı vücut planından 20’sinin farklı bölgelerde en az iki kez evrimleştiğini ve genel değnek benzeri bir görünümün bağımsız olarak en az 10 kez ortaya çıktığını gösterdi. Boisseau sonuçları şöyle yorumluyor:

Dünyanın tüm bu bölgelerinde birçok farklı vücut formu bağımsız olarak tekrar tekrar evrimleşmiş gibi görünüyor.

Boisseau, değnek çekirgelerinin avcılardan korunmak için kamuflajı ana savunma mekanizması olarak kullandığını ve bu nedenle avcıların ve habitatın benzer olduğu durumlarda hayatta kalmak için aynı tür kamuflajın gerektiğini belirtti. Bu da habitatın, vücut planlarının evriminde önemli bir faktör olduğunu gösteriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ekip ayrıca farklı değnek çekirgelerinin genetik olarak ne kadar yakın akraba olduğunu da inceledi: Aynı vücut planına sahip değnek çekirgeleri, görünüşte tamamen farklı olsa bile, ortak bir atayı paylaşıyordu. Başka bir deyişle, değnek çekirgeleri birbirlerinden ayrılmalarına rağmen benzer evrimsel yolaklarda ilerliyordu. Boisseau bu durumu şöyle açıklıyor:

Genetik olarak daha benzer oldukları için temelde aynı evrimsel yörüngeyi izliyorlar. Bu, muhtemelen aynı genlerin ya da benzer mekanizmaların, bu yakın akraba türlerde tekrar tekrar işlemesinden kaynaklanıyor.

Boisseau ve meslektaşları, son olarak ileride yakınsak evrimi moleküler düzeyde neyin yönlendirdiğini öğrenmek için değnek çekirgelerinin genetik yapısını daha yakından inceleme planlarının olduğunu da vurguluyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/01/2025 17:43:02 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19390

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Örümcek
Metal
Venüs
Yas
Evrimsel Tarih
Lazer
Odontoloji
Elektrokimya
Eşcinsellik
Karanlık Madde
Hastalık Kontrolü
Sağlık Bilimleri
Kültür
Maskeler
Doktor
Teknoloji
Bilim Tarihi
Anne
Kalori
Yaşamın Başlangıcı
Makroevrim
Uçma
Patlama
Orman
Homeostasis
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin, et al. Değnek Çekirgeleri Evrimin Öngörülebilirliğini Bir Kez Daha Kanıtlıyor!. (25 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 2 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19390
Derin, U., Derin, U. (2024, December 25). Değnek Çekirgeleri Evrimin Öngörülebilirliğini Bir Kez Daha Kanıtlıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved January 02, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19390
U. Derin, et al. “Değnek Çekirgeleri Evrimin Öngörülebilirliğini Bir Kez Daha Kanıtlıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 25 Dec. 2024, https://evrimagaci.org/s/19390.
Derin, Utku. Derin, Ufuk. “Değnek Çekirgeleri Evrimin Öngörülebilirliğini Bir Kez Daha Kanıtlıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, December 25, 2024. https://evrimagaci.org/s/19390.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close