Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Darwin'in Laneti: Akraba Evliliği, Darwin'in Soy Hattını Nasıl Etkiledi?

4 dakika
6,507
Darwin'in Laneti: Akraba Evliliği, Darwin'in Soy Hattını Nasıl Etkiledi?
Tüm Reklamları Kapat

Charles Darwin, en sağlam bitkileri elde etmek için farklı soyların çaprazlanmasının gerektiğini, bitkileri akrabalarıyla çiftleştirmenin veya kendi kendisiyle döllenmenin genellikle hastalıklı bireyler üretme riski taşıdığını yazmıştır. Buradan yola çıkan Darwin, biyolojik anlamda akraba evliliklerinin (dolayısıyla ensestin) tehlikesini savunmuştur.

Ne yazık ki Darwin, biyolojik olarak gördüğü problemi kendi hayatına uygulamakta zorluk çekmiş ve küçük yaşta aşık olduğu birinci derece kuzeni Emma Wedgwood ile evlenerek, akraba evliliğinin risklerini birinci elden deneyimlemek zorunda kalmıştır: Emma ile Charles'ın 10 çocuğundan sadece 7'si 10 yaşının üzerini görebilmiştir. Hayatta kalanlar 7 çocuğun 3'ününse kısır olduğundan şüphelenilmektedir.

Ohio State Üniversitesi'nde evrim profesörü Tim Berra öncülüğünde yapılan ve BioScience dergisinde yayınlanan bir araştırma, üç çocuğunun ölmesinin ve diğer üçünün çocuğu olmamasının nedeninin, onların bir şekilde doğuştan genetik bozukluk ile dünyaya gelmeleri olduğunu öne sürüyor.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Charles Darwin ve Emma Wedgwood soyağacı
Charles Darwin ve Emma Wedgwood soyağacı
The Mathematical Gazette

Bunu yapabilmek için bilim insanları, dört kuşak boyunca Darwin ve Wedgwood ailelerinin soyağacını takip ettiler. Darwin'in annesi ile büyükbabası da Wedgwood ailesindendi ve annesinin ebeveynleri üçüncü kuzenlerdi. Araştırmacılar bu verileri özel bir bilgisayar programında hesaplamalar yapmak için kullandılar ve "aile içi üreme katsayısı" denen sayıyı, yani bir bireyin akrabalar arasındaki evliliklerden kaynaklanan bir genin iki özdeş kopyasını alma olasılığını belirlediler.

Analiz, Charles Darwin'in çocukları ve Darwin/Wedgwood ailelerindeki diğer çocuklar için çocuk ölüm oranı ile akrabalı yetiştirme katsayısı arasında pozitif bir ilişki olduğunu gösterdi ve bu da kanla akraba ebeveynlerden gelen zararlı genetik özelliklerin eşleşmesinin yavruların sağlığını etkilemiş olabileceğini düşündürdü.

Araştırmacılar, Darwin-Wedgwood hanedanlığının dört kuşağı arasında, aralarında bir dizi akraba evliliği bulunan 25 ailenin izini sürdüler. Ailelerin, 21'i 10 yaşından önce ölen toplamda 176 çocuğu vardı. Daha sonra verileri, nesiller boyunca gen akışını belgeleyen ve bu aileler için akrabalı yetiştirme katsayısını hesaplayan bir bilgisayar programına girdiler. Ortaya çıkan sayı, bir bireyin genetik kodunda, ebeveynlerinin ortak atalarının bir sonucu olarak, soy yoluyla özdeş iki geni alma olasılığını temsil ediyordu.

Darwin'in çocuklarının akrabalı yetiştirme katsayısı 0,0630'du, yani belirli bir genin özdeş kopyalarının her bir ebeveynden gelme olasılığı yüzde 6,3'tü. Bu rakam, birinci kuzen evliliklerinin yavrularının aynı genetik etkiyi deneyimleme olasılığı olan %6,25'lik ihtimalle hemen hemen aynıdır. Hem anne hem de babanın zararlı bir aleli varsa yavruların bu zararlı alellerin her ikisini de alma şansı %6'dır. Eğer bu gen havuzunda zararlı çekinik aleller varsa, yavru zararlı alellerden iki kopya alacak, bu da zararlı genin ifadesine izin verecektir. Oysa zararlı çekinik alelden bir kopya, gen ifadesine izin vermeyecektir. Tim Berra, istatistiksel olarak bu sayının ilk kuzenlerin çocuklarında doğuştan bir kusur geliştirme olasılığının kabaca %2'ye dönüştüğüne işaret ediyor.

Tüm Reklamları Kapat

Darwin ve Wedgwood ailelerinin soyağacı
Darwin ve Wedgwood ailelerinin soyağacı
BioScience

Ailesinin sağlığı Charles Darwin'i endişelendiriyordu, çünkü çocukları çoğu zaman hasta görünüyorlardı. Darwin’in 10 yaşından önce veya 10 yaşında ölen üç çocuğu vardı. Bunlardan ikisinin ölüm nedenini biliyoruz. Özellikle ilk kızı Anne Elizabeth'in ("Annie") 10 yaşında tüberkülozdan ölmesinden sonra Charles Darwin, akraba evliliğinin kendi ailesi üzerindeki etkileri konusunda endişelenmeye başlamıştı.

Çocuklarından üçüncüsü olan Mary Eleanor da sadece 23 gün yaşayabildi. Mary Eleanor'un ölüm nedeni bilinmiyordu; ancak üst üste aldığı bu darbeler, Darwin için oldukça yıkıcı olmuştu. Darwin'in 10. ve son çocuğu olan Charles Waring de kızıl nedeniyle 18 aylıkken öldü. Akraba evliliğinin enfeksiyona yatkınlık için bir risk faktörü olduğunu biliyoruz.

Ama Darwin'in çocuklarının hepsi genetik olarak sorunlu değildi. Oğullarından üçü önde gelen bilim insanlarıydı. Kraliyet Cemiyeti üyesi seçildiler ve Kraliçe Victoria tarafından şövalye ilan edildiler.

Charles Darwin, soy içi üreme üzerindeki deneylerini Downe'daki serasında yaptı ve çapraz döllenmenin (başka soylarla çiftleşmenin), kendi kendine döllenmeden çok daha üstün olduğunu gösterdi. Araştırmanın baş yazarı Berra, şöyle diyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Aile içi üreme depresyonu kavramını geliştiren Darwin’di. Darwin, insan genlerini bilmiyordu; ama o kadar iyi bir bilim insanıydı ki bitkilerdeki bulgusunu kendi ailesine bağlamada zamanının ötesinde bir başarı sergilemiştir. Bu gözlem gücü sayesinde, kendi evliliği ve çocuklarının sağlığı hakkında merak edecek kadar bilgiye sahipti.

Berra, Darwin'in hayatta kalan 7 çocuğundan 3'ünde olduğu düşünülen kısırlığın bir sır olarak kalacağını söylüyor. Ancak nüfus araştırmaları, istatistiksel olarak akraba evliliklerinden doğan çocukların kısırlık açısından daha yüksek risk altında olduğunu gösteriyor. Berra, Darwin’in çocukların kısır olmasının kesin nedeninin akraba evliliği olduğunu söylemek için henüz yeterli veri olmadığını, ancak kuzen evliliğinin kısırlığa neden olduğunun günümüzde yapılan bilimsel çalışmalarda gözlendiğini belirtiyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
43
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 40
  • Merak Uyandırıcı! 14
  • İnanılmaz 12
  • Muhteşem! 10
  • Bilim Budur! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • İğrenç! 3
  • Güldürdü 2
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ T. M. Berra, et al. (2010). Was The Darwin/Wedgwood Dynasty Adversely Affected By Consanguinity?. BioScience, sf: 376-383. doi: 10.1525/bio.2010.60.5.7. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/12/2024 20:32:06 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10879

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Entropi
Beslenme Bilimi
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Evrimsel Tarih
Fare
Deprem
Aşırı
Yanlış
Aile
Dilbilim
Sanat
Sağlık Bilimleri
Hastalık Kontrolü
Santigrat Derece
Manyetik Alan
Yeni Doğan
Çevre
Spor
Kamuflaj
Küresel Isınma
Şiddet
Tarih
Yayılım
Nörobilim
İstatistik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ö. Uysal, et al. Darwin'in Laneti: Akraba Evliliği, Darwin'in Soy Hattını Nasıl Etkiledi?. (22 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 30 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10879
Uysal, Ö., Bakırcı, Ç. M. (2021, August 22). Darwin'in Laneti: Akraba Evliliği, Darwin'in Soy Hattını Nasıl Etkiledi?. Evrim Ağacı. Retrieved December 30, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10879
Ö. Uysal, et al. “Darwin'in Laneti: Akraba Evliliği, Darwin'in Soy Hattını Nasıl Etkiledi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 22 Aug. 2021, https://evrimagaci.org/s/10879.
Uysal, Özgem. Bakırcı, Çağrı Mert. “Darwin'in Laneti: Akraba Evliliği, Darwin'in Soy Hattını Nasıl Etkiledi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, August 22, 2021. https://evrimagaci.org/s/10879.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close