Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

COVID-19'a İkinci Defa Yakalanan İlk Hasta Tespit Edilmiş Olabilir!

3 dakika
10,202
COVID-19'a İkinci Defa Yakalanan İlk Hasta Tespit Edilmiş Olabilir!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Hong Kong Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Departmanı'ndan araştırmacılar, COVID-19'a ikinci defa yakalanan 33 yaşındaki bir hasta tespit etmiş olabileceklerini duyurdular. Bu, COVID-19'a yönelik bağışıklık süresi konusunda öngörülerimizi sağlamlaştıracak bir bulgu olabilir. Çünkü her ne kadar hastalığı atlatanlarda SARS-CoV-2 virüsüne karşı antikor üretildiği biliniyor olsa da, aynı zamanda hem SARS-CoV-2 için, hem de bu virüsün yakın kuzenlerinde bu antikorların zaman içinde yok olmaya başladığı da biliniyor. Bu yok olmanın hızı ve süresi, hastalığı bir kez atlatanların virüse tekrar ne zaman yakalanabileceğini doğrudan etkiliyor.

Bugüne kadar birden fazla defa yeniden enfeksiyon iddiasında bulunulmuş olsa da, birçok durumda ikinci enfeksiyonların yeni bir virüs bulaşma olayı olduğu ispatlanamamıştı ve daha ziyade, ilk bulaşmanın tedavisinin tamamen etkili olamamasından dolayı aynı bulaşmanın nüksetmesi olduğu düşünülmekteydi. Benzer şekilde, RNA virüslerinin solunum salgıları arasında 3 aya kadar saklanabildiği ve dolayısıyla virüsün etkilerinin dalgalar halinde, sanki tekrar tekrar enfekte olunuyormuş gibi yaşanabildiği bilinmektedir.

Yeni keşfedilen vakada ise, ilk bulaşma ile ikinci bulaşmaya neden olan virüs soy hatları arasında 24 nükleotitlik bir genetik fark olduğu, dolayısıyla ikinci bulaşmanın yeni bir soy hattından kaynaklandığı tespit edildi. Ayrıca iki viral soy hattında 9 proteinin farklı olduğu ve ORF8 proteininde görülen 58 aminoasitlik bir silinmenin sadece ilk virüs soy hattında bulunduğu gösterildi. Bunlar, iki bulaş arasında fark olduğunu gösteren güçlü işaretler olarak değerlendiriliyor.

Tüm Reklamları Kapat

33 yaşında bir IT çalışanı olan hasta, salgına, teşhisinin RT-PCR ile konulduğu 24 Mart 2020'den birkaç gün önce yakalandı ve 29 Mart'ta hastalığı atlatmayı başardı (üst üste 2 negatif test ile teyit edildi). Kişi, bundan 4.5 ay kadar sonra İspanya'ya seyahati etti ve 15 Ağustos 2020'deki dönüşü sırasında Hong Kong Havaalanı'nda yapılan testte hastalığa ikinci defa yakalandığı anlaşıldı. Eğer bu durum akran denetiminden geçerek doğrulanırsa, SARS-CoV-2 virüsünün SARS-CoV-1 veya MERS-CoV virüslerinin aksine, daha ziyade HKU1 gibi daha uzak kuzenlerine benzer bir şekilde, küresel insan popülasyonu içerisinde kalıcı olabileceği anlaşılmış olacak. Yale Üniversitesi'nden virolog Prof. Dr. Akiko Iwasaki şöyle diyor:

Eğer yeniden enfeksiyon mümkünse, doğal enfeksiyon yoluyla olan sürü bağışıklığı aracılığıyla SARS-CoV-2'nin yok edilmesi pek mümkün değildir. Bu durumda, sürü bağışıklığına erişmenin tek güvenli ve etkili yolu aşılar olacaktır.

Bu durum, illa bir panik havasına girilmesi için yeterli bir gerekçe değil. Çünkü zaten savunma sisteminin bu şekilde çalıştığını başından beri biliyorduk. Tek bilinmeyen, SARS-CoV-2'ye karşı kazanılan direncin ne kadar sürdüğü ile ilgiliydi; bu bulgu, bu konudaki şüphelerimizi netleştirme potansiyeline sahip.

Örneğin, pozitif bir gelişme olarak hasta, ilk enfeksiyonda semptom göstermiş olsa da, ikinci enfeksiyonda hiçbir semptom göstermedi (asemptomatik olarak geçirdi). Bireyin ikinci hastalığının başında ölçülebilir düzeyde antikoru bulunmazken, ikinci yakalanışının seyri boyunca antikorlar artış gösterdi ve ölçülebilir düzeye ulaştı.

Bu da, immünoloji açısından çok mantıklı: İlk enfeksiyonda savunma sistemimiz virüsü tanıyor, ikincisinde ise aynı (veya benzer) virüse şiddetli bir tepki gösteriyor. Ancak eğer iki bulaş arasında geçen sürede antikorlar azaldıysa, bu ikinci tepki enfeksiyonu önlemek için yeterli şiddette olmayabiliyor (fakat yine de semptomatik yerine asemptomatik bir hastalık geçiriliyor). St. Andews Üniversitesi enfeksiyon uzmanlarından Dr. Müge Çevik, şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu sonuç çok şaşırtıcı değil ve hatta ikinci episodun asemptomatik olması umut verici. İlk episoda göre sönümlenmiş bir tepki, tam da savunmanın geliştiği durumlarda beklediğimiz bir şey. Şunu vurgulamakta fayda var: Bu bulgu, aşı tepkisinin olası süresi hakkında bize herhangi bir bilgi vermiyor.

Uzmanlar, bir basın bildirisi olarak yayınlanan sonuçlar, akademik bir dergide yayınlanana kadar temkinli olmak konusunda uyarıyorlar. Columbia Üniversitesi'nden Dr. Angela Rasmussen şöyle diyor:

Görünen o ki her iki enfeksiyona ait genomları dizileyip, farklı virüsler tespit etmişler. Bu, yeniden enfeksiyona işaret ediyor ve oldukça ikna edici bir bulgu. Ama eğer verilerini paylaşmış olsalardı daha ikna edici olurdu. Sadece bildirinin kısımlarına ve parçalarına bakarak kalitesini anlamak çok zor. Bu tür bildiriler genelde medyada büyük sesler getiriyor; ancak bilim insanlarına gerçek veri henüz ulaşmadığı için yorumlamayı imkansız kılıyor. Henüz cevaplanması gereken çok soru var.

Yine de riskli bazı senaryolar bulunuyor: Eğer antikorların yok oluşu daha da hızlı olursa veya ikinci bulaşma daha ileri bir tarihte yaşanırsa, kişinin ikinci hastalanmasının da semptomatik olma ihtimali bulunuyor. Semptomatik olmanın ötesinde, bu ikincil enfeksiyonların hastalığı bulaştırıp bulaştıramadığı da bilinmiyor. Eğer savunma sistemi virüsü yeterince baskılayabilirse, virüsün bulaşma olasılığının azalması ihtimali var; fakat bu varsayımın SARS-CoV-2 için doğrulanması gerekiyor. Tüm bu konularda henüz yeterli bulgu yok ve araştırmalar devam ediyor.

Bu konular netleşene kadar ve aşı veya ilaç geliştirilene kadar küresel, ulusal ve bireysel önlemlerin devam etmesini tavsiye ediyoruz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
38
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Korkutucu! 20
  • Tebrikler! 13
  • Bilim Budur! 11
  • Umut Verici! 8
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • İnanılmaz 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Üzücü! 5
  • Muhteşem! 4
  • Güldürdü 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/10/2024 04:34:47 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9205

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Sağlık Örgütü
İyi
Çocuklar İçin Bilim
Küresel
Veri Bilimi
Goril
Vücut
Transkripsiyon
Radyo
Evrimsel Psikoloji
Çiftleşme
Güve
Burun
Nobel Ödülü
Bilişsel
Genel Görelilik
Canlılık
Yılan
Şempanzeler
Hastalık
Tardigrad
Elektromanyetik
Hidrotermal Baca
Kanser
Su Ayısı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. COVID-19'a İkinci Defa Yakalanan İlk Hasta Tespit Edilmiş Olabilir!. (25 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 24 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9205
Bakırcı, Ç. M. (2020, August 25). COVID-19'a İkinci Defa Yakalanan İlk Hasta Tespit Edilmiş Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved October 24, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9205
Ç. M. Bakırcı. “COVID-19'a İkinci Defa Yakalanan İlk Hasta Tespit Edilmiş Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 25 Aug. 2020, https://evrimagaci.org/s/9205.
Bakırcı, Çağrı Mert. “COVID-19'a İkinci Defa Yakalanan İlk Hasta Tespit Edilmiş Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, August 25, 2020. https://evrimagaci.org/s/9205.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close