Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

COVID-19 Pandemisi, Adet Döngüsünü Nasıl Etkiledi?

COVID-19 Pandemisi, Adet Döngüsünü Nasıl Etkiledi? Pixabay
5 dakika
7,180
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Pandeminin, son iki yılda birçok açıdan hayatımıza etkisi oldu. Bunlardan birisi de adet döngüsü. Birçok kişi adet döngülerinde bozulmalar meydana geldiğini belirtti.[1] Bu bozulmalar kimilerinde virüse yakalandıktan sonra meydana gelirken, kimilerindeyse aşı olduktan sonra gerçekleşti.[2] Bazıları ise iki durumdan da bağımsız olarak bir değişiklik fark ettiğini belirtti.[3]

Ancak bu değişimlerin nedenlerine geçmeden önce, insanların adet döngülerinin çeşitlilik gösterdiğini belirtmekte fayda var. Genellikle 5 günlük kanama süreci ve 28 günlük bir döngü öne sürülse de bu, sadece ortalamayı ifade etmek için kullanılır. Çoğu adet gören insanda kanama sürecinin uzunluğu, yoğunluğu ve döngünün süresi doğal olarak farklılıklar gösterir.[4]

Adet döngüsü, kişiden kişiye değişmesinin yanı sıra, aynı kişide bile zamanla değişkenlik gösterir. Uluslararası Jinekoloji ve Obstetrik Federasyonu'na göre adet döngüsündeki 8 güne kadar olan değişimler "normal" olarak görülür.[4]

Tüm Reklamları Kapat

Adet döngüsü, beyindeki hipotalamus ve hipofiz bezi tarafından yumurtalıktaki hormonların düzenlenmesiyle kontrol edilir ("HPG ekseni" olarak da bilinir). Vücuttaki bozulmalar, bu eksenin hormon salgılamasını sekteye uğratarak, adet döngüsünün süresi ve belirtileri gibi farklı yönlerini etkileyebilir. Örneğin aşırı derecede egzersiz ya da diyet yapmak, adet gecikmesine neden olabilir.[5], [6] Ancak besin alımı ve egzersiz normal düzeye döndüğünde bu etkiler ortadan kalkar. Bu sebeple, adet döngüsünde belirtilen değişiklikleri değerlendirirken, diğer etmenlerin etkisinin olmadığına dikkat etmek gerekir.

Bununla beraber etrafımızda gerçekleşen pandeminin yarattığı stres de bir etmen olabilir. Stresin HPG eksenini baskıladığının bilinmesinin yanında, geçmişteki çalışmalar stresin adet düzensizliği ya da kanama uzunluğunun değişmesiyle ilişkili olduğunu ortaya çıkarmıştı.[7], [8], [9]

İlk karantina sürecinde stres ve depresyonun yükselmesiyle Birleşik Krallık'taki insanların akıl sağlığının kötüye gittiğini biliyoruz.[10] Çevrimiçi yapılan bir ankette insanların %46'sı pandemi sürecinde adet döngülerinde adet öncesi belirtilerin şiddeti ya da döngünün uzunluğu gibi faktörlerde bir değişiklik fark ettiklerini belirttiler.[11]Stres, doğrulanmamış olmasına rağmen, kabul edilebilir bir değişim nedeni olabilir.

Gelgelelim, pandemiyle alakalı diğer değişikliklerin de etkisi olabilir. Birçok insanın belirttiği üzere pandemi sürecinde kilo almanın ve artan alkol tüketiminin de bu döngülerdeki değişimlere katkısı olduğu bilinir.[12], [13], [14], [15]

Tüm Reklamları Kapat

Aşıların adet döngüsünü etkilemesinin birtakım nedenleri var.
Aşıların adet döngüsünü etkilemesinin birtakım nedenleri var.
Pixabay

Peki Ya Aşıların Etkisi?

COVID aşılarının uygulanmaya başlanmasından kısa süre sonra bu aşıların adet döngülerini etkilediğine (döngü sürecini kısalttığına veya uzattığına) dair söylentiler ortaya atılmaya başlandı. Ne yazık ki COVID aşısına dair yapılan araştırmaların çoğuna, aşının adet dönemi üzerindeki etkilerine yönelik sorular dahil edilmedi.[1] Bu yüzden insanların ne kadarının adet döneminde değişimler yaşadığının üzerinde duran çok fazla araştırma yapılmadı.

Birleşmiş Milletler'in 4000 kişi üzerinde yaptığı bir çalışma, ilk doz aşının, aşıdan sonraki adet kanamasının zamanlamasına bir etkisinin olmadığını ancak ikinci dozdan sonra insanların (ortalama yarım günden daha az) bir gecikme yaşadığını ortaya çıkardı.[16] Bu fark aşıdan sonraki üçüncü döngüde ortadan kalktı. İlginçtir ki, bir adet döngüsü süresince iki doz aşı olanlarda döngünün iki gün uzadığı ancak aşıdan sonraki üçüncü döngüye kadar normale döndüğü görüldü.

Pandeminin stresinin etkisini aşının etkilerinden ayırmak zor olsa da, Norveçliler tarafından 5500'den fazla kişi üzerinde yapılan bir çalışmada katılımcıların %41'i ikinci doz aşılarını olduktan sonra adetlerinde bozukluklar yaşadığını belirtti. Ancak daha da önemlisi, katılımcıların %38'i aşı olmadan önce dahi bu bozuklukları yaşadığını öne sürdü. Bunların arasında en çok öne çıkanlar ise normalden daha ağır bir adet dönemi geçirdiğini öne sürenlerdi.

Bu bulgulara göre, adet döngülerindeki bu bozukluklar normal. Eğer pandeminin bu döngülere bir etkisi varsa da COVID aşılarının bunda küçük bir rolü var. Bahsi geçen çalışmalar insanların bahsettiği adet dönemlerindeki değişimleri doğrularken, aynı zamanda da bu değişimlerin geçici olduğunun güvencesini veriyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aşıların adet döngülerini etkilemesinin birtakım nedenleri var. Bunların arasında vücudun bağışıklık sisteminin aşıya tepki vermesi, bu sırada adet döngüsünü kontrol eden hormonları etkilemesi olabilir.

Elbette, aşılanmanın adet döngüsünü değiştirdiği söylentileri yeni değil. 1913 yılında New York'lu bir doktor tifo aşısı ile adet dönemindeki değişiklikler arasında bir ilişki ortaya çıkardı.[17] Daha güncel bir çalışmada ise HPV aşısından sonra kısa süreli adet döngüsü değişikliklerinin olasılığının arttığı bulundu.[18]

COVID aşılarından sonra değişimler ortaya çıktığında, bunların kısa süreli etkisi olduğu ve doğurganlığı etkilemediği görülüyor. Adet gören insanlara bu bilgiler verilirse ona göre hazırlıklı olup plan yapabilirler. Adet döngüsündeki değişikliklerin yan etki olarak bildirilmesi ilaç şirketlerini ve araştırmacıları bu konuları da dikkate almaları konusunda teşvik edebilir.

COVID'e Yakalanmak da Değişikliklere Yol Açabilir!

COVID gibi şiddetli bir hastalığa yakalandığınızda, vücudun geçici olarak enerjiyi üreme organlarından alarak, enfeksiyonla savaşmaya yönelteceği ve bunun adet dönemindeki kanamayı etkileyebileceği öne sürüldü.[1] Bir başka sebep ise COVID'in vücutta neden olduğu yüksek ateşin etkisiyle ortaya çıkan adet döngüsü bozuklukları olabilir.

COVID'in etkisi olduğunu destekleyen birtakım veriler var: 237 hastanın COVID'e yakalanmadan önce ve yakalandıktan sonraki adet döngülerini karşılaştıran bir çalışma, hastalığı hafif geçirenlerin %18'i ile şiddetli geçirenlerin %21'inde adet döngülerinin öncekinden daha uzun sürdüğünü ortaya çıkardı.[19] Ancak bu değişimler, hastalar hastaneden taburcu olduktan sonra iki ay içinde normale döndü.

Sonuç

COVID aşılarının ve koronavirüs enfeksiyonunun adet döngüsünü etkileyebileceği; bunun yanında (kesin olarak kanıtlanmamış olmakla birlikte) pandeminin oluşturduğu stresin de adet döngüsünü etkilemesinin muhtemel olduğu; ancak meydana gelen değişimlerin birkaç ay sonra normale döndüğü görülüyor. Ancak daha farklı sorunlarla karşılaşıyorsanız ya da adet döngünüzdeki değişimler uzun süreliyse doktorunuza danışmanızda fayda var.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
25
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 11
  • Bilim Budur! 4
  • Muhteşem! 2
  • Grrr... *@$# 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 1
  • Umut Verici! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/04/2024 00:19:46 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11576

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Molekül
Süt
Yıl
Ay Görevleri
Olumsuz
Korku
Dişler
Nöron
Gün
Balina
Yok Oluş
Teleskop
Hayvanlar Alemi
Ağız
Görme
Venüs
Kimyasal Evrim
Nadir
Teori
İnsanlar
Elementler
Çeviri
Balıklar
Geometri
İnsan Sağlığı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. Kountourides, et al. COVID-19 Pandemisi, Adet Döngüsünü Nasıl Etkiledi?. (15 Mart 2022). Alındığı Tarih: 20 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11576
Kountourides, G., Bakırcı, Ç. M., Özyazgan, . (2022, March 15). COVID-19 Pandemisi, Adet Döngüsünü Nasıl Etkiledi?. Evrim Ağacı. Retrieved April 20, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11576
G. Kountourides, et al. “COVID-19 Pandemisi, Adet Döngüsünü Nasıl Etkiledi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 15 Mar. 2022, https://evrimagaci.org/s/11576.
Kountourides, Gabriella. Bakırcı, Çağrı Mert. Özyazgan, . “COVID-19 Pandemisi, Adet Döngüsünü Nasıl Etkiledi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 15, 2022. https://evrimagaci.org/s/11576.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close