Çocuklarda Beyin Sarsıntısı Sonrası Tam İyileşme Beklenenden Uzun Sürüyor Olabilir!

- Basın Bildirisi
- Bilim Haberciliği
Montreal Üniversitesi öncülüğündeki bir araştırma, beyin sarsıntısı yaşayan çocukların fiziksel, bilişsel, sosyo-duygusal ve dayanıklılık alanlarında tam iyileşmiş sayılabilmeleri için üç ay veya daha uzun bir süreye ihtiyaç duyabileceğini ortaya koyuyor.
Her yıl milyonlarca çocuğu etkileyen hafif beyin sarsıntısı; akademik ve psikolojik işlevselliği olumsuz etkileyebilen fiziksel, bilişsel, uyku ve duygusal belirtilere yol açıyor ve yaşam kalitesini düşürüyor. Çocukların çoğu, yaralanmayı takip eden dört hafta içinde eski "optimal" sağlıklarına kavuşurken, yaklaşık %30'unda bu süreyi aşan kalıcı semptomlar görülüyor. Ancak "tam iyileşme"nin net bir tanımı bulunmuyor ve optimal bir iyileşme sürecine neyin katkı sağladığı konusunda çok az bilgi bulunuyor.
Önceki çalışmalarda iyileşmeyi değerlendirmek için farklı kriterler kullanıldığından sonuçların karşılaştırılması zorlaşıyordu. Örneğin, bir araştırmada "iyi olma hali", semptomların ortadan kalkmasının yanı sıra ortalamanın üzerinde bir yaşam kalitesine sahip olmak şeklinde tanımlanmıştı.
Bu ölçütlere göre, hafif beyin sarsıntısı geçiren çocukların sadece %41,5'i dört hafta sonra "iyi" kabul edilirken, bu oran 12. haftada %52,2'ye yükseldi. Daha küçük çocuklarda yapılan benzer bir analizde ise ortopedik yaralanma geçiren veya normal bir gelişim süreci yaşayan akranlarına kıyasla beyin sarsıntısı yaşayanların 6 ve 18 ay boyunca optimal iyileşme standartlarını karşılamada daha az başarılı olduğunu ortaya koydu.
JAMA Network Open dergisinde yayınlanan "Çocuklarda Hafif Beyin Sarsıntısı Sonrası Optimal İyileşme Süreci" başlıklı çalışmada araştırmacılar 8-16 yaş aralığındaki çocuklarda motor-fiziksel, bilişsel, sosyo-duygusal ve dayanıklılık alanlarını kapsayacak şekilde tam iyileşme süresini incelemek amacıyla bir prospektif kohort çalışması yürüttü.[1]
Katılımcılar, Eylül 2016 ile Temmuz 2019 arasında, Kanada Pediatrik Acil Araştırma ağındaki beş bölgeye yapılan ziyaretlerde görüşülen 633'ü sarsıntı grubunda, 334'ü ortopedik yaralanma grubunda olan 967 çocuktan oluşuyordu.
Sarsıntı grubundaki çocuklar, Dünya Sağlık Örgütü’nün hafif travmatik beyin hasarı tanımına uygun olarak, gözlemlenen bilinç kaybı, 13-14 arasında bir Glasgow Koma Ölçeği skoru veya travma sonrası amnezi, lokal nörolojik bozukluklar, kafatası kırığı, travma sonrası nöbet, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi veya diğer zihinsel durum değişiklikleri gibi en az bir akut belirti veya semptomu içeren darbeye bağlı kafa travması geçiren kişilerden oluşuyorken ortopedik yaralanma grubundaki çocuklar ise 4 veya daha düşük bir kısaltılmış yaralanma ölçeği skoru ile ilişkilendirilen, kafa ile ilgisi olmayan üst veya alt ekstremite kırığı, burkulma veya zorlanması yaşayan kişilerden oluşuyordu.
Araştırmacılar, katılımcıları yaralanmadan yaklaşık 10 gün, 3 ay ve 6 ay sonra genel optimal işlevsellik puanı ile değerlendirdi. Değerlendirme; 10 günde 824 katılımcı, 3 ayda 725 katılımcı ve 6 ayda 697 katılımcı ile gerçekleştirildi. Ortopedik yaralanma grubu için medyan skor 10 günde 6.0, 3 ayda 7.0 ve 6 ayda 7.0; beyin sarsıntısı grubu için ise 10 günde 4.0, 3 ayda 6.0 ve 6 ayda 7.0 şeklindeydi.
Zaman, tam iyileşmeyi belirleyen en güçlü faktördü. Araştırmacılar, 10 günlük takipte hem kız hem de erkek hastalarda beyin sarsıntısının ortopedik yaralanmaya kıyasla daha düşük iyileşme skorlarıyla ilişkili olduğu tespit etti. 3 ay sonra yapılan değerlendirmede, kız çocuklarındaki fark hâlâ devam ederken erkek çocuklarda ise belirgin farklar artık kaybolmuştu. 6 ay sonunda ise her iki grupta optimal işlevsellik seviyeleri arasında anlamlı bir fark bulunmuyordu.
Sarsıntı geçiren erkek çocukların 3 ayda ve 6 ayda tam olarak iyileşme olasılığı, kız çocuklarına göre daha fazlaydı. Ortopedik yaralanma grubunda ise herhangi bir zamanda erkek çocuklarla kız çocuklar arasındaki olasılık farkı anlamlı değildi.
Sonuçlar, sarsıntı geçiren çocukların, fiziksel, bilişsel, sosyo-duygusal ve dayanıklılık alanlarında tam olarak iyileşmiş sayılabilmeleri için üç aydan uzun bir süreye ihtiyaç duyabileceğini öne sürüyor. Çalışmadaki çoğu çocuk, 3 ila 6 ay arasında "optimal" işlevlerini geri kazandı. Veriler ayrıca, kız çocuklarının erkeklere kıyasla benzer iyileşme düzeylerine ulaşmak için daha fazla zamana ihtiyaç duyabileceğini gösteriyor.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Yazarlara göre, bu bulgular, özellikle kız çocuklarının, semptomlar veya belirli işlevlerle ilgili hem öznel hem de nesnel değerlendirmeler sorun olmadığını gösterse bile, neden daha uzun süre kendilerini tam olarak iyi hissetmediklerini açıklamaya yardımcı olabilir.
Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...
O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...
O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.
Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.
Soru & Cevap Platformuna Git- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ M. H. Beauchamp, et al. (2025). Optimal Recovery Following Pediatric Concussion. American Medical Association (AMA), sf: e251092. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2025.1092. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/05/2025 17:22:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20284
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.