Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Çocuklara Nasıl Kitap Okumalı? Çocuklarınızın Gelişimi İçin Evde Kitapların Olması, Eğitim Düzeyiniz Kadar Önemli!

2 dakika
8,876
Çocuklara Nasıl Kitap Okumalı? Çocuklarınızın Gelişimi İçin Evde Kitapların Olması, Eğitim Düzeyiniz Kadar Önemli!
Podcast
4:31
Funda Başak
Seslendiren
31
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

Eğitim uzmanları, uzun zamandır bir çocuğun ne kadar çok eğitimli olacağı konusunda en önemli etmenin, çocuğun ebeveynlerinin eğitim seviyesi olduğuna inanmışlardı. Reno, Nevada Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından 27 farklı ülkede yapılan 20 yıllık bir çalışmaya göre, durum öyle değil. 

Profesör Mariah Evans ile takımı, tüm arkaplanlardan ve eğitim seviyelerinden gelen çocuklar ve aileler üzerinde çalıştılar ve buldukları şey çarpıcıydı: Konu bir çocuğun eğitim kazanımına geldiğinde, evde kitapların olması, ebeveynlerin ne kadar eğitimli oldukları kadar önemliydi. Herhangi bir kitap bulunmayan bir evde büyümek ile 500 kitaba sahip bir evde büyümek arasındaki fark, üç yıllık eğitim sahibi olan ebeveynlere sahip olmak ile 15 yıllık eğitim sahibi olan ebeveynlere sahip olmanın arasındaki fark kadar fazla etkiye sahip. Bir çocuk, hemen hemen hiç okuma yazma bilmeyen ebeveynler tarafından yetiştirilse bile, 500 kitaplık bir kütüphaneye sahip olan bir evde büyümek, o çocuğun ortalamada 3.2 yıl daha fazla eğitim görmesine yol açabilir.

Beş yüz tane kitap kulağa çok gibi gelebilir, fakat bir çocuğun fayda görmesi için buna bile ihtiyacı yok; evin içinde 20 tane kadar az kitabın olması bile, çocuğunuzun gelecekteki eğitimini önemli oranda etkileyebilir. Aşağıda, çocuğunuzun okumayı sevmesine yardımcı olacak yolları keşfedebilirsiniz:

Tüm Reklamları Kapat

Çocuğunuza Nasıl Kitap Okursunuz?

Çocuğunuzla birlikte sesli kitap okumak, onların eğitimlerinin önemli bir parçasıdır. Bu onlara nasıl akıcı şekilde konuşacaklarını, dikkatli şekilde dinleyeceklerini ve sonunda kendi kendilerine okuma becerisini öğretir. 

Çocuğunuzla okuma yaparken geçirdiğiniz zamanı daha etkili hale getirmeniz için işte size bazı ipuçları: 

1. Onlara kapağı gösterin.

Çocuğunuza okuma yapmadan önce, onlara kitabın kapağını gösterin ve onlara bunun hakkında sorular sorun. Bu, onların dikkatini çekmek ve hayal güçlerini çalıştırmak için harika bir yoldur.

2. Çocuğunuzun ilgi duyduğu şeyleri ve ilerleyişini test edin.

Çocukların dikkati kolayca dağılabilir. Onları odaklanmış halde tutmak için, karakterlerin nasıl hissettiğini düşündükleri gibi sorular sorun. Sonraki sefer ne olacağını düşünüyorlar? Bu durum, onları ilgili halde tutmaya yardımcı olur ve tahmin becerilerini sınar. 

Tüm Reklamları Kapat

3. Yeni kazanılan becerileri kontrol edin.

Öyküler, çeşitli kelimeler içerir. Yeni bir kelime çıktığında, resimdeki ipuçlarını kullanarak anlamını tahmin ettirin. Anlamadıkları cümleleri parçalara ayırın ve sürekli basit soru sorun. 

4. Bunu çekici hale getirin.

Çocuklar, öykü hayat bulduğu zaman daha dikkatli olmaya yatkındırlar. Olayların gidişatını takip etmek için, karakterler arasında ayrım yapmaya ihtiyaçları vardır. Bu yüzden farklı sesler ve ayrıntı hatları kullanmak, iyi bir yöntemdir. 

5. Çocuğunuzdan geribildirim alın. Kitabın sonunda, öyküde sevdikleri ve sevmedikleri şeyler bulunup bulunmadığını sorun ve sebebini açıklamasını isteyin. Bu türden sorular sormak, onların sözel akıcılığını geliştirir. Bu aynı zamanda görüş oluşturmalarını destekler ve tercihlerini daha fazla ifade etmeleri için onlara güven verir. Bu 5 ipucundan herhangi biri, çocuğunuzu okumaya çekmeli ve ümit ediyoruz ki onları yaşam boyu okur olma yolculuğuna başlatmalıdır. 

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
24
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 30
  • Umut Verici! 13
  • Muhteşem! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Üzücü! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Curiosity | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:40:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4668

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. Curiosity, et al. Çocuklara Nasıl Kitap Okumalı? Çocuklarınızın Gelişimi İçin Evde Kitapların Olması, Eğitim Düzeyiniz Kadar Önemli!. (3 Kasım 2016). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4668
Curiosity, -., Zaloğlu, O., Bakırcı, Ç. M. (2016, November 03). Çocuklara Nasıl Kitap Okumalı? Çocuklarınızın Gelişimi İçin Evde Kitapların Olması, Eğitim Düzeyiniz Kadar Önemli!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4668
-. Curiosity, et al. “Çocuklara Nasıl Kitap Okumalı? Çocuklarınızın Gelişimi İçin Evde Kitapların Olması, Eğitim Düzeyiniz Kadar Önemli!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ozan Zaloğlu, Evrim Ağacı, 03 Nov. 2016, https://evrimagaci.org/s/4668.
Curiosity, ---. Zaloğlu, Ozan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Çocuklara Nasıl Kitap Okumalı? Çocuklarınızın Gelişimi İçin Evde Kitapların Olması, Eğitim Düzeyiniz Kadar Önemli!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ozan Zaloğlu. Evrim Ağacı, November 03, 2016. https://evrimagaci.org/s/4668.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close