Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Çocuklar, Dikkat Etmeseler Bile Bilgileri Yetişkinler Kadar Hızlı Öğreniyor!

2 dakika
228
Çocuklar, Dikkat Etmeseler Bile Bilgileri Yetişkinler Kadar Hızlı Öğreniyor! Psychological Science
Tüm Reklamları Kapat

Çocukların kısa dikkat süreleri genellikle öğrenmenin önünde bir engel olarak görülür; bu durum onları derse odaklanmaları gerekirken kıpırdanmaya, hayal kurmaya ve konuşmaya iter. Ancak Psychological Science dergisinde yayımlanan bir araştırma, çocukların sınırlı odaklanma becerilerinin aslında yetişkinlerin göz ardı ettiği bilgileri hatırlama kabiliyetlerini artırabileceğini gösteriyor.[1] Toronto Üniversitesi'nden araştırmacılar Marlie Tandoc, Bharat Nadendla, Theresa Pham ve Amy S. Finn şöyle açıklıyor:

Bir şeye dikkatlerini vermelerini istediğimizde yetişkinlerin öğrenmesi daha iyi olurken çocuklar, odaklanmalarını istediğimizde ve tamamen başka bir şey yapmalarını istediğimizde bilgileri eşit derecede iyi öğrendiler. Bu sonuçlar, çocukluk dönemindeki öğrenme için sünger metaforunun çocukluktaki öğrenme için uygun olabileceğini gösteriyor: Çocuklar, kasıtlı olarak çabalasınlar ya da çabalamasınlar, bilgiyi alıyor gibi görünüyor.

Tandoc ve ekibi bu sonuca, yaşa bağlı dikkat farklılıklarını inceleyen iki çalışma yoluyla ulaştı. İlk çalışmada araştırmacılar, 35 yetişkine ve 42 çocuğa ekranda her yeni görüntü belirdiğinde bir düğmeye basmalarını söylediler. Ardından katılımcılara, bazıları yeni ve bazıları daha önce gördükleri parça parça çizimler gösterildi ve ekranda başka parçalar belirmeye devam ederken görüntüleri olabildiğince hızlı tanımlamaları istendi.

Yetişkinlerin daha önce dikkat ettikleri görüntüleri tanımlamaları, çocuklardan daha hızlı ve daha doğruydu. Araştırmacılar, bu durumun bilgiye seçici olarak dikkat etme yeteneğimizin yaşla birlikte geliştiğinin bir göstergesi olduğunu belirtiyor.

Tüm Reklamları Kapat

İkinci çalışmada ise 60 yetişkin ve 53 çocuğa önceki çalışmada kullanılan aynı çizimler gösterildi. Ancak bu kez katılımcılardan dikkatlerini çizimlerin kendilerine değil, üzerine yerleştirilen sarı şekillere vermeleri istendi. Çalışma belleklerini ölçmek için, katılımcılara daha önce bir, iki veya üç resim gördükleri aynı şekil ekranda belirdiğinde bir düğmeye basmaları, şekil görevini tamamladıktan sonra, önceki çalışmadaki gibi parçalı çizimleri tanımlamaları istendi.

Çalışma belleği görevinde yetişkinler, çocuklardan daha fazla sarı şekli doğru hatırlarken çocuklar ve yetişkinler alttaki parçalı çizimleri tanımlamada eşit derecede başarılı oldular. Tandoc ve ekibi şöyle anlatıyor:

Bu bulgular çarpıcı bir gelişimsel farklılığı ortaya koyuyor. Yetişkinlere dikkat etmelerini söylemek öğrenmelerine katkı sağlarken bu durum çocuklar için geçerli değildir. Bunun yerine, çocuklar dikkat etmeleri söylenmemiş bilgileri, sanki en başından itibaren bu bilgilere dikkat etmeleri söylenmiş gibi aynı derecede iyi öğrenirler.

Tandoc, Amerika Psikoloji Cemiyeti ile yaptığı röportajda şunları dile getiriyor:

Örneğin, küçük yaştaki öğrencilere keşfe açık ortamlarda eğitim vermek ve doğal oyunları teşvik etmek, çocukların çevrelerinden bilgi alma eğilimlerini desteklemeye yardımcı olabilir. Öte yandan, üniversite öğrencileri gibi daha büyük yaştaki öğrenciler ise hangi bilgileri çalışmaları gerektiğini açıkça belirten derslerden daha fazla şey öğrenebilirler.

Tüm Reklamları Kapat

Yetişkinler bilgiyi filtreleme konusunda gerçekten iyi olsa da eğer o bilgi ileride önemli hale gelirse onu gözden kaçırmış olabilirler. Bu nedenle, eğitim verenlerin dersin amacını açıkça belirtmesi, üniversite öğrencilerinin neye odaklanmaları gerektiğini bilmeleri açısından kritik öneme sahip olabilir.

Tandoc sözlerini şu şekilde sonlandırıyor:

Gelecekteki çalışmalar, çocukların ve yetişkinlerin farklı bilgi türlerine nasıl dikkatlerinin nasıl değiştiğini ve bu farklılıkların beynin yapısındaki değişikliklere nasıl yansıdığını daha fazla araştırabilir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 20:16:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18801

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin, et al. Çocuklar, Dikkat Etmeseler Bile Bilgileri Yetişkinler Kadar Hızlı Öğreniyor!. (20 Ekim 2024). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18801
Derin, U., Derin, U. (2024, October 20). Çocuklar, Dikkat Etmeseler Bile Bilgileri Yetişkinler Kadar Hızlı Öğreniyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18801
U. Derin, et al. “Çocuklar, Dikkat Etmeseler Bile Bilgileri Yetişkinler Kadar Hızlı Öğreniyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 20 Oct. 2024, https://evrimagaci.org/s/18801.
Derin, Utku. Derin, Ufuk. “Çocuklar, Dikkat Etmeseler Bile Bilgileri Yetişkinler Kadar Hızlı Öğreniyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, October 20, 2024. https://evrimagaci.org/s/18801.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close