Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Ekolojik Etkileşimler, Böcekler ve Kelebeklerin Evriminde İtici Güç Görevi Görüyor!

2 dakika
1,097
Ekolojik Etkileşimler, Böcekler ve Kelebeklerin Evriminde İtici Güç Görevi Görüyor! Pexels
Papilionidae ailesine ait bir kelebek
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Biyolojik türlerin evriminde organizmaların etkileşimlerini anlamak, ekoloji alanı için önemli bir konudur. Örneğin böcekler ve bitkiler, yeryüzünde çeşitli etkileşimlerle birbirine bağlanan iki büyük gruptur. 20. yüzyılın ortalarından bu yana bu çeşitliliği ve organizmaların arasındaki belirli etkileşimleri birbirine bağlayan teoriler artış gösterdi.

Yeni teknolojilerin ve yeni yöntemlerin geliştirilmesi bitkiler ve böcekler arasındaki etkileşimleri daha detaylı incelemeyi ve bu etkileşimlerin kendi evrimleri üzerindeki etkisini ortaya çıkarmayı mümkün kılmıştır. Yapılan yeni bir çalışmada, TU Dresden'den botanikçi Prof. Dr. Stefan Wanke'nin de aralarında bulunduğu uluslararası bir araştırma ekibi; ekolojik değişiklikler, genom düzeyinde adaptasyonlar ve makro evrimsel sonuçlar arasındaki bağlantıyı kurarak uzun dönemler süresince evrimin itici gücü olarak ekolojik etkileşimlerin etkisinin önemini doğruladı.

Papilionidae ailesine ait bazı kelebekler, bu problemle ilişkili önemli bir gruptur. Bu kelebekler, zehirli bitkileri tüketmekte uzmanlaşmışlardır ve bu gruba ait kelebek türlerinin %30 kadarı Aristolochiaceae familyasındaki bitkilerle beslenirler. Bu familyadaki bitkilerin tüketilmesi, bu kelebeklerin tırtıllarına bir avantaj sağlar; çünkü kelebekler beslendikleri bu Aristolochiaceae familyasının bitkilerin toksinlerini salgılar ve bu da onları zehirli hale getirir. Ancak kendi larvaları bu zehirden zarar görmezler. Prof. Wanke şöyle ifade ediyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu çalışmaya başlamadan önce Papillonidae'deki sitokrom P450 ailesine ait bazı genlerinin bitkilerle adaptasyondan, özellikle toksik bileşiklerin detoksifikasyonundan kısmen sorumlu olduğunu biliyorduk. Bununla birlikte, bu adaptasyonda muhtemelen bu genler dışında birçok farklı gen yer almaktadır. Çünkü detoksifikasyon, bu adaptasyonda dişi kelebeğin tercih ettiği bitkiyi tanımasını veya tırtılların bu ortamda normal olarak gelişip hayatta kalmalarını gerektirir.

Bilim insanları, uzun zamandır bitkilerdeki evrimsel değişikliklerin birçok böcek genini etkilemesi gerektiğinden şüpheleniyorlardı. Bundan yola çıkarak, uluslararası ekip önce farklı Papilionidae türleri arasındaki etkileşimler hakkında çıkarımlarda bulundu ve zaman içinde konak-bitki arasındaki ilişkileri yeniden inşa etti. Bu sayede araştırmacılar Papilionidae ailesinin Aristolochiaceae ailesine ait bitkilerle beslendiğini gösterdi.

Bu iki böcek ve bitki grubunun küresel dağılımına dayanarak, Papilionidae ve Aristolochiaceae ailesine ait türlerin tarihsel biyocoğrafyasını (zaman ve uzaydaki hareketlerini) tahmin etmek mümkün oldu. Araştırmacılar, her iki grubun da yaklaşık 55 milyon yıl önce Kuzey Yarımküre'de ortaya çıktığını ve daha sonra tüm dünyaya yayıldığını keşfettiler.

Papilionidae ailesinin bu göçü ortaya çıkışlarından beri konakçı bitkideki değişiklikler ile eşgüdümlü bir şekilde gerçekleşti. Papilionidae türleri üzerinde yapılan çalışma, çeşitli konak-bitki değişimlerinin genellikle kelebeklerin hızlandırılmış tür çeşitliliğiyle bağlantılı olduğunu doğruladı. Başka bir deyişle, konakçı bitkinin değişmesi değişmeden kaldığı dönemlere göre daha fazla tür ortaya çıkması ile sonuçlandı.

Prof. Wanke özellikle genetik düzeyde hala deşifre edilmesi gereken etkileşimleri olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor:

Detoksifikasyon genleri gibi belli anahtar genlerinin bitki savunması mekanizmalarına karşı dirençteki rolleri hakkında bilgi sahibi olmamıza rağmen, sonuçlarımız konakçı bitki değişikliklerinin Papilionidae'nin evrimi üzerinde daha küresel bir etkisi olduğunu göstermektedir. Konakçı bitki değişimleri karmaşıktır ve bu nedenle çeşitli adaptasyonlar gerektirir, bu da muhtemelen toksik bileşiklerin detoksifikasyonuyla doğrudan ilişkili olmayan çeşitli genlerin değişmesine de sebep olur.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 9
  • Muhteşem! 5
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Bilim Budur! 3
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 03:57:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10128

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
T. U. Dresden, et al. Ekolojik Etkileşimler, Böcekler ve Kelebeklerin Evriminde İtici Güç Görevi Görüyor!. (13 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10128
Dresden, T. U., Özerdem, Ö., Telimenli, C. C. (2021, February 13). Ekolojik Etkileşimler, Böcekler ve Kelebeklerin Evriminde İtici Güç Görevi Görüyor!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/10128
T. U. Dresden, et al. “Ekolojik Etkileşimler, Böcekler ve Kelebeklerin Evriminde İtici Güç Görevi Görüyor!.” Edited by C. Caner Telimenli. Translated by Özge Özerdem, Evrim Ağacı, 13 Feb. 2021, https://evrimagaci.org/s/10128.
Dresden, Technische Universitat. Özerdem, Özge. Telimenli, C. Caner. “Ekolojik Etkileşimler, Böcekler ve Kelebeklerin Evriminde İtici Güç Görevi Görüyor!.” Edited by C. Caner Telimenli. Translated by Özge Özerdem. Evrim Ağacı, February 13, 2021. https://evrimagaci.org/s/10128.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close