Çin'de Bulunan Kafatasları Denisovanlara Ait Olabilir!
Bu haber 7 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Keşfedildikleri 2010 yılından beri, Denisovanlar olarak bilinen soyu tükenmiş buz devri insanlarına ait bilgiler, sadece Sibirya'daki Denisova Mağarası'nda bulunan kemiklerden elde edilmiş DNA verilerine dayanıyor. Şimdi ise Çin'in doğusunda bulunan iki kısmi kafatası fosili, bu insanların nasıl göründüğüne dair bilgiler sunmaya aday nitelikte.
Çinli ve Amerikalı bilim insanlarından oluşan bir grup, Science dergisinde 105,000 ile 125,000 yıllık "arkaik Homo" diye adlandırdıkları fosillerle ilgili yaptıkları çalışmayı yayınladılar. Bu kemiklerin yeni bir insan türüne ya da Neandertallerin doğuda yaşamış üyeleri olabileceğini belirtiyorlar. Londra'daki Doğa Tarihi Müzesi'nden paleoantropolog Chris Stringer, çalışmayı yapan ekip her ne kadar bunu söylemekten kaçınsa da, diğer herkesin bu buluntuların Neandertallerin (ve modern insanların) yakın kuzenleri Denisovanlara ait olup olmadığını merak ettiğini söylüyor.
University College London'dan paleoantropolog María Martinón-Torres'e göre bulunan bu kafatasları Denisovanların nasıl olduğuna dair üretilebilecek fikirlere "kesinlikle" uyduğunu, Neandertallere yakın özelliklere sahip olduklarını ve Asya'da bulunmuş olduklarını söylüyor. Fakat araştırıcılar henüz kafataslarından DNA örnekleri elde etmediler. Bu yüzden bu olasılık bir spekülasyon olarak kalmaya devam ediyor.
Araştırma ekibi 2007 yılında bir kafatası parçasına ulaştı. Daha sonraki 6 kazı sezonu boyunca, iki farklı kafatasına uyan 45 fosil daha elde ettiler. Fakat fosiller yüz ve çenelerden yoksunlardı. Buna rağmen elde edilen kısımlar, Neandertallere olan yakınlığı gösterebilecek nitelikteydi. Kafataslarından biri 1800 cc beyin büyüklüğüne işaret ediyordu, ki bu büyüklük Neandertallerin ve modern insanların beyin kapasitelerinin üst uçlarındaydı. Bune ek olarak kafa tasının arka kısmında Neandertal benzeri bir çukur barındırıyordu. İki kafatası da öne çıkık kaş kemerleri ve Neandertallerdekine benzer ama modern insanlardan farklı iç kulak kemiklerine sahiplerdi.
Ancak bu kafatasları ayrıca Avrupa ve Orta Doğu Neandertallerinden de farklılık gösteriyor. Daha ince kaş kemerlerine ve daha az kaba kafatası kemiklerine sahiplerdi, bu özellikleri ise modern insanlar ve diğer bazı Asyalı fosillere benzerlik gösteriyor. Çalışmanın yazarlarından Erik Trinkaus, "Tam olarak Neandertal değiller." diye ekliyor.
Ayrıca fosiller modern insanların ve Neandertallerin ataları kabul edilen Homo erectus veya Homo heidelbergensis gibi arkaik insanların son dönem temsilcileri gibi de görünmüyor. Çünkü kafatasları oldukça hafif yapılı ve beyinleri fazla büyük.
Paleoantropolog Rick Potts'a göre, kafatasları Asya'da bulunmuş olan 600,000 ila 100,000 yıl öncesine ait fosillerle bazı özelliklerini paylaşıyorlar bu nedenle sınıflandırmak çok da kolay değil. Bu özelliklerden bazıları geniş kraniyal taban ve kafatasının üst düzleminin alçak düz yapıda olması. Çalışmanın yazarlarından Xiu-Jie Wu, fosillerin 100,000 yıl öncesine ait olan gene Çin'de bulunmuş bir başka arkaik erken insan kafatasına da benzerlik gösterdiğini de belirtiyor.
Wu, bu fosillerin ve yeni bulunan kafataslarının 100,000 yıl önce Doğu Asya'da yaşamış olan henüz bilinmeyen ya da yeni bir arkaik insan türüne ait olabileceğini söylüyor. Wu ve çalışma arkadaşları, Asyalı diğer fosillerle benzerliklerin, bölgesel devamlılık denilen süreçle nesiller boyu varlığını sürdürmüş özellikler olabileceğini, aynı zamanda Neandertallere ve modern insanlara olan benzerliklerinin de az da olsa melezleşme sonucu olabileceğini düşünüyorlar.
Almanya'daki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsünden paleoantropolog Jean-Jacques Hublin'in de dahil olduğu diğer bazı uzmanlar bulunan fosillerin Denisovan olabileceğini düşünse de çalışmayı yürüten Wu ve Trinkaus fosillerin, sadece DNA ile tanımlanmış bir gruba dahil edilemeyeceği görüşünde.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 5
- 3
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Science Magazine | Arşiv Bağlantısı
- Z. Li, et al. (2017). Late Pleistocene Archaic Human Crania From Xuchang, China. Science. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/01/2025 02:08:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7146
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Science Magazine. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.