Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Çin'de Bulunan Kafatasları Denisovanlara Ait Olabilir!

2 dakika
1,362
Çin'de Bulunan Kafatasları Denisovanlara Ait Olabilir!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 7 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Keşfedildikleri 2010 yılından beri, Denisovanlar olarak bilinen soyu tükenmiş buz devri insanlarına ait bilgiler, sadece Sibirya'daki Denisova Mağarası'nda bulunan kemiklerden elde edilmiş DNA verilerine dayanıyor. Şimdi ise Çin'in doğusunda bulunan iki kısmi kafatası fosili, bu insanların nasıl göründüğüne dair bilgiler sunmaya aday nitelikte.

Çinli ve Amerikalı bilim insanlarından oluşan bir grup, Science dergisinde 105,000 ile 125,000 yıllık "arkaik Homo" diye adlandırdıkları fosillerle ilgili yaptıkları çalışmayı yayınladılar. Bu kemiklerin yeni bir insan türüne ya da Neandertallerin doğuda yaşamış üyeleri olabileceğini belirtiyorlar. Londra'daki Doğa Tarihi Müzesi'nden paleoantropolog Chris Stringer, çalışmayı yapan ekip her ne kadar bunu söylemekten kaçınsa da, diğer herkesin bu buluntuların Neandertallerin (ve modern insanların) yakın kuzenleri Denisovanlara ait olup olmadığını merak ettiğini söylüyor.

University College London'dan paleoantropolog María Martinón-Torres'e göre bulunan bu kafatasları Denisovanların nasıl olduğuna dair üretilebilecek fikirlere "kesinlikle" uyduğunu, Neandertallere yakın özelliklere sahip olduklarını ve Asya'da bulunmuş olduklarını söylüyor. Fakat araştırıcılar henüz kafataslarından DNA örnekleri elde etmediler. Bu yüzden bu olasılık bir spekülasyon olarak kalmaya devam ediyor.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırma ekibi 2007 yılında bir kafatası parçasına ulaştı. Daha sonraki 6 kazı sezonu boyunca, iki farklı kafatasına uyan 45 fosil daha elde ettiler. Fakat fosiller yüz ve çenelerden yoksunlardı. Buna rağmen elde edilen kısımlar, Neandertallere olan yakınlığı gösterebilecek nitelikteydi. Kafataslarından biri 1800 cc beyin büyüklüğüne işaret ediyordu, ki bu büyüklük Neandertallerin ve modern insanların beyin kapasitelerinin üst uçlarındaydı. Bune ek olarak kafa tasının arka kısmında Neandertal benzeri bir çukur barındırıyordu. İki kafatası da öne çıkık kaş kemerleri ve Neandertallerdekine benzer ama modern insanlardan farklı iç kulak kemiklerine sahiplerdi.

Ancak bu kafatasları ayrıca Avrupa ve Orta Doğu Neandertallerinden de farklılık gösteriyor. Daha ince kaş kemerlerine ve daha az kaba kafatası kemiklerine sahiplerdi, bu özellikleri ise modern insanlar ve diğer bazı Asyalı fosillere benzerlik gösteriyor. Çalışmanın yazarlarından Erik Trinkaus, "Tam olarak Neandertal değiller." diye ekliyor.

Ayrıca fosiller modern insanların ve Neandertallerin ataları kabul edilen Homo erectus veya Homo heidelbergensis gibi arkaik insanların son dönem temsilcileri gibi de görünmüyor. Çünkü kafatasları oldukça hafif yapılı ve beyinleri fazla büyük.

Paleoantropolog Rick Potts'a göre, kafatasları Asya'da bulunmuş olan 600,000 ila 100,000 yıl öncesine ait fosillerle bazı özelliklerini paylaşıyorlar bu nedenle sınıflandırmak çok da kolay değil. Bu özelliklerden bazıları geniş kraniyal taban ve kafatasının üst düzleminin alçak düz yapıda olması. Çalışmanın yazarlarından Xiu-Jie Wu, fosillerin 100,000 yıl öncesine ait olan gene Çin'de bulunmuş bir başka arkaik erken insan kafatasına da benzerlik gösterdiğini de belirtiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Wu, bu fosillerin ve yeni bulunan kafataslarının 100,000 yıl önce Doğu Asya'da yaşamış olan henüz bilinmeyen ya da yeni bir arkaik insan türüne ait olabileceğini söylüyor. Wu ve çalışma arkadaşları, Asyalı diğer fosillerle benzerliklerin, bölgesel devamlılık denilen süreçle nesiller boyu varlığını sürdürmüş özellikler olabileceğini, aynı zamanda Neandertallere ve modern insanlara olan benzerliklerinin de az da olsa melezleşme sonucu olabileceğini düşünüyorlar.

Almanya'daki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsünden paleoantropolog Jean-Jacques Hublin'in de dahil olduğu diğer bazı uzmanlar bulunan fosillerin Denisovan olabileceğini düşünse de çalışmayı yürüten Wu ve Trinkaus fosillerin, sadece DNA ile tanımlanmış bir gruba dahil edilemeyeceği görüşünde.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • Bilim Budur! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Magazine | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 02:22:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7146

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kilometre
Hamilelik
Korku
Vücut
Enfeksiyon
Kafatası
Habercilik
Parçacık
Mikrop
Siyaset
Elektrik
Epistemik
Botanik
Endokrin Sistemi
Evrimsel Antropoloji
Mikroevrim
Deprem
Güve
Yiyecek
Risk
Sürüngen
Matematik
Klinik Mikrobiyoloji
Psikoterapi
Çağ
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Gibbons, et al. Çin'de Bulunan Kafatasları Denisovanlara Ait Olabilir!. (5 Mart 2017). Alındığı Tarih: 12 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7146
Gibbons, A., Özdoğan, K. T. (2017, March 05). Çin'de Bulunan Kafatasları Denisovanlara Ait Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved December 12, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7146
A. Gibbons, et al. “Çin'de Bulunan Kafatasları Denisovanlara Ait Olabilir!.” Edited by Kadir Toykan Özdoğan. Translated by Kadir Toykan Özdoğan, Evrim Ağacı, 05 Mar. 2017, https://evrimagaci.org/s/7146.
Gibbons, Ann. Özdoğan, Kadir Toykan. “Çin'de Bulunan Kafatasları Denisovanlara Ait Olabilir!.” Edited by Kadir Toykan Özdoğan. Translated by Kadir Toykan Özdoğan. Evrim Ağacı, March 05, 2017. https://evrimagaci.org/s/7146.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close