Charmander ve Evrim: Pokemon, Evrim Konusunda Ne Kadar İsabetli?
Çizgi Filmlerde Bile Bilimi Görmek Mümkün!
Her ne kadar Pokemon 1990'lar gençliği için evrimle tanışmak ve hayal gücünün sınırlarını zorlamak için harika bir fırsat olduysa da, ne yazık ki son derece çarpık bir evrimleşme algısını da toplum içerisinde yerleştirmedi değil.
Pokemon'daki karakterler "evrimleşirken", bir birey farklı görünümlü bir diğer bireye "dönüşmekte" idi. Ancak evrim, böyle yaşanan bir süreç değildir. Evrimsel süreçte bireyler evrimleşmezler; popülasyonlar evrimleşir. Evrim, bir bireyin ömrü içinde yaşanmaz; nesiller geçtikçe yaşanır. Dolayısıyla Pokemon, evrimsel süreçle ilgili bu iki temel gerçeğin her ikisini de hatalı yansıtmaktadır.
Aşağıdaki karikatürde Charmander'ın ağzından da dinleyebileceğiniz gibi, tüm türler evrimleşir. Evrim, tanımı gereği, tekil bir canlı bireyinin geçirebileceği bir süreç değildir. Nesiller boyunca meydana gelir ve tipik olarak yaygın hale gelmesi ve gözlenebilmesi için en az birkaç yüz bin yıl gerekir. Dahası, evrimleşen bireyler değildir. Canlı popülasyonları ve onların özelliklerinin genetik dağılımıdır.
Dolayısıyla, her ne kadar tekil bir Charmander bireyinin özellikleri ve genetik yapısı değişmeyecek olsa da, Charmander popülasyonlarının genetik ve fiziksel özelliklerinin dağılımı nesiller içinde değişecektir. Genetik mutasyonlar meydana gelecek ve seçilim ile faydalı olanlar seçilecek, diğerleri elenecektir. Böylece en uyumlular çoğalacak ve yayılacaktır.
Yani bir Charmander her zaman Charmander olarak kalacaktır. Ancak Charmander popülasyonu, yeni yavru Charmander'lar ürettikçe, bunlar bir önceki nesilden bir miktar farklı olacaktır. İşte bu, mikroevrimdir. Bu ufak farklılıklar nesiller boyunca birikerek Charmander'ların çok farklı (örneğin bir Charmaleon veya Charizard gibi) görünmesine neden olabilir. İşte bu da makroevrimdir.
Bir türün bir anda bir başta türe dönüşüvermesi, bugüne kadar evrimsel biyolojinin ve genel olarak bilimin bize öğrettikleriyle taban tabana zıttır. Böyle ani değişimler asla yaşanmaz.
Çizgi Filmler ve Bilim
Çocuklarımızın maruz kaldığı her eğlence programının mutlak bir bilimselliğe sahip olması şart değil; çünkü hikaye, masal ve mitolojiler insanın hayal gücünü pekiştirme niteliğine sahip. Ancak iki önemli koşul var: İlki, zamanı geldiğinde bunların gerçek olmadığını çocuklarımıza anlatmak. İkincisi ise, çizgi filmler gibi hayali eserlerde bilime yer verirken birazcık dikkatli olmak ve belki bilimsel gerçekleri (işin "doğrusunu") bir şekilde onlara anlatmaya çalışmak...
Bu tarz bir girişimin sanata yansıyan en ilginç örneklerinden birisi, Güney Koreli heykeltraş Hyungkoo Lee'den geldi. Sanatçı, çizgi film gerçekçiliğini bir adım daha öteye götürerek, Homo animatus ismini verdiği çizgi film karakteri iskeletlerini bizzat üretti! Reçine, alüminyum çubuklar, çelik halatlar, yaylar ve yağlı boya kullanarak yaptığı iskeletlere dikkatle bakacak olursanız, birçok tanıdık çizgi film karakterini görebilirsiniz.
Bunun sanatsal yorumunu yapmak bize düşmez; ancak birçokları tarafından bu iskeletler, yitirilen çocukluğun veya bazı şeylerin sonsuz olamayacağının bir yansıması olarak yorumlanıyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 20
- 12
- 5
- 5
- 4
- 3
- 3
- 3
- 1
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Dorkly | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 18:54:53 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3254
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Dorkly. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.