Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Charmander ve Evrim: Pokemon, Evrim Konusunda Ne Kadar İsabetli?

Çizgi Filmlerde Bile Bilimi Görmek Mümkün!

3 dakika
27,377
Charmander ve Evrim: Pokemon, Evrim Konusunda Ne Kadar İsabetli? YouTube
Tüm Reklamları Kapat

Her ne kadar Pokemon 1990'lar gençliği için evrimle tanışmak ve hayal gücünün sınırlarını zorlamak için harika bir fırsat olduysa da, ne yazık ki son derece çarpık bir evrimleşme algısını da toplum içerisinde yerleştirmedi değil.

Pokemon'daki karakterler "evrimleşirken", bir birey farklı görünümlü bir diğer bireye "dönüşmekte" idi. Ancak evrim, böyle yaşanan bir süreç değildir. Evrimsel süreçte bireyler evrimleşmezler; popülasyonlar evrimleşir. Evrim, bir bireyin ömrü içinde yaşanmaz; nesiller geçtikçe yaşanır. Dolayısıyla Pokemon, evrimsel süreçle ilgili bu iki temel gerçeğin her ikisini de hatalı yansıtmaktadır.

Aşağıdaki karikatürde Charmander'ın ağzından da dinleyebileceğiniz gibi, tüm türler evrimleşir. Evrim, tanımı gereği, tekil bir canlı bireyinin geçirebileceği bir süreç değildir. Nesiller boyunca meydana gelir ve tipik olarak yaygın hale gelmesi ve gözlenebilmesi için en az birkaç yüz bin yıl gerekir. Dahası, evrimleşen bireyler değildir. Canlı popülasyonları ve onların özelliklerinin genetik dağılımıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Charmander ve Evrim
Charmander ve Evrim
Pinterest

Dolayısıyla, her ne kadar tekil bir Charmander bireyinin özellikleri ve genetik yapısı değişmeyecek olsa da, Charmander popülasyonlarının genetik ve fiziksel özelliklerinin dağılımı nesiller içinde değişecektir. Genetik mutasyonlar meydana gelecek ve seçilim ile faydalı olanlar seçilecek, diğerleri elenecektir. Böylece en uyumlular çoğalacak ve yayılacaktır.

Eğer ararsanız, bilimi her yerde bulabilirsiniz! Pokemon'da bile! Eğer ne olduklarını bilemiyorsanız, her bir Pokemon'un yanında gösterilen matematiksel denklemler, o Pokemon'un özelliğinin arkasındaki bilimsel denklemlerdir. Örneğin Pikachu için elektromanyetizma denklemleri verilmişken, Charmender için ısı transferi, Balbasaur için fotosentez, Squirtle içinse akışkanlar mekaniği denklemleri verilmiştir. Gerçekten de bu formülleri kullanarak söz konusu Pokemon'ların özelliklerini analiz etmemiz mümkündür.
Eğer ararsanız, bilimi her yerde bulabilirsiniz! Pokemon'da bile! Eğer ne olduklarını bilemiyorsanız, her bir Pokemon'un yanında gösterilen matematiksel denklemler, o Pokemon'un özelliğinin arkasındaki bilimsel denklemlerdir. Örneğin Pikachu için elektromanyetizma denklemleri verilmişken, Charmender için ısı transferi, Balbasaur için fotosentez, Squirtle içinse akışkanlar mekaniği denklemleri verilmiştir. Gerçekten de bu formülleri kullanarak söz konusu Pokemon'ların özelliklerini analiz etmemiz mümkündür.

Yani bir Charmander her zaman Charmander olarak kalacaktır. Ancak Charmander popülasyonu, yeni yavru Charmander'lar ürettikçe, bunlar bir önceki nesilden bir miktar farklı olacaktır. İşte bu, mikroevrimdir. Bu ufak farklılıklar nesiller boyunca birikerek Charmander'ların çok farklı (örneğin bir Charmaleon veya Charizard gibi) görünmesine neden olabilir. İşte bu da makroevrimdir.

Evrendeki her şeye bilimsel perspektiften bakmak mümkün!
Evrendeki her şeye bilimsel perspektiften bakmak mümkün!

Bir türün bir anda bir başta türe dönüşüvermesi, bugüne kadar evrimsel biyolojinin ve genel olarak bilimin bize öğrettikleriyle taban tabana zıttır. Böyle ani değişimler asla yaşanmaz.

Çizgi Filmler ve Bilim

Çocuklarımızın maruz kaldığı her eğlence programının mutlak bir bilimselliğe sahip olması şart değil; çünkü hikaye, masal ve mitolojiler insanın hayal gücünü pekiştirme niteliğine sahip. Ancak iki önemli koşul var: İlki, zamanı geldiğinde bunların gerçek olmadığını çocuklarımıza anlatmak. İkincisi ise, çizgi filmler gibi hayali eserlerde bilime yer verirken birazcık dikkatli olmak ve belki bilimsel gerçekleri (işin "doğrusunu") bir şekilde onlara anlatmaya çalışmak...

Tüm Reklamları Kapat

Bu tarz bir girişimin sanata yansıyan en ilginç örneklerinden birisi, Güney Koreli heykeltraş Hyungkoo Lee'den geldi. Sanatçı, çizgi film gerçekçiliğini bir adım daha öteye götürerek, Homo animatus ismini verdiği çizgi film karakteri iskeletlerini bizzat üretti! Reçine, alüminyum çubuklar, çelik halatlar, yaylar ve yağlı boya kullanarak yaptığı iskeletlere dikkatle bakacak olursanız, birçok tanıdık çizgi film karakterini görebilirsiniz.

Bunun sanatsal yorumunu yapmak bize düşmez; ancak birçokları tarafından bu iskeletler, yitirilen çocukluğun veya bazı şeylerin sonsuz olamayacağının bir yansıması olarak yorumlanıyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 20
  • Güldürdü 12
  • Muhteşem! 5
  • Bilim Budur! 5
  • İnanılmaz 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Umut Verici! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Dorkly | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 18:54:53 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3254

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
J. Lepetit, et al. Charmander ve Evrim: Pokemon, Evrim Konusunda Ne Kadar İsabetli?. (4 Şubat 2015). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3254
Lepetit, J., Bakırcı, Ç. M. (2015, February 04). Charmander ve Evrim: Pokemon, Evrim Konusunda Ne Kadar İsabetli?. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3254
J. Lepetit, et al. “Charmander ve Evrim: Pokemon, Evrim Konusunda Ne Kadar İsabetli?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 04 Feb. 2015, https://evrimagaci.org/s/3254.
Lepetit, Julia. Bakırcı, Çağrı Mert. “Charmander ve Evrim: Pokemon, Evrim Konusunda Ne Kadar İsabetli?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 04, 2015. https://evrimagaci.org/s/3254.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close