Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

İnsanları Barındıran Kuyruksuz Maymunlar ile Eski Dünya Maymunları'nın Ayrımını Gösteren Fosiller Keşfedildi!

2 dakika
3,352
İnsanları Barındıran Kuyruksuz Maymunlar ile Eski Dünya Maymunları'nın Ayrımını Gösteren Fosiller Keşfedildi!
Tüm Reklamları Kapat

DNA analizi, geçmişte bilim insanlarına maymunlarla insansıların farklılaştığı bir döneme ait bazı belirgin bulgular sunmuştu. Ancak araştırmacılara göre Tanzanya'da yakın zamanda yapılan bir buluş, bu ayrıma yönelik bilim insanlarının aradığı kesin kanıt olabilir.

Bilim insanları, bir dere yatağında 25 milyon yıllık bir diş ve çene kemiği buldular. Bu fosiller, şu ana kadar bulunan en eski kuyruksuz maymun ("insansı") ve Eski Dünya maymunu fosilleri olarak kayda geçti. Bu zaman diliminde yeryüzünde biri kuyruksuz maymunları, diğeri de babunlar ve şebekler gibi Eski Dünya maymunlarını içeren birbirinden farklı iki primat grubu bulunuyordu. Araştırma grubunun lideri, Athens, Ohio'da bulunan Ohio Üniversitesi'nden antropolog Nancy Stevens şöyle diyor:

Bu buluşlar bu iki grup primat için de en eski fosil kanıtlarını sunuyor olması açışından önemlidir.
Görseldeki iki tür, sanatçı gözüyle Rukwapithecus (önde, ortada) ve Nsungwepithecus (sağda) türlerini gösteriyor.
Görseldeki iki tür, sanatçı gözüyle Rukwapithecus (önde, ortada) ve Nsungwepithecus (sağda) türlerini gösteriyor.
Mauricio Anton

DNA bulguları uzun zamandır kuyruksuz maymunlarla kuyruklu maymunların 25 ile 30 milyon yıl önce farklılaştıklarına yönelik ipuçları veriyordu; ancak bu kemiklere kadar, 20 milyon yıldan eski hiçbir fosil bulunamamıştı. Stevens şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Güneybatı Tanzanya'daki Rukwa Çatlağı Havzası'ndan elde edilen fosiller geç Oligosen karasal ekosistemi üzerine yeni bir ipucu ortaya çıkararak bu iki grubun bu kadar erken farklılaştığı tezinin ilk kez gerçek anlamda sınanmasını sağlıyor.

Bulunan çene kemiği fosili erken bir hominid olan ve Rukwapithecus flaglei diye adlandırılan yeni bir türe ait. Hominid denilen bu taksonomik grup; goriller, şempanzeler, bonobolar, orangutanlar ve insanlar gibi büyük kuyruksuz maymunları ve gibongiller gibi küçük kuyruksuz maymunları içine alan bir gruptur.

Diş ise, yine yeni bulunan ve cercopithecoidler diye adlandırılan Eski Dünya maymunları grubunun en eski üyesi olduğu düşünülen Nsungwepithecus gunnelli adlı türe ait. Bu primat türleri 34 milyon yıl ile 23 milyon yıl öncesi arasında süregelen Oligosen Dönem'de yeryüzünde idiler.

Çene kemiği parçası bilinen en eski insansıya ait, Rukwapithecus türü
Çene kemiği parçası bilinen en eski insansıya ait, Rukwapithecus türü
Nancy Stevens

Bu yeni araştırma, iki türün çoktandır birbirinden ayrı evrimleştiği bir dönemi belgeliyor. Stevens şunları söylüyor:

Geç Oligosen çağı primat evrim tarihi açısından şu ana dek en az örneklenmiş dönemdir ve Rukwa kazı bölgesi, o dönemde Afrika'da ekvatorun güneyinde yaşamış hayvanlara ilk kez göz atmamıza olanak sağlıyor.

National Science Foundation'ın (Ulusal Bilim Vakfı) Yeryüzü Bilimleri Bölümü program yöneticisi Paul Filmer şunları ekliyor:

Afrika'da bu çağdan maymun veya insansı fosilleri bulmak hep çok zor olagelmişti. Bu yüzden her iki koldan birer fosili zamanı bunca iyi saptanabilmiş bir fosil katmanında bulabilmek olağanüstü. Bu 'şimdilik en eski' fosiller Eski Dünya maymunları ile insansıların 25 milyon yıl önce çoktan ayrışmış oldukları tezini sağlamlaştırıyor.

Araştırmacılar Rukwapithecus'un yaklaşık 26 pound (~ 12 kg) ağırlığında olduğunu, Nsungwepithecus'un ise biraz daha küçük olduğunu tahmin ediyorlar.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Design Trend | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 21:38:02 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1859

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
D. Trend, et al. İnsanları Barındıran Kuyruksuz Maymunlar ile Eski Dünya Maymunları'nın Ayrımını Gösteren Fosiller Keşfedildi!. (11 Ocak 2014). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1859
Trend, D., Ayöz, S., Bakırcı, Ç. M. (2014, January 11). İnsanları Barındıran Kuyruksuz Maymunlar ile Eski Dünya Maymunları'nın Ayrımını Gösteren Fosiller Keşfedildi!. Evrim Ağacı. Retrieved November 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1859
D. Trend, et al. “İnsanları Barındıran Kuyruksuz Maymunlar ile Eski Dünya Maymunları'nın Ayrımını Gösteren Fosiller Keşfedildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Suat Ayöz, Evrim Ağacı, 11 Jan. 2014, https://evrimagaci.org/s/1859.
Trend, Design. Ayöz, Suat. Bakırcı, Çağrı Mert. “İnsanları Barındıran Kuyruksuz Maymunlar ile Eski Dünya Maymunları'nın Ayrımını Gösteren Fosiller Keşfedildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Suat Ayöz. Evrim Ağacı, January 11, 2014. https://evrimagaci.org/s/1859.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close