Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Chandrayaan-3 ile Alınan Yeni Veriler, Ay'da Bir Zamanlar Magma Okyanusu Olduğunu Destekliyor!

3 dakika
217
Chandrayaan-3 ile Alınan Yeni Veriler, Ay'da Bir Zamanlar Magma Okyanusu Olduğunu Destekliyor! Popular Science
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yaklaşık 4,5 milyar yıl önce, Theia adı verilen Mars büyüklüğündeki bir öngezegen çok kötü bir günü yaşadı. Yörüngesi onu başka daha büyük bir öngezegenle çarpışacağı bir rotaya soktu. Sonunda iki gök cismi öyle bir kuvvetle çarpıştı Theia neredeyse yok oldu. Tabii diğer protogezegenin kaderi de pek iyi sayılmazdı. Çarpışmanın şiddeti ile öngezegenin büyük bir kısmı uzaya fırladı. Bu fırlayan maddelerin bir kısmı yüzeye yağmur şeklinde geri yağarken geri kalanı ise Theia'nın kalıntılarıyla karışarak bizim uydumuz olan Ay'ı oluşturdu.

Ay'ın nasıl oluştuğuna dair elimizdeki en iyi senaryo şu anlık bu. Nature dergisinde yayınlanan yeni bir makale, bu teoriyi destekleyen yeni kanıtlar sunarken aynı zamanda simülasyonlarda kullandığımız modellerin ince detayları hakkında da sorular da ortaya koyuyor.[1] Makale, Chandrayaan-3 görevi tarafından toplanan verilere dayanıyor. Görev sırasında Pragyan adlı uzay aracı, Ay'ın yüksek enlemli bölgelerinden ilk kez regolit örnekleri topladı.

Makaledenin baş yazarı olan Santosh Vadawale, yaptığı açıklamada teorinin kilit noktalarından birinin "Ay'daki magma okyanusu hipotezi" olduğunu söylüyor. Vadawale, bu büyük çarpışmanın yaydığı enerjinin "Ay'ın dış birkaç yüz kilometrelik kısmını eriteceğini" belirtiyor. Bu da yeni oluşan Ay'ın tamamen magmayla kaplı olacağı anlamına gelir. Hatta bu magma okyanusu o kadar sıcak ve büyük olacağından soğuyup kaya haline gelmesi en az on milyonlarca yıl almış olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer Ay'ın yüzeyi milyonlarca yıl boyunca sıvı halde kaldıysa nispeten hafif minerallerin yüzeye çıkmasını, daha ağır olanların ise dibe çökmesini bekleriz. Bu durumu, yağ ve su karışımının zamanla ayrışarak yağın suyun üstünde kalması gibi düşünebilirsiniz. Vadawale, bu durumda Ay'ın yüzeyinin büyük ölçüde anortozit adı verilen minerallerden oluşmasını beklediklerini söylüyor:

Ay'daki magma okyanusu hipotezinin önemli bir öngörüsü, büyük ölçüde anortozitik olan bir kabuğun varlığıdır.

Bu öngörü ilk kez Apollo görevleri sırasında test edildi. Alınan örnekler, gerçekten de Ay'ın yüzeyinin büyük ölçüde anortozitik olduğunu ortaya koydu. O zamandan beri, diğer birçok görev, ekvator ve orta enlem bölgelerinden örnekler aldı ancak Chandrayaan-3'ün Ay'a varana kadar kutuplara yakın bölgeler henüz keşfedilmemişti. Vadawale şöyle açıklıyor:

Yüksek enlemli bölgeler daha eski oldukları için daha fazla krater oluşumu gördü. Bu, yeterince büyük güvenli iniş bölgelerini belirlemeyi zorlaştırıyor. Muhtemelen bu yüzden erken inişlerin çoğu nispeten daha güvenli olan Mare bölgelerinde gerçekleşti. Bununla birlikte kutuplara daha yakın iniş yapmanın önemi uzun zamandır biliniyor ve yüksek enlemlere iniş denemelerinin sayısı gittikçe artıyor.

Vadawale, Chandrayaan-3'ün bu tür bir bölgeye yapılan tamamen başarılı ilk iniş olduğunu vurguluyor. Bu başarı, araştırmacıların uzay aracını kullanarak yakın çevredeki toprağın bileşimini incelemelerine ve daha alçak bölgelerdeki toprak ile karşılaştırma yapmalarına olanak tanıdı. Vadawale, bölgenin bileşiminin büyük ölçüde beklendiği gibi olduğunu söylüyor:

Bu bölgedeki regolit, ağırlıklı olarak ekvatoral alandaki yüksek bölgelere ile benzerlik gösteriyor. Bu durum, Ay'daki magma okyanusu hipotezini destekliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak verilen gösterdiği bir sürpriz, nispeten ağır bir magnezyum bazlı mineral olan olivinin nispeten büyük miktarda bulunmasıydı. Vadawale, bu mineralin bulunmasının kendi başına pek dikkat çekici olmadığını şöyle açıklıyor:

Ay'daki magma okyanusuna yönelik önceki modeller saf anortozitten oluşan bir kabuk önerirken modelin daha gelişmiş versiyonları kabuğun olivin ve piroksen gibi magnezyum ve demir içeren bazı mineraller içerdiğini gösteriyor." Bu tür ağır mineraller, büyük meteor çarpmaları sonucu yüzeyin altından da fırlayabilir. Chandrayaan-3'ün iniş yaptığı yer, Ay'ın en büyük, en eski ve en derin çarpma krateri olan Güney Kutbu Aitken havzasına oldukça yakın.

Dolayısıyla beklenmedik olan olivinin varlığı değil, mevcut olivin miktarı ve olivinin piroksen adı verilen ağır magnezyum bazlı minerale oranıydı. Diğer örnekler daha fazla piroksen içerirken, Pragyan tarafından alınan örneklerde piroksenden daha fazla olivin vardı. Araştırmacılar bulgularının yeni olduğunu ve geri getirilen örnekler ve Ay meteorları havuzundaki diğer örneklerin çeliştiğini belirtiyor.

Bunun nedenini henüz kimse bilmiyor. Ancak bu bulgular, Ay'ın tam olarak nasıl oluştuğuna dair modelleri daha da geliştirme potansiyeline sahip olduğu için muhtemelen çok önemli. Vadawale, bulgunun önemini açıklarken aynı zamanda herhangi bir sonuca hemen atlanmaması konusunda uyarıyor:

Piroksenden biraz daha fazla olivin bulunması, farklı modelleri test etme fırsatı oluşturduğu için oldukça önemli bir bulgudur. Daha spesifik ayrıntılara ancak daha ileri modelleme çalışmalarıyla ulaşılabilir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Muhteşem! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ S. V. Vadawale, et al. (2024). Chandrayaan-3 Apxs Elemental Abundance Measurements At Lunar High Latitude. Nature, sf: 1-5. doi: 10.1038/s41586-024-07870-7. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 17:51:15 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18438

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gebelik
Yumurta
Veri Bilimi
İspat Yükü
Işık Yılı
Ölüm
Çeviri
Diş Hekimliği
Dilbilim
Dinozorlar
Kanser Tedavisi
Kara Delik
Geometri
Taklit
Hayatta Kalma
Nörobiyoloji
Şempanzeler
Radyasyon
Burun
Arı
Depresyon
Atom
Primat
Sağlık Örgütü
Beslenme Davranışı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Chandrayaan-3 ile Alınan Yeni Veriler, Ay'da Bir Zamanlar Magma Okyanusu Olduğunu Destekliyor!. (22 Ağustos 2024). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18438
Derin, U. (2024, August 22). Chandrayaan-3 ile Alınan Yeni Veriler, Ay'da Bir Zamanlar Magma Okyanusu Olduğunu Destekliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18438
U. Derin. “Chandrayaan-3 ile Alınan Yeni Veriler, Ay'da Bir Zamanlar Magma Okyanusu Olduğunu Destekliyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 22 Aug. 2024, https://evrimagaci.org/s/18438.
Derin, Ufuk. “Chandrayaan-3 ile Alınan Yeni Veriler, Ay'da Bir Zamanlar Magma Okyanusu Olduğunu Destekliyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, August 22, 2024. https://evrimagaci.org/s/18438.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close