Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Mars'ın İlkimi Bir Zamanlar Soğuk ve Buzlu Olabilir!

3 dakika
492
Mars'ın İlkimi Bir Zamanlar Soğuk ve Buzlu Olabilir! Microsoft Copilot
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 5 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Mars'ın hiç yaşam barındırıp barındırmadığı sorusu, on yıllardır bilim insanlarının ve halkın hayal gücünü cezbediyor. Keşfin merkezinde, Dünya'nın komşusunun geçmiş iklimi hakkında bazı sorular yatıyor: Mars, kendi gezegenimizde bulunan gibi denizler ve nehirlerle birlikte sıcak ve ıslak mıydı? Soğuk ve buzlu muydu, dolayısıyla bildiğimiz şekliyle yaşamı desteklemeye daha az yatkın mıydı? Communications Earth and Environment dergisinde yayınlanan bir çalışma, Mars toprakları ile Kanada'nın soğuk Newfoundland bölgesindeki topraklar arasında benzerlikler buldu. Bu keşif, Mars'ın soğuk ve buzlu olduğu fikrini destekliyor.

Araştırmacılar, Mars'ın Gale Krateri'ndekilerle karşılaştırılabilir malzemelere sahip toprakları Dünya'da aradı. Topraktaki mineraller, zaman içinde peyzajın evrimini anlatır. Bu nedenle bilim insanları, bir yerin geçmişteki çevre koşullarını anlamak için sıklıkla toprağı inceler. Bu malzemelerin nasıl oluştuğu hakkında daha fazla bilgi edinmek, kızıl gezegenin tarihsel koşulları hakkında uzun süredir devam eden soruları yanıtlamaya yardımcı olabilir. Gale Krateri'nin toprakları ve kayaları, 3 ile 4 milyar yıl öncesi arasındaki Mars ikliminin kaydını sunuyor. Bu dönem, gezegende nispeten bol miktarda suyun bulunduğu ve aynı zamanda Dünya'da yaşamın ilk kez ortaya çıktığı bir zaman dilimine denk geliyor. Çöl Araştırma Enstitüsü’nde toprak bilimci ve jeomorfolog olan Anthony Feldman şöyle anlatıyor:

Gale Krateri bir paleo göl yatağı. Orada kesinlikle bir zamanlar su vardı. Ancak su varken çevresel koşullar nasıldı? Mars ve Dünya'daki koşullar çok farklı olduğundan Dünya’da Mars yüzeyine tam olarak benzeyen bir yer bulamayacağız. Yine de Dünya'daki koşullara bakıp buradan elde ettiğimiz bilgileri Mars'taki sorulara uyarlamaya çalışabiliriz.

NASA'nın Curiosity keşif aracı 2011'den beri Gale Krateri'ni inceliyor ve "X-ışını amorf malzemesi" olarak bilinen bol miktarda toprak örneği buldu. Bu toprak türü, normal minerallerden farklı olarak düzenli bir atom yapısına sahip değil. Bu yüzden, X-ışını kırınımı gibi bilinen yöntemlerle incelemek zor. X-ışınları elmas gibi kristal malzemelere gönderildiğinde X-ışınları mineralin iç yapısına bağlı olarak belirli açılarda saçılır. Ancak, X-ışını amorf malzeme bu karakteristik "parmak izlerini" üretmez. Araştırmacıların kullandığı yöntem, Gale Krateri'nde Curiosity tarafından incelenen toprak ve kaya örneklerinin %15 ila %73'ünün X-ışını amorf malzemeden oluştuğunu ortaya koydu. Feldman şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

X-ışını amorf malzemesi dediğimiz yapıyı jöle gibi düşünebilirsiniz. Bu, birbirinin yanından kayan farklı elementlerin ve kimyasalların bir çorbası.

Curiosity, toprak ve kaya örneklerini kimyasal olarak da inceledi. Bu incelemede, amorf malzemenin içeriğini öğrendi. Sonuçlar, bu malzemenin demir ve silika bakımından zengin, ancak alüminyum bakımından fakir olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar henüz amorf malzemenin ne olduğunu veya bu durumun Mars'ın tarihsel ortamı hakkında ne ima ettiğini çözebilmiş değil. Bu gizemli malzemelerin Dünya'da nasıl oluştuğunu ve varlığını sürdürdüğünü anlamak, kızıl gezegen hakkındaki süregelen soruları aydınlatmamıza yardımcı olabilir.

Ekip, buldukları X-ışını amorf malzemeye benzer bir madde bulmak için Newfoundland'deki Gros Morne Ulusal Parkı’ndaki Tablelands, Kuzey Kaliforniya'daki Klamath Dağları ve Batı Nevada olmak üzere üç yeri ziyaret etti. Bu üç bölgede araştırmacıların Gale Krateri'ndeki X-ışını amorf malzemeye kimyasal olarak benzer olmasını bekledikleri serpantin topraklar vardı. Bu topraklar, demir ve silisyum açısından zengin ancak alüminyum açısından fakirdir. Ziyaret ettikleri yerlerin sıcaklık, kar ve yağmur yağışı gibi çevresel özellikleri de amorf malzemenin oluşumuna ve korunmasına neden olan çevresel koşullar hakkında fikir verebilirdi.

Araştırma ekibi her bir bölgede, toprak malzemelerini daha ayrıntılı bir düzeyde görmek için X-ışını kırınım analizi ve geçirimli elektron mikroskobu kullanarak toprakları inceledi. Newfoundland'ın soğuk iklimi, Gale Krateri'nde bulunanlara kimyasal olarak benzer ve kristal yapısı olmayan materyaller üretti. Kaliforniya ve Nevada gibi daha sıcak iklimlerde oluşan topraklar ise bu özelliklere sahip değildi. Feldman şu şekilde açıklıyor:

Bu durum, bu malzemelerin oluşması için suyun orada olması gerektiğini gösteriyor. Ancak amorf malzemenin topraklarda korunması için soğuk, donma noktasına yakın yıllık ortalama sıcaklık koşullarına ihtiyaç var.

Amorf malzeme genellikle nispeten kararsız olarak kabul edilir, yani atomik düzeyde atomlar henüz son, daha kristal formlarına organize olmamıştır. Feldman son olarak şunları söylüyor:

Bu malzemelerin jeolojik zaman ölçeğinde korunabilmesi için kinetiklerde (reaksiyon hızında) onu yavaşlatan bir etken olmalı. Bizim hipotezimiz neredeyse donma noktasındaki koşulların bu malzemelerin oluşmasına ve korunmasına olanak sağlayan özel bir kinetik sınırlayıcı faktör olduğu yönünde.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 15/01/2025 07:51:17 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18175

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bakteriler
Gözlem
Araç
Uyku
Dünya
Mitler
Kuantum Mekaniği
Viroloji
Buzul
Diş Hekimliği
Zeka
Evrimleşme
Samanyolu Galaksisi
Enzim
Şempanze
Aminoasit
Kadın Doğum
Transkripsiyon
İnsan Sağlığı
Taksonomi
Sağlık Bilimleri
Dilbilim
Uçak
Geometri
Karar Verme
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Mars'ın İlkimi Bir Zamanlar Soğuk ve Buzlu Olabilir!. (23 Temmuz 2024). Alındığı Tarih: 15 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18175
Derin, U. (2024, July 23). Mars'ın İlkimi Bir Zamanlar Soğuk ve Buzlu Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved January 15, 2025. from https://evrimagaci.org/s/18175
U. Derin. “Mars'ın İlkimi Bir Zamanlar Soğuk ve Buzlu Olabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 23 Jul. 2024, https://evrimagaci.org/s/18175.
Derin, Ufuk. “Mars'ın İlkimi Bir Zamanlar Soğuk ve Buzlu Olabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, July 23, 2024. https://evrimagaci.org/s/18175.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close