Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Cerrahi Aletler Alzheimer ile Bağlantılı Olan Proteinleri Yayıyor Olabilir!

2 dakika
110
Cerrahi Aletler Alzheimer ile Bağlantılı Olan Proteinleri Yayıyor Olabilir! Asyamed
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yeni bir araştırmaya göre Alzheimer ile doğrudan bağlantılı proteinler, cerrahi aletler ile hastalar arasında aktarılabilmektedir. Şu ana kadar teşhis edilen vakaların sayısı ne kadar az olursa olsun, bu aletlerin nasıl sterilize edildiği ve gelecekte nasıl kullanılacağı konusunda bizleri tekrar düşünmeye itiyor.

Alzheimer hastalığına proteinlerin bu şekilde taşınmasının neden olduğuna dair henüz bir belirti yok ancak araştırmacılar, genç yaşta beyin ameliyatı geçirmiş olup, nadir görülen beyin kanaması bozukluğuna (Serebral Amiloid Anjiyopatisi, SAA) sahip olan sekiz vaka ortaya çıkardı.

Bu sekiz kişiden hiçbirinin SAA'ya genetik bir eğiliminin olmadığını göz önüne alırsak geçirdikleri ameliyatın hem SAA'yı hem de Alzheimer'ı tetikleyen bu yapışkan amiloid proteinlerini kişilerin beynine taşımış olması mümkündür. İngiltere'deki Londra Üniversitesinden uzman araştırmacı Sebastian Bradner, Amiloid Betanın bulaşabilir olduğuna dair yeni kanıtlar bulduklarını şöyle ifade ediyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu, Alzheimer hastalığının bu yolla bulaşabileceği anlamına gelmiyor. Çünkü hastalarda Alzheimer'ın diğer belirteç proteini olan patolojik Tau Proteininden eser yoktu.

Araştırmacılar, Alzheimer'ın nasıl ortaya çıktığından henüz emin olmasalar bile beynin normal işleyişindeki bozulmalara yol açan Amiloid Beta ve Tau Proteinlerinin oluşumu, bu hastalığın ana özelliklerinden biri gibi görünüyor.

Bir beyin ameliyatından kaynaklanan amiloid protein birikimlerinin kirlenmiş cerrahi aletler üzerinden diğer hastalara geçmesi imkânsız değil. Ancak araştırmadaki sekiz vakanın hepsinin, sterilizasyon yöntemlerinin en son gözden geçirilmesinden öncesine tarihlendiğini unutmamak gerekiyor. Diğer bir deyişle bu sorun çoktan çözülmüş olabilir, ancak araştırmayı yürüten bilim insanları bundan emin olmak istiyorlar. Bradner bulgularının uzun süre önce yapılan beyin ve sinir cerrahisi işlemleriyle ilgili olduğunu ifade ediyor ve konuşmasına şöyle devam ediyor:

Patolojik proteinin bulaşma olasılığı düşük olsa da cerrahi girişimlerde sterilizasyon göz ardı edilmemelidir.

Takım, çocukluğunda operasyon geçirmiş ve Serebral Amiloid Anjiyopatisi olan dört kişiyi bir araya getirdikten sonra araştırmaya uygun 4 tane daha model bulmak için eski kayıtları detaylı bir şekilde araştırdı.

Araştırma, bir başka beyin hastalığı olan ve prionların cerrahi aletlere yapışmasıyla oluşan Creutzfeldt-Jakob'ın bulaşması hakkındaki tespitlerle teşvik kazandı. Aslında bu bulgu, sterilizasyon standartlarına yönelik en yeni güncellemeye sebep olan etkendi.

Tüm Reklamları Kapat

Asıl problem, Amiloid proteinlerinin kaynatma ve kurutma aletlerinin klasik yöntemine ve formaldehit maruziyetine karşı çok dirençli olmasıdır. Araştırmacılara göre belirli durumlarda sadece bir kez kullanılan aletlere sahip olmak çözüm olabilir.

Tekrar belirtmek gerekir ki, bu sekiz hastanın hiçbirisi Alzheimer'a yakalanmamıştır ancak Amiloid proteinler bu şekilde bulaşırsa beynin hastalığa karşı daha savunmasız olma ihtimali vardır.

Şimdi ise araştırmacılar, proteinlerin bu şekilde bulaşma potansiyeli hakkında daha fazla çalışma görmek istiyorlar. Yaşlılardaki artan beyin ve sinir cerrahisi operasyonları, bu proteinlerin yaşla beraber artan yığılımına işaret ediyor gibi. Bu konudaki gerçekleri öğrenmemiz gerekiyor.

Londra Üniversitesinden Simon Mead; halen bulgular için birçok alternatif açıklama olduğunu, bir şeyleri açığa kavuşturmak için daha çok araştırmanın gerektiğini ve büyük bir epidemiyolojik çalışmanın bilhassa yararlı olabileceğini ifade ediyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 18:37:15 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12783

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Bilim, et al. Cerrahi Aletler Alzheimer ile Bağlantılı Olan Proteinleri Yayıyor Olabilir!. (15 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12783
Bilim, R., Kayalı, Ö. (2020, September 15). Cerrahi Aletler Alzheimer ile Bağlantılı Olan Proteinleri Yayıyor Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12783
R. Bilim, et al. “Cerrahi Aletler Alzheimer ile Bağlantılı Olan Proteinleri Yayıyor Olabilir!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 15 Sep. 2020, https://evrimagaci.org/s/12783.
Bilim, Rasyonalist. Kayalı, Ögetay. “Cerrahi Aletler Alzheimer ile Bağlantılı Olan Proteinleri Yayıyor Olabilir!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, September 15, 2020. https://evrimagaci.org/s/12783.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close