Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Araştırmalar Son 13 Yılda Flynn Etkisinin Tersine Döndüğünü Gösteriyor!

2 dakika
362
Araştırmalar Son 13 Yılda Flynn Etkisinin Tersine Döndüğünü Gösteriyor! Northwestern University
Tüm Reklamları Kapat

Flynn etkisi adı verilen bir olguya göre, 1932 yılından 20. yüzyıl boyunca IQ puanları önemli ölçüde artış göstermiştir. Her on yılda üç ila beş IQ puanı arasında değişen bu artış, zekâ seviyelerinde belirgin bir iyileşmeye işaret etmiştir.

Ancak Northwestern Üniversitesi'nden yapılan ve Intelligence dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, 2006 ile 2018 yılları arasında ABD'deki geniş bir katılımcı grubunda bir kategori hariç tüm alanlarda tersine bir "Flynn etkisi" olduğuna dair kanıtlar buldu.[1] Tersine Flynn etkisi, dört bilişsel alandan üçünde tutarlı negatif eğimler gösterdi.

Çalışmada; mantık ve kelime bilgisinden oluşan sözel akıl yürütme, görsel problem çözme ve benzetmeleri anlama becerisinden oluşan matris akıl yürütme, sayılar ve harfler üzerinden hesaplama ve matematik yeteneğini ölçen akıl yürütme becerisindeki yetenek puanlarında çalışma dönemi boyunca azalma görüldü. Buna karşılık, uzamsal akıl yürütme becerisini ölçen 3-boyutlu döndürme alanındaki puanlar, özellikle 2011 ile 2018 yılları arasında genel bir artış gösterdi.

Tüm Reklamları Kapat

Bileşik yetenek puanlarında (birden fazla bilgi parçasından elde edilen tekil puanlar) ise diğerlerine kıyasla daha yeni katılmış kişilerde yaş, eğitim seviyesi veya cinsiyetten bağımsız olarak genel bir düşüş söz konusuydu. Çalışmanın yazarı ve Northwestern University Feinberg School of Medicine'de araştırma görevlisi olan Elizabeth Dworak bu konuda şunları söylüyor:

Skorlardaki bu düşüş, insanların zihinsel yeteneklerinin daha düşük ya da daha yüksek olduğu anlamına gelmiyor. Daha ziyade eski ve yeni örneklemlerin lehine farklılık gösteren skorları ifade ediyor. Belki de sadece bu tür testlerde ya da genel olarak test yapma konusunda kötüdürler.

Araştırmacılar çalışmada, katılımcılara uyumluluk, dürtüsellik, kaygı, mizah gibi 27 farklı mizaç özelliği ve bilişsel yetenek puanları hakkında geri bildirim sağlayan, anket tabanlı bir kişilik testi olan Sentetik Diyafram Kişilik Değerlendirme (SAPA) Projesi kullandı. Proje kapsamında 2006 ile 2018 yılları arasında 394.378 Amerikalının anket yanıtlarını analiz eden ekip, bu 13 yıllık süreçte ABD'deki bilişsel yetenek puanlarının nasıl bir değişim gösterdiğini inceledi.

Katılımcıların 303.540 kişilik daha küçük bir alt grubu, 2011 ile 2018 yılları arasında çalışmaya dahil edildiği için, 3-boyutlu döndürme verileri yalnızca bu dönemde ankete katılanlardan elde edildi.

Çalışma, IQ puanlarındaki düşüşün nedenlerini doğrudan incelemese de Dworak bilim camiasında bu konuda çeşitli teorilerin bulunduğunu belirtti. Bunlar arasında yetersiz beslenme, kötüleşen sağlık, medya etkileri ve eğitimdeki değişiklik gibi faktörler yer alıyor. Dworak sözlerine şu şekilde devam ediyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bunun neden olduğuna dair tartışmalar var. Ancak her alan gerilemiyor, biri yükseliyor. Eğer tüm puanlar aynı yönde ilerliyor olsaydı bununla ilgili güzel bir hikâye oluşturabilirdiniz, ama durum böyle değil. Bu konuyu takip edip daha derinlemesine incelemek için 40 yıllık verilerin olduğu bir veri setine erişmeye çalışıyoruz.

Dworak ayrıca toplumdaki algılanan değerlerdeki değişimin de bu puanları etkileyebileceğini ifade ediyor:

Toplumun neye değer verdiğini, neyi öncelik verdiğini ve günlük yaşamda neyi göz önünde tuttuğunu düşündüğünüzde, bu durumun bir yetenek testindeki performansa yansıma ihtimali olabilir.

Dworak, son yıllarda STEM alanlarına daha fazla önem verilmesinin soyut akıl yürütme gibi diğer alanların okullarda daha az ilgi gördüğü anlamına mı geldiğini sorguluyor. Dworak sözlerini şöyle bitiriyor:

SAPA Projesi bir kişilik anketi olarak tanıtıldığı için, testi dolduran bireyler mizaç özelliklerini ölçen bölümlere daha fazla ilgi gösterebilir, kişilikle doğrudan ilgili görünmeyen bölümlere ise daha az odaklanabilir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ E. M. Dworak, et al. (2023). Looking For Flynn Effects In A Recent Online U.s. Adult Sample: Examining Shifts Within The Sapa Project. Elsevier BV, sf: 101734. doi: 10.1016/j.intell.2023.101734. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 10:39:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19429

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin, et al. Araştırmalar Son 13 Yılda Flynn Etkisinin Tersine Döndüğünü Gösteriyor!. (29 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19429
Derin, U., Derin, U. (2024, December 29). Araştırmalar Son 13 Yılda Flynn Etkisinin Tersine Döndüğünü Gösteriyor!. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19429
U. Derin, et al. “Araştırmalar Son 13 Yılda Flynn Etkisinin Tersine Döndüğünü Gösteriyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 29 Dec. 2024, https://evrimagaci.org/s/19429.
Derin, Utku. Derin, Ufuk. “Araştırmalar Son 13 Yılda Flynn Etkisinin Tersine Döndüğünü Gösteriyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, December 29, 2024. https://evrimagaci.org/s/19429.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close