Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yaban Hayvanlara Yönelik Avcılığın Sebepleri Coğrafya, Kültür ve Sosyoekonomik Duruma Göre Değişiyor!

2 dakika
370
Yaban Hayvanlara Yönelik Avcılığın Sebepleri Coğrafya, Kültür ve Sosyoekonomik Duruma Göre Değişiyor!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Almanya, Leipzig, Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nden Mona Bachmann'ın PLOS Biology'de yayımlanan bir araştırmasına göre; vahşi yaşam avcılığının nedenleri ve bunun ekolojik sonuçları, Afrika ve Avrupa'da sosyoekonomik bağlama göre değişiyor.[1] Bu farklara rağmen, avlanma yoğunluğu, genel olarak bu Kuzey-Güney bağlamında beklenenden daha az çeşitlilik gösteriyor.

Vahşi yaşam avcılığı, dünya genelinde yaygındır ve yabani hayatın korunduğu alanların içindeki ve dışındaki biyoçeşitliliğin azalmasına sebep olan en büyük faktörlerden biridir. Genelde avcılığın yaban hayatı üzerindeki etkilerini inceleyen çalışmalar, Güney Yarımküre'deki avcılığa odaklanıyor. Fakat avcılık, Kuzey Yarımküre'deki yabani hayatı da tehdit edebiliyor. Bununla birlikte, Afrika ve Avrupa'da avcılığın gerçekleştirildiği sosyoekonomik ve ekolojik bağlamlar arasındaki farklılıklar hakkında çok az şey biliniyor. Bachmann ve çalışma arkadaşları, yabani hayatı etkili bir şekilde korumaya katkıda bulunmak için vahşi yaşam avcılığının nedenleri ve ekolojik sonuçlarını anlamayı hedeflediler.

Araştırmacılar, 15 Afrika ve 10 Avrupa ülkesinde 114 tane milli parkı ziyaret ettiler. Yabani hayatın durumu ve korunan alanların içinde ve dışında gerçekleşen yasal ve yasadışı avcılık faaliyetleri hakkında park yöneticileri ile görüştüler. Yazarlar, bu bilgileri kullanarak istatistiksel modeller geliştirdiler. Bununla, avcılık nedenleri ve yabani hayatı tehdit eden sonuçları ile çeşitli sosyoekonomik ve ekolojik bağlamlar arasında bir ilişki kurmayı amaçladılar. Bulguları ilgi çekiciydi:

Tüm Reklamları Kapat

  • Araştırmacılar, birçok Afrika ülkesinde olduğu gibi düşük sosyoekonomik statü bağlamında avlanma nedenlerinin ağırlıklı olarak ekonomik olduğunu buldular.
  • Sosyoekonomik şartlar iyileştikçe, yabani hayat avcılığının sosyokültürel, eğlence ve ekolojik amaçlarla yapıldığı tespit edildi.
  • Farklı nedenler, hedeflenen vahşi yaşam türlerindeki çeşitlilikle de ilişkilendirildi. Yasadışı avcılık, Afrika'daki korunan alanların içi ve dışında genelde büyük toynaklı hayvanları tehdit ederken, Avrupa'da büyük etoburları tehdit ediyordu.

Bunlara ek olarak genel avlanma yoğunluğu, farklı coğrafyalarda oldukça sabitti. Ayrıca iki kıtada da yoğun nüfuslu alanlar, vahşi yaşamın çatışmaya bağlı öldürülmesinin artışıyla bağlantılıydı. Sosyoekonomik bağlamdan bağımsız olarak yerel halkın vahşi yaşamı koruma çalışmalarına entegre edilmesi ve karşılıklı güvenin aşılanması, yasadışı avlanmayı azaltmada etkili bir yol olarak görüldü.

Bu çalışmanın kısıtlarından biri, sadece Milli Park yöneticileriyle görüşülmüş olmasıydı; avcılarla veya başka insanlarla herhangi bir görüşme yapılmadı. Buna rağmen, çalışma vahşi yaşam avcılığının sosyoekonomik bağlamını anlamanın, koruma çalışmaları için önemli olduğunu gözler önüne seriyor. Dr. Bachmann şunları ekliyor:

Değişen sosyoekonomik bağlamlar, temel nedenler ve yasal çerçeveler altında gerçekleşen çeşitli avlanma biçimlerinden bağımsız olarak bulgularımız, vahşi yaşamı koruma çalışmalarında işbirlikçi ve bütünleştirici faaliyetlerin avcılığın vahşi yaşam üzerindeki tehditlerini azalttığını gösteriyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Korkutucu! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ M. E. Bachmann, et al. (2022). Analysis Of Differences And Commonalities In Wildlife Hunting Across The Africa-Europe South-North Gradient. PLOS Biology, sf: e3001707. doi: 10.1371/journal.pbio.3001707. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:39:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12498

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Küçükkıvanç, et al. Yaban Hayvanlara Yönelik Avcılığın Sebepleri Coğrafya, Kültür ve Sosyoekonomik Duruma Göre Değişiyor!. (4 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12498
Küçükkıvanç, S., Bakırcı, Ç. M. (2022, October 04). Yaban Hayvanlara Yönelik Avcılığın Sebepleri Coğrafya, Kültür ve Sosyoekonomik Duruma Göre Değişiyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12498
S. Küçükkıvanç, et al. “Yaban Hayvanlara Yönelik Avcılığın Sebepleri Coğrafya, Kültür ve Sosyoekonomik Duruma Göre Değişiyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 04 Oct. 2022, https://evrimagaci.org/s/12498.
Küçükkıvanç, Sena. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yaban Hayvanlara Yönelik Avcılığın Sebepleri Coğrafya, Kültür ve Sosyoekonomik Duruma Göre Değişiyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 04, 2022. https://evrimagaci.org/s/12498.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close