Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Burada Gördüğünüz Her Kırmızı Nokta Bir Karadelik!

Burada Gördüğünüz Her Kırmızı Nokta Bir Karadelik! Futurism
2 dakika
1,267
Tüm Reklamları Kapat

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu evrenin en eski köşelerinde bulunan ve süper kütleli karadeliklerin "bebek" yaşam evrelerini keşfetti. Görselde bunları küçük kırmızı noktalar olarak görüyorsunuz.

Gözlemleri inceleyen ekip, Avusturya Bilim ve Teknoloji Enstitüsü'nde astrofizik yardımcı doçenti ve The Astrophysical Journal'da yayınlanan yeni bir makalenin başyazarı olan ekip lideri Jorryt Matthee'nin yaptığı açıklamada belirttiği gibi, "evrenin uzak geçmişinde çok uzaktaki soluk küçük kırmızı noktaların son derece büyük karadeliklerin küçük versiyonları olduğu" sonucuna vardı. Matthee ise bu özel nesnelerin karadeliklerin oluşumu hakkındaki düşüncelerimizi değiştirebileceğini belirtiyor.

Ekip, genellikle bizimki de dahil olmak üzere büyük galaksilerin merkezinde gizlenen bu erken evre süper kütleli karadeliklerin nasıl ortaya çıktığını ve milyarlarca yıl içinde nasıl değiştiğini anlamayı umuyor. Matthee şöyle açıklıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Mevcut bulgular bizi astronomideki en büyük ikilemlerden birine cevap vermeye bir adım daha yaklaştırabilir. Mevcut modellere göre, erken evrendeki bazı süper kütleli karadelikler "çok hızlı" büyümüştür, o halde nasıl oluştular?

Süper kütleli karadelikler, adlarından da anlaşılacağı üzere, Güneş'imizin kütlesinin milyonlarca ila milyarlarca katı gibi destansı boyutlarda olabilir. Bilim insanları diğer karadeliklerle birleşerek büyüyebildiklerini düşünse de kökenleri aktif bir çalışma alanı olmaya devam ediyor.

Bilim insanları son birkaç yıldır, Samanyolu'nun merkezinde saklanan ve Güneş'in kütlesinin yaklaşık 4,3 milyon katı olan Sagittarius A* adlı bir karadeliğe dair kanıtlar bulmuştu.

Kuasar adı verilen bazı süper kütleli karadelik türleri, içlerine gaz ve toz düştükçe ışıldayan son derece parlak galaktik çekirdeklerdir. Kuasarlar evrendeki en parlak nesnelerdendir ve tüm galaksimizden binlerce kat daha fazla ışık yayarlar.

Araştırmacılar, James Webb Uzay Teleskobu görüntülerindeki küçük kırmızı noktaların kuasar olduğunu düşünüyor ancak bilinen diğer kuasarlardan çok daha küçükler. Matthee şöyle açıklıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Kuasarlarla ilgili bir sorun, bazılarının gözlemlendiği evrenin yaşı göz önüne alındığında çok büyük görünmesidir. Kuasarların büyük yıldızların patlamalarından kaynaklandığını ve genel fizik yasalarından dolayı maksimum büyüme oranlarını bildiğimizi düşünürsek, bazıları mümkün olandan daha hızlı büyümüş gibi görünüyor.

Astrofizikçi bu yüzden küçük kırmızı noktaların daha çok bebek kuasarlara benzediğini ve kütlelerinin on ila yüz milyon güneş kütlesi arasında bir yerde olduğunu öne sürüyor. Matthee, bu noktaların neden kırmızı olduğunu ise "tozlu olmalarına" bağlıyor. Toz, karadelikleri gizliyor ve gözlemlerdeki renkleri kırmızılaştırıyor.

"Bebek kuasarlar" çok daha büyük süper kütleli karadeliklere dönüşecek ve sonunda yörüngelerinde dönen ve onları besleyen parlak madde diski sayesinde mavi görünen karadeliklere dönüşeceklerdir. Matthee şöyle anlatıyor:

Çok büyük süper kütleli karadeliklerin bebek versiyonlarını daha ayrıntılı olarak incelemek, sorunlu kuasarların nasıl ortaya çıktığını daha iyi anlamamızı sağlayacak.

Ekip bu sonuca varmak için EIGER deneyi tarafından elde edilen veri setlerini kullandı. Matthee, EIGER özellikle küçük kırmızı noktaları bulmak için tasarlanmamış olsa da, ekibin onları aynı veri kümesinde tesadüfen bulduğunu belirtiyor. Gizemler devam ediyor ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulacak.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
19
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Bilim Budur! 3
  • Muhteşem! 1
  • İnanılmaz 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • J. Matthee, et al. (2024). Little Red Dots: An Abundant Population Of Faint Active Galactic Nuclei At Z ∼ 5 Revealed By The Eiger And Fresco Jwst Surveys. The Astrophysical Journal, sf: 129. doi: 10.3847/1538-4357/ad2345. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 09:55:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17147

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Balıkçılık
Doğa Yasası
Güve
Mit
Gen İfadesi
Bilim İnsanları
Samanyolu Galaksisi
Uzay
Evren
Ergen
Karar Verme
Teyit
Balina
Genetik
Enerji
Beslenme Bilimi
Sivrisinek
Su
Kök Hücre
Kelebek
Skeptisizm
Büyük
Yaşlılık
Carl Sagan
Kişilik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Burada Gördüğünüz Her Kırmızı Nokta Bir Karadelik!. (12 Mart 2024). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17147
Derin, U. (2024, March 12). Burada Gördüğünüz Her Kırmızı Nokta Bir Karadelik!. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17147
U. Derin. “Burada Gördüğünüz Her Kırmızı Nokta Bir Karadelik!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 12 Mar. 2024, https://evrimagaci.org/s/17147.
Derin, Ufuk. “Burada Gördüğünüz Her Kırmızı Nokta Bir Karadelik!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, March 12, 2024. https://evrimagaci.org/s/17147.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close